Τρίτη 10 Ιουλίου 2018

Σχέδια για δημόσια δρομολόγια στον Προαστιακό της Αθήνας από την ΣΤΑΣΥ.

Σχέδια να επεκτείνει τις δραστηριότητές της ώστε να εκτελεί και προαστιακά σιδηροδρομικά δρομολόγια προς Χαλκίδα, Κιάτο ή και μέχρι την Πάτρα κάνει η ΣΤΑΣΥ.
Σύμφωνα με το Βήμα, που επικαλείται πηγές από το εσωτερικό της εταιρείας που διαχειρίζεται το Μετρό, τον ηλεκτρικό και το Τραμ της Αθήνας, σε εξέλιξη βρίσκονται μελέτες που θα δείξουν τι θα σημαίνει για την εταιρεία η επέκταση της δραστηριότητάς της και σε προαστιακά δρομολόγια.

Αυτή τη στιγμή, η Σταθερές Συγκοινωνίες Α.Ε. που πλέον ελέγχεται από το Υπερταμείο, είναι η μοναδική δημόσια εταιρεία στην Ελλάδα που έχει σιδηροδρομική άδεια από την Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων. Η άδεια αυτή όμως περιορίζεται στο τμήμα Δουκ. Πλακεντίας – Αεροδρόμιο του ΟΣΕ, ώστε να εκτελεί τα δρομολόγια του Μετρό προς το Αεροδρόμιο.

Μετά την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χ. Σπίρτζης είχε εκφραστεί υπέρ της δημιουργίας μίας νέας δημόσιας σιδηροδρομικής εταιρείας (Σπίρτζης: Νομικά δυνατή η δημιουργία μίας νέας δημόσιας ΤΡΑΙΝΟΣΕ) ώστε τα δρομολόγια των τρένων να μην μείνουν αποκλειστικά σε χέρια ιδιωτών. Ο πιο εύκολος τρόπος να γίνει αυτό πραγματικότητα, θα ήταν η επέκταση της σιδηροδρομικής άδειας της ΣΤΑ.ΣΥ., μετά από εκπαίδευση των ηλεκτροδηγών της, αφού σήμερα είναι η μόνη δημόσια σιδηροδρομική εταιρεία.

Αν και τα προαστιακά δρομολόγια θα έφερναν σίγουρα επιπλέον έσοδα για την ΣΤΑΣΥ, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και το κόστος ενοικίασης ή αγοράς συρμών, αφού πέραν των 7 διρευματικών συρμών που εκτελούν τα δρομολόγια του Αεροδρομίου, η εταιρεία δεν διαθέτει άλλο τροχαίο υλικό που να μπορεί να κινηθεί στο σιδηροδρομικό δίκτυο του ΟΣΕ.

Σε κάθε περίπτωση, η όποια απόφαση λάβει η ΣΤΑΣΥ θα πρέπει να τύχει της έγκρισης του Υπερταμείου που πλέον ελέγχει τις συγκοινωνίες της Αθήνας.

Πηγή: athenstransport.com