Σάββατο 10 Μαρτίου 2018

Είναι οριστικό: Υπόγεια η γραμμή του τρένου στην Πάτρα- Τι αποκαλύπτει έγγραφο της ΕΡΓΟΣΕ.


Οριστικά με τη μέθοδο-λύση του διαγωνισμού μελέτη-κατασκευή θα προχωρήσουν κυβέρνηση κι ΕΡΓΟΣΕ αναφορικά με τον τρόπο που θα περάσει η σιδηροδρομική γραμμή από το κέντρο της Πάτρας και μέχρι τον Άγιο Διονύσιο με στόχο το τρένο να… σφυρίξει εντός του 2023.
Οι λεπτομέρειες προκύπτουν από έγγραφο της ΕΡΓΟΣΕ σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Αχαΐας Θόδωρου Παπαθεοδώρου.
Όπως εδώ και καιρό είχε αποκαλύψει το thebest.gr το προσεχές διάστημα θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την μελετοκατασκευή όπου θα προβλέπεται η βυθισμένη διέλευση της γραμμή μέχρι τον Άγιο Διονύσιο όπου θα κατασκευαστεί και ο κεντρικός σταθμός της Πάτρας. Η μελέτη θα περιλαμβάνει διπλή ηλεκτροδοτούμενη γραμμή που θα υπογειοποιείται πριν από την οδό Κανελλοπούλου με τον προϋπολογισμό της να φθάνει τα 130 εκατομμύρια ευρώ. Όπως έχουμε ήδη γράψει η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη και θα προέρχεται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ΕΣΠΑ.
Παράλληλα θα τρέχει και η εκπόνηση των οριστικών μελετών για την υπογειοποίηση της γραμμή του τρένου στο υπολειπόμενο κομμάτι, δηλαδή από τον Άγ. Διονύσιο μέχρι την Παπαφλέσσα στον υπάρχοντα σταθμό του Αγ. Ανδρέα. Μαζί με αυτές τις μελέτες θα εκπονηθούν κι εκείνες που αφορούν την σύνδεση της σιδηροδρομικής γραμμής με το νέο λιμάνι της Πάτρας μέσω της Πειραϊκής-Πατραϊκής όπου θα υπάρχει σταθμός. Από το έγγραφο της ΕΡΓΟΣΕ προκύπτει ότι προχωρά και η υπόσχεση που είχε δώσει ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης για την σύνδεση της γραμμή με γραμμή τραμ που θα δημιουργηθεί για την εξυπηρέτηση τω νότιων συνοικιών της πόλης (Ζαρουχλέικα κ.α.).
Αυτό, όπως γράφει σήμερα το ypodomes.com θα σημάνει, σύμφωνα με το έγγραφο της ΕΡΓΟΣΕ την λύση και ένα ελεύθερο παραλιακό μέτωπο. Υπενθυμίζεται ότι ήδη από το 2016, έχουν ολοκληρωθεί οι οριστικές μελέτες για την κανονικοποίηση και ηλεκτροκίνηση της γραμμής Πάτρα-Πύργος-Ολυμπία-Κατάκολο.
Να θυμίσουμε ότι στο σιδηροδρομικό διάδρομο έχουμε πολλές εργολαβίες σε εξέλιξη ενώ αναμένεται να ενεργοποιηθούν και άλλες στο μέλλον. Συγκεκριμένα:
Υπό ολοκλήρωση είναι το έργο για τη διπλή γραμμή με σταθμούς στο τμήμα Κιάτο-Αίγιο και τα έργα υποδομής στο τμήμα Αίγιο-Ψαθόπυργος. Σε εξέλιξη είναι τα έργα στο τμήμα Ψαθόπυργος-Ρίο ενώ σε δημοπράτηση είναι το έργο ηλεκτροκίνησης στο τμήμα Κιάτο-Αίγιο.
Αναμένονται επίσης άλλες 2 εργολαβίες για την ολοκλήρωση της διπλής ηλεκτροκινούμενης γραμμής στα τμήματα Αίγιο-Ψαθόπυργος-Ρίο που αναμένεται να λειτουργήσει σταδιακά μέχρι το 2022. Θυμίζουμε ότι για το κομμάτι από το Ρίο και μέχρι την οδό Κανελλοπούλου το Υπουργείο Υποδομών έχει ζητήσει μελέτη που θα δείχνει κατά πόσο είναι τεχνικά εφικτή η υπογειοποίηση, μελέτη που αναμένεται μέχρι τον Αύγουστο.

Συντάκτης: Θάνος Χριστακόπουλος
Πηγή: thebest.gr