Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018

Πάμε σαν άλλοτε.

Αποτέλεσμα εικόνας για ΣκανδαλαΑφθονα τα σκάνδαλα. Με το χρηματιστήριο, με το πετρέλαιο, τον ΟΣΕ, τις προμήθειες όπλων, τη μονή Τοπλού, τη ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» της Εκκλησίας, τα δομημένα ομόλογα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, τον Κοσκωτά, τη Siemens, την Τράπεζα Αττικής, τα βλήματα στη Σ. Αραβία (τα δύο τελευταία επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ).
Με πολύ ταρατατζούμ εξαγγελλόταν κάθε φορά ότι «το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκαλο», αλλά το μαχαίρι έκανε κωλοτούμπες στον αέρα. Ωσπου σταδιακά έγινε αντιληπτό ότι το κίνητρο των πολιτικών να βγάζουν σκάνδαλα στον αέρα, πραγματικά ή φανταστικά, είναι κυρίως η απαξίωση των πολιτικών τους αντιπάλων, με στόχο –τι άλλο;– τις ψήφους. Ετσι, το ενδιαφέρον έπεσε βαθμιαία. Και αυτό φαίνεται στο καινούργιο σκάνδαλο Novartis, που αντιμετωπίζεται σαν μια από τα ίδια. Ο κ. Τσίπρας το έβγαλε ως άσο από το μανίκι για να ρεφάρει την επικοινωνιακή ζημιά που ο ίδιος προκάλεσε στον ΣΥΡΙΖΑ με τους αλλοπρόσαλλους χειρισμούς του Μακεδονικού. Παρ’ όλες όμως τις κυβερνητικές προσπάθειες και τη βοήθεια από τα ΜΜΕ –που με χαμηλό κόστος πουλάνε ζωντανό θρίλερ–, το κοινό δεn φαίνεται να τσιμπάει. Ούτε καν ποδοσφαιροποιώντας το θέμα.


Η ερασιτεχνική –με γκάφες, παρανομίες και διάτρητες μαρτυρίες– παρουσίαση του σκανδάλου ανέδωσε έντονα την οσμή της ιδιοτέλειας. Eγινε φανερό ότι το ενδιαφέρον της κυβέρνησης είναι οι αντίπαλοί της. Oτι δεn δίνει δεκάρα για την ουσία του σκανδάλου, που είναι η ακρίβεια των φαρμάκων εις βάρος του καταναλωτή. Το έχει αποδείξει στο παρελθόν. Τότε που ο κ. Τσίπρας ρητόρευε υπέρ της συντεχνίας των φαρμακοποιών και εναντίον της διάθεσης φαρμάκων στα σούπερ μάρκετ, πράγμα που θα ανακούφιζε οικονομικά τους ασθενείς αγοραστές («Αυγή», 5/11/2010). Ακόμη και σήμερα, παρ’ ότι αυτό αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, προτιμάει την ψήφο των φαρμακοποιών.

Ο διαφαινόμενος σχεδιασμός του κ. Τσίπρα είναι να πάει σε εκλογές σαν άλλοτε, σούρνοντας υπόδικους τους πολιτικούς του αντιπάλους, χωρίς να έχει αποδειχθεί ούτε η ενοχή ούτε η αθωότητά τους, και με κραυγές εναντίον «αυτών που τα πιάνουν». Σχεδιασμός πολύ απλοϊκός για να μεταπείσει ανθρώπους που χρωστούν συνολικά πάνω από 100 δισ. ευρώ στην εφορία, που υφίστανται πάνω από 1.000 κατασχέσεις τον μήνα, που κόβουν κατά 7,2% τις αγορές από τα καταστήματα τροφίμων. Και που έχουν μυριστεί τις κουτοπονηριές του κ. Τσίπρα.

Πηγή: kathimerini.gr
Εικόνα: poimin.gr

kathimerini.grΈντυπη