Παρασκευή 13 Απριλίου 2018

Σουηδία: Εγκαινιάστηκε ο πρώτος ηλεκτρικός δρόμος του κόσμου που λειτουργεί σαν τραμ. Δείτε το βίντεο.


Φόρτιση εν κινήσει για τα ηλεκτρικά οχήματα

Η Σουηδία εγκαινίασε τον πρώτο ηλεκτρικό δρόμο του κόσμου. Βρίσκεται έξω από την Στοκχόλμη και προς το παρόν περιορίζεται σε μήκος 2 χιλιομέτρων.
Ενσωματώνει μία ράγα η οποία μεταφέρει ηλεκτρισμό στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, φορτίζοντάς τα όσο αυτά βρίσκονται εν κινήσει. Για την πραγματοποίηση της επαφής, τα οχήματα χρειάζονται ένα ειδικό μπράτσο στο κάτω μέρος τους, το οποίο ξεδιπλώνεται και έρχεται σε επαφή με τη ράγα, ενώ αποσυνδέεται αυτόματα όταν το όχημα απομακρυνθεί από την ευθεία της ράγας.


Η Σουηδία είχε πειραματιστεί και με ένα υπέργειο σύστημα ηλεκτροδότησης οχημάτων πριν δύο χρόνια που θύμιζε γραμμές του τρόλεϊ. Ωστόσο το νέο σύστημα θυμίζει περισσότερο τραμ, αλλά είναι 50 φορές φθηνότερο από αυτό, κοστίζοντας μόλις €1 εκατομμύριο ανά χιλιόμετρο. Στόχος της κυβέρνησης είναι να ηλεκτροδοτήσει τα 20.000 χιλιόμετρα εθνικών οδών που διαθέτει η χώρα.

Αν ηλεκτροδοτήσουμε 20.000 χιλιόμετρα εθνικών οδών, αυτό σίγουρα μας αρκεί. Η απόσταση μεταξύ δύο αυτοκινητόδρομων ποτέ δεν είναι πάνω από 45 χιλιόμετρα και τα ηλεκτρικά οχήματα μπορούν ήδη να καλύψουν αυτές τις αποστάσεις χωρίς να χρειάζονται φόρτιση. Κάποιο πιστεύουν πως θα αρκούσε να ηλεκτροδοτήσουμε μόλις 5.000 χιλιόμετρα.

Όσο για την ασφάλεια, οι υπεύθυνοι δήλωσαν:

Δεν υπάρχει ηλεκτρισμός στην επιφάνεια. Υπάρχουν δύο ράγες, όπως και με την πρίζα του τοίχου. Ο ηλεκτρισμός βρίσκεται πέντε με έξι εκατοστά κάτω. Αν πλημμυρήσουμε το δρόμο με θαλασσινό νερό τότε στην επιφάνεια έχουμε μόλις ένα volt. Μπορείς να περπατήσεις με γυμνά πόδια πάνω του.

 

Πηγή: unboxholics.com