Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

Υπέροχα ταξίδια με τρένο.


Στην εποχή του τζετ και του υπερσύγχρονου κρουαζιερόπλοιου τα ταξίδια αναψυχής με τρένο ολοένα και φθίνουν. 
Οι άνθρωποι πια είτε επιλέγουν τον γρήγορο τρόπο του αεροπλάνου να φτάσουν στον προορισμό τους και να χαρούν εκεί τις διακοπές τους, είτε αν θέλουν να διασκεδάσουν σε «ελεγχόμενο» περιβάλλον επιβιβάζονται σ’ ένα κρουαζιερόπλοιο και συνδυάζουν ταξίδι με ανέσεις με εξωτικούς προορισμούς.
Οσοι νομίζουν, όμως, ότι τα ταξίδια με τρένο δεν υπάρχουν, είναι πολύ γελασμένοι. Πολλές διαδρομές έχουν αναμορφωθεί έτσι ώστε να προσφέρουν μοναδικές ανέσεις παράλληλα με το μοναδικό θέαμα των περιοχών που διατρέχουν τα βαγόνια… Στην Ελλάδα της κρίσης τέτοιες πολυτέλειες μπορεί να μην είναι για το βαλάντιο μας, όμως κανείς δεν μας απαγορεύει να ονειρευόμαστε ένα από τα επτά ωραιότερα ταξίδια αναψυχής με τρένο.

7. Hiram Bigham (Περού)

Μόλις επτά ώρες το ταξίδι (μετ’ επιστροφής, φυσικά) από το Κούσκο στο Μάτσου Πίτσου, στο υψόμετρο των Ανδεων, αλλά το μάτι δεν χορταίνει να βλέπει το τοπίο που κόβει την ανάσα. Ο επιβάτης με το που κάθεται λαμβάνει μια ζεστή πετσέτα για χαλάρωση και αφήνεται στη μαγεία των βουνοκορφών και των υψίπεδων. Τα ζιγκ-ζαγκ της γραμμής είναι απίστευτα όσο το τρένο αγκομαχά να ανέβει πάνω από τα σύννεφα και να σταματήσει μόλις 1.500 μέτρα από την διάσημη «χαμένη πόλη» του Μάτσου Πίτσου. Στην επιστροφή υπάρχει πλούσιο γεύμα με τοπικές λιχουδιές. Τιμη: 350 δολάρια.

6. Al Andalus (Ισπανία)

Όπως λέει και το όνομά της, η γραμμή διασχίζει όλο το νότο της Ισπανίας (Σεβίλλη, Κόρδοβα, Γρανάδα, Κάντιθ) και περνά δίπλα σε εκπληκτικά τζαμιά και καθολικές εκκλησίες. Το τρένο είναι υπερπολυτελές και διατηρεί τη μορφή και τα έπιπλα των αρχών του προηγούμενου αιώνα. Στους σταθμούς αυτής της τετραήμερης πορείας μπορείτε από το να περιπλανηθείτε στις αγορές της Χερέθ μέχρι να βουτήξετε στη θάλασσα ή να επισκεφθείτε το διάσημο παλάτι της Αλάμπρα. Με πλήρη διατροφή μέσα στο τρένο. Τιμή: 3.200 δολάρια.

5. The Royal Scotsman (Σκωτία)

Τέσσερις ημέρες στα χάιλαντς της Σκωτίας είναι μια ειδυλλιακή πρόταση όποιο μέσο κι αν χρησιμοποιήσουμε. Αρχή και τέλος του ταξιδιού είναι η πρωτεύουσα της Σκωτίας, το Εδιμβούργο, και η περιπλάνηση γίνεται σε όλο το μήκος και το πλάτος του Φάιφ. Παράλληλα με την εκπληκτικής ομορφιάς διαδρομή υπάρχουν και δραστηριότητες και επισκέψεις, όπως κυνήγι περιστεριών με αυθεντικές σκωτσέζικες καραμπίνες ή επίσκεψη στον παλαιότερο αποστακτήρα ουίσκι στον κόσμο για ένα ποτηράκι αυθεντικό malt… Oι ξεναγοί μας μυούν στην ιστορία και την κουλτούρα της περιοχής. Τιμή: 4.020 δολάρια.

4. Royal Canadian Pacific (Καναδάς)

Αν ενδιαφέρεστε, το ταξίδι αυτό είχε επιλέξει η βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας για μήνα του μέλιτος μετά τον γάμο της με τον δούκα του Εδιμβούργου… Το τρένο ξεκινάει και καταλήγει στο Κάλγκαρι του Καναδά, αλλά προλαβαίνει να περάσει από τέσσερα διαφορετικά εθνικά πάρκα, να σκαρφαλώσει στα καναδικά Βραχώδη Ορη (σε μια σχεδόν… οριζόντια ανάβαση!) και να γλιστρήσει στις απότομες πλαγιές με θέα τον Ειρηνικό ωκεανό. Εξι μαγευτικές ημέρες μέσα σε εκπληκτικό σκηνικό εξοχής, με μόνη «παραφωνία» τις ράγες… Τιμή 8.145 δολάρια.

3. Eastern & Oriental Express (Σιγκαπούρη-Ταϊλάνδη)

Μία από τις πιο ιστορικές διαδρομές που χρησιμοποιούσαν οι Αγγλοι διοικητικοί υπάλληλοι και στρατιωτικοί της Αυτοκρατορίας του περασμένου αιώνα αναμορφώθηκε για να προσφέρει αποικιακή ατμόσφαιρα. Επί επτά ημέρες το τρένο διασχίζει όλη την χερσόνησο της Μαλαισίας, από το νότιο μέρος της Σιγκαπούρης μέχρι το νότιο τμήμα της Ταϊλάνδης. Εκτός του ανεπανάληπτου σκηνικού της ζούγκλας ο επιβάτης γεύεται ντόπιο τσάι και φράουλες και έχει την ευκαιρία να δει τη γέφυρα του ποταμού Κβάι, γνωστή από τη διάσημη πολεμική κινηματογραφική ταινία του 1957. Στη διάθεση του κοινού βρίσκεται επαγγελματίας πιανίστας στο μπαρ του τρένου. Τιμή 9.200 δολάρια.

2. Golden Eagle Trans Siberian Express (Ρωσία)

Μια φοβερή εμπειρία, η αναβίωση του παλαιού Υπερσιβηρικού σιδηροδρόμου, που ένωνε τη Μόσχα με το Βλαδιβοστόκ, γίνεται και πάλι πραγματικότητα. Ενα ταξίδι δύο εβδομάδων με πάνω από 8.000 χιλιόμετρα διαδρομής μέσα από οκτώ διαφορετικές ζώνες ώρας, σχεδόν το ¼ της συνολικής διαμέτρου της γης! Και τι δεν έχει… Από το σκηνικό της ρώσικης εξοχής, τις ντάτσες και τα Ουράλια που χωρίζουν την Ευρώπη από την Ασία μέχρι την απεραντοσύνη της κεντρασιατικής στέπας και την ξύλινη αρχιτεκτονική του Ιρκούτσκ. Κι όλα αυτά σε ένα απίστευτα πολυτελές περιβάλλον, όπου όταν επιβιβάζεσαι σου προσφέρουν ακριβή σαμπάνια, το πάτωμα είναι θερμαινόμενο και πιανίστες εναλλάσσονται στα πιάνα με μελωδίες του Τσαϊκόφσκι. Τιμή: 21.020 δολάρια.

1. Pride of Africa (Νότια Αφρική, Ζιμπάμπουε, Τανζανία, Ουγκάντα, Αίγυπτος)

Το ταξίδι είναι διάρκειας 28 ημερών (!) και στο διάστημά του ο επιβάτης βλέπει όλη την Αφρική απ’ άκρη σ’ άκρη! Από το κοσμοπολίτικο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής μέχρι τους εκπληκτικούς καταρράκτες του Ζαμβέζη στη Ζιμπάμπουε, το όρος Κιλιμάντζαρο στην Τανζανία, τις ζούγκλες της Ουγκάντα και την απεραντοσύνη της Σαχάρας και το Νείλο της Αιγύπτου. Το ταξίδι γίνεται κυρίως με τρένο, αλλά μέσα στην τιμή περιλαμβάνεται και ένα σαφάρι στην Ουγκάντα και διαμονή σε χωριό χιμπατζήδων (!) μέχρι μία πλήρη ξενάγηση στις πυραμίδες της Αιγύπτου και εξερεύνηση της λίμνης Βικτόρια με μία μίνι κρουαζιέρα. Στα γεύματα περιλαμβάνονται κάθε φορά τα ακριβότερα νοτιοαφρικάνικα κρασιά. Το ταξίδι γίνεται κάθε δύο χρόνια, το επόμενο ξεκινάει τον Ιανουάριο του 2014. Τιμή: 6.200 δολάρια.

Συντάκτης: Αργύρης Παγαρτάνης
Πηγή: flowmagazine.gr