Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

Στάθης Μαρίνος: Ο νέος διοικητής του ΕΦΚΑ και το «μαγικό ραβδί» που χρειάζεται να έχει.

ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ

Στάθης Μαρίνος: Ο νέος διοικητής του ΕΦΚΑ και το «μαγικό ραβδί» που χρειάζεται να έχειΚαι το όνομα αυτού, Στάθης Μαρίνος. Αυτός είναι ο νέος διοικητής του ΕΦΚΑ που αναλαμβάνει ένα υπερ – ταμείο κύριας ασφάλισης και καλείται να φέρει μαζί του… μαγικό ραβδί για να λύσει τα συσσωρευμένα προβλήματα που υπάρχουν.

Σε ένα ταμείο με 6,3 εκατ ασφαλισμένους και 2,8 εκατ κύριες συντάξεις δεν υπάρχει ακόμα Οργανόγραμμα, αλλά ούτε και Κανονισμός Υγείας και Ασφάλισης.

Ο κ. Μαρίνος έχει θητεία στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ). Άρα καλύπτει το «προαπαιτούμενο» του… τεχνολογικά καταρτισμένου διοικητή, που έθεσε το υπουργείο Εργασίας, όταν προ 15νθημέρου προχώρησε στην αποπομπή του Θανάση Μπακαλέξη. Είχε ενεργό συμμετοχή σε αρκετές λειτουργίες της ΗΔΙΚΑ με αποκορύφωμα το κοινωνικό μέρισμα που εφαρμόστηκε με επιτυχία στα τέλη της περασμένης χρονιάς.

Τώρα, αναλαμβάνοντας την «καυτή πατάτα» του ΕΦΚΑ, καλείται να διαχειριστεί μια σειρά από εκκρεμότητες, οι κυριότερες των οποίων είναι:

*Συμψηφισμός εισφορών: Πρόκειται για ένα «καυτό» θέμα που απασχολεί περίπου 1,4 εκατ μη μισθωτούς ασφαλισμένους (αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες). Η διαδικασία βρίσκεται σε εκκρεμότητα από τον περασμένο Σεπτέμβριο και ακόμα τα ειδοποιητήρια ασφάλισης που επιδίδονται κάθε μήνα, υπολογίζονται με βάση τα παλαιότερα εισοδήματα που καταγράφηκαν στις φορολογικές δηλώσεις του 2016 και όχι εκείνα που συμπεριλήφθηκαν στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του 2017. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες που έχουν περιγραφεί στην σχετική εγκύκλιο ώστε να επιστραφούν τα ποσά στους δικαιούχους ή να υποχρεωθούν να καταβάλλουν τη διαφορά, ανάλογα εάν έχουν υψηλότερο ή όχι ετήσιο εισόδημα.

*Κανονισμός παροχών και ασφάλισης: Άλλη μια σημαντική εκκρεμότητα, αφού χωρίς την ύπαρξή του, δεν μπορεί ο ΕΦΚΑ να λειτουργήσει ως ενιαίος φορέας. Απλώς, έχει συνδέσει τα ταμεία κύριας ασφάλισης, τα οποία όμως εδώ και 15 μήνες, συνεχίζουν να λειτουργούν αυτόνομα. Βέβαια, από τη διαδικασία ενιοποίησης των παροχών, εκτιμάται ότι θα υπάρχουν «χαμένοι», οι οποίοι μάλλον θα είναι οι ασφαλισμένοι του πρώην ΕΤΑΑ (δικηγόροι, μηχανικοί, γιατροί, συμβολαιογράφοι).

*Οργανόγραμμα: Επίσης σημαντική εκκρεμότητα, μιας και τα ταμεία δεν γνωρίζουν πώς να λειτουργήσουν και πώς να συνεργαστούν. Υπάρχουν προβλήματα ειδικά στην επαρχία, με επικάλυψη αρμοδιοτήτων και με ταλαιπωρία των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων.

*Απονομή συντάξεων: Το μεγάλο «στοίχημα» του ΕΦΚΑ αφού ακόμα υπάρχουν περίπου 90.000 αιτήσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Τα επιμέρους ζητήματα της διαδικασίας απονομής των συντάξεων είναι πολλά, αφού ακόμα δεν έχουν επιλυθεί με επιτυχία ζητήματα που αφορούν διαδοχική ή παράλληλη ασφάλιση. Επίσης, υπάρχουν Ταμεία που είναι δύσκολο να υπολογιστούν οι ημέρες ασφάλισης που έχουν πραγματοποιηθεί από τους δικαιούχους, λόγω έλλειψης μηχανογράφησης. Σε κάθε περίπτωση, η δέσμευση που έχει δοθεί προς τους θεσμούς ότι έως τα τέλη Ιουνίου δεν θα υπάρχουν αιτήσεις απονομής συντάξεων, σε εκκρεμότητα, είναι ιδιαίτερα επισφαλής. Ήδη υπάρχουν «φωνές» στο υπουργείο Εργασίας, που αφήνουν να εννοηθεί ότι θα απαιτηθούν το λιγότερο άλλοι δύο μήνες…

*Ηλεκτρονική ένωση των Ταμείων: Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΕΦΚΑ είναι η έλλειψη ενιαίων ηλεκτρονικών υπηρεσιών. Τα ταμεία δεν μπορούν να λειτουργήσουν με on – lineσύνδεση και παρατηρούνται τραγελαφικά προβλήματα, όπως να μην βρίσκονται φάκελοι ασφαλισμένων ή συνταξιούχων, από γραφείο σε γραφείο… Ο κ. Μαρίνος εκ της προηγούμενης θέσης που κατείχε, πρέπει να θεωρείται ο πλέον αρμόδιος για να οδηγήσει τον ΕΦΚΑ στην «ψηφιακή εποχή»…

Συντάκτης: Αγγελόπουλος Βασίλης
Πηγή: dikaiologitika.gr