Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018

Κινητοποιήσεις με... ρήγματα.

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους είναι οι σιδηροδρομικοί και περιμένουν την απόφαση του Πρωτοδικείου της Αθήνας για να προχωρήσουν στην κλιμάκωση των αγώνων τους.

Στα δικαστήρια έχει προσφύγει η διοίκηση της ιδιωτικοποιημένης ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που πέτυχε προσωρινή απόφαση για αναστολή των στάσεων εργασίας έως την έκδοση της τελικής απόφασης, που δεν αποκλείεται να γίνει σήμερα.

Η Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, με τη βοήθεια των νομικών της συμβούλων, αποφάσισε χθες να πραγματοποιήσει τις προγραμματισμένες τρίωρες στάσεις εργασίας για το σύνολο των εργαζομένων στις εταιρείες του ΟΣΕ, εξαιρώντας όσους εργάζονται στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Η τελευταία, στηριζόμενη στην προσωρινή απόφαση του δικαστηρίου, είχε ανακοινώσει ότι θα γίνουν κανονικά τα δρομολόγια, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρηθούν οι επιβάτες.

Μιλώντας χθες στην «Εφ.Συν.», ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Παναγιώτης Παρασκευόπουλος, διευκρίνισε ότι η προσφυγή της ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν αφορά τους εργαζόμενους στον ΟΣΕ και ακόμα ότι τα δρομολόγια δεν πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των τριών τρίωρων στάσεων λόγω της συμμετοχής των σταθμαρχών, των κλειδούχων και κυρίως των εργαζομένων στην ΕΕΣΣΤΥ.

Πρόκειται για τον φορέα που διαχειρίζεται τις επισκευαστικές βάσεις του σιδηροδρομικού δικτύου, ο οποίος βρίσκεται στο τελικό στάδιο της ιδιωτικοποίησης και θα περιέλθει στην υπό ιταλικό έλεγχο ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

«Ζητάμε το ελάχιστο. Να υπογραφεί η συλλογική σύμβαση εργασίας για να κατοχυρωθούν οι συνάδελφοί μας», εξηγεί ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας και διαβεβαιώνει ότι η υπογραφή της έχει μηδενικές επιπτώσεις στα οικονομικά της εταιρείας.

«Δεν καταλαβαίνουμε γιατί κρατούν αυτή τη στάση, που για μας σημαίνει ότι οι συνάδελφοί μας απειλούνται με απόλυση με την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας».

Κάνει λόγο για λειτουργία απεργοσπαστικού μηχανισμού, για «μελανό σημείο» στην ιστορία της Ομοσπονδίας και τονίζει: «Συνεχίζουμε. Η τρομοκρατία δεν θα περάσει. Αγωνιζόμαστε για να διατηρήσουμε τα δικαιώματά μας στην εργασία».

Στην ΕΕΣΣΤΥ εργάζονται σήμερα περίπου 400 άτομα, στην πλειονότητά τους τεχνικοί με υψηλή ειδίκευση, καθώς και άλλοι 250 εργαζόμενοι με «μπλοκάκια».

Με τροπολογία που έχει ψηφιστεί, προβλέπονται 270 μετατάξεις, αλλά καλύπτουν εργαζόμενους στην ΥΠΑ και την Εγνατία οδό, που σημαίνει ότι θα μεταφερθούν στη δύναμη του ΟΣΕ περίπου 100 εργαζόμενοι της ΕΕΣΣΤΥ. Οι υπόλοιποι θα ενταχθούν στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Διάλογος

Η κινητοποίηση της Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών είναι η πρώτη μετά την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και η αλλαγή αυτή έφερε τα πρώτα ρήγματα στις τάξεις των εργαζομένων.

Δύο ημέρες πριν από την έναρξη των στάσεων εργασίας, τα δύο σωματεία των εργαζομένων στην ιδιωτικοποιημένη εταιρεία εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση με την οποία ζητούν να προηγηθεί διάλογος.

Αναφέρουν ότι στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ υπάρχει ήδη κανονισμός εργασίας, που έχει σημαντικές βελτιώσεις σε σχέση με αυτόν του ΟΣΕ, ενώ έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας.

«Βρισκόμαστε στο πλευρό των συναδέλφων στην τεχνική βάση», διαβεβαιώνουν τα δύο σωματεία, που υποστηρίζουν ότι οι κινητοποιήσεις εξυπηρετούν «μικροπολιτικά και παραταξιακά παιχνίδια».


Συντάκτης: Χαρά Τζαναβάρα
Πηγή: efsyn.gr