Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017

Νέες οικονομικές ανησυχίες.

Γράφει ο Κώστας Περγαντόπουλος

Έγινε πλέον συνήθεια, στις ελληνικές κυβερνήσεις εδώ και 7 χρόνια, όταν τα οικονομικά του κράτους δεν τους βγαίνουν, όπως τα μαγειρεύουν αυ­τοί, έχουν έτοιμη τη λύση, μειώνουν τις συντάξεις και ότι άλλη παροχή έ­χουν οι συνταξιούχοι. Μάθαμε ότι ήλ­θε και η σειρά και του οικογενειακού επιδόματος και για άλλους, όπως α­ναπηρικά, και άλλα.

Δεν ικανοποιήθηκαν που μας έκο­βαν τα δώρα, το ΕΚΑΣ, την επικουρική, 6% εισφορά και στις, δύο συντά­ξεις, και με τους Νόμους 4387/2016 - 4042/+4051 +4093 και ειδική εισφορά + έναντι ειδικής.

Δεν θα έγραφα το σχόλιό μου αυτό, αν δεν μάθαινα ότι σε διάφορα υ­πουργεία έδωσαν 45 εκατομμύρια το χρόνο για υπερωρίες. Για όνομα του Θεού, είναι δυνατόν μια χώρα που παίρνει δανεικά για να πληρώσει τους δημοσίους υπαλλήλους της και συ­νταξιούχους και καθήν στιγμή υπάρ­χουν στη χώρα μας 1 εκατομμύριο άνεργοι να υπάρχουν τέτοιου είδους παροχές; Επίσης, έχουν σκοπό το 2019. ή το 2018 από την περιβόητη προσωπική διαφορά, που προκύπτει από το Νόμο Κατρούγκαλου, παλιά και νέα, σύνταξη που έχει πολύ μεγά­λη διαφορά, θα μας αφαιρέσουν ένα 18%.

Γι' αυτό συναδέλφισσες, συνάδελ­φοι, το οικονομικό μαρτύριο θα συνεχισθεί, εκτός αν γίνει κάποιο θαύμα.

Τα μνημόνια έχουν περίπου 7 χρό­νια που μας βασανίζουν οικονομικά και ψυχικά. Πάρα πολλές αποφάσεις εις βάρος των συνταξιούχων είναι πα­ράνομες και αντισυνταγματικές, ό­πως, οι κρατήσεις 6% στην επικουρι­κή για περίθαλψη, και επίσης οι κρα­τήσεις 6% που κρατούσαν επί της αρ­χικής μας σύνταξης.

Και τώρα βλέποντας, ότι κάνουμε αγωγές και καταγγελίες λένε ότι θα μας επιστρέψουν την διαφορά.

Αναρωτιέμαι εδώ και 7 χρόνια, μας μείωσαν περίπου 30 με 35% τις συ­ντάξεις μας, αυτά είναι δισεκατομμύρια και κανείς από αυτούς, που μας κυβερνούν δε μας ενημερώνει που πήγαν αυτά τα χρήματά και γιατί μέ­χρι σήμερα δεν έχουν φανεί σημάδια οικονομικής βελτίωσης. Σε μια πρωινή .εκπομπή άκουσα τον υπουργό να λέει στο δημοσιογράφο ότι δε μείωσαν τις συντάξεις μας επί των ημερών τους καθόλου Μα αγαπητοί συνάδελφοι, γιατί μας θεωρούν ότι είμαστε οι πο­λιτικοί μας. Θα σας αναφέρω τη άκουσα να λέει ο υπουργός, ότι οι μειώσεις που μας έκαναν δεν ήταν σύνταξη, αλλά επιδόματα, τώρα συνάδελφοι ακούγοντας αυτά, τι κάνουμε; γελάμε ή... Τώρα τη ρίχνουν αν πιάσει για να κόψουν τα οικογενειακά επιδόματα. Αν το κάνουν κι αυτό το οικονομικό έ­γκλημα, θα μας πουν δεν είναι σύντα­ξη, είναι επίδομα. Και ας είναι κεκτημένο δικαίωμα, εδώ και 80 χρόνια. Είναι δυνατόν να μας περάσει από το μυαλό μας κάτι τέτοιο, σχετικά με το οικογενειακό επίδομα, καθην στιγμή δε μας το αφαίρεσε η δικτατορία να μας το αφαιρέσει μια Δημοκρατική Αριστερή Ελληνική Κυβέρνηση!

Συναδέλφωσες - συνάδελφοι ενισχύεται τα Σωματεία σας παίρνοντας μέρος σε όλες τις διαμαρτυρίες που κάνουν τα Σωματεία, η ΠΟΣΣ, η ΑΔΕ- ΔΥ η ΓΣΕΕ. Μόνο με δυναμικές πα­ρουσίες υπάρχει ελπίδα να σταματή­σουν να μας ξεζουμίζουν οικονομικά, αυτοί που έχουν παχυλούς κρατικούς μισθούς Και δεν έχουν την αίσθηση «ΠΟΤΕ ΠΛΗΡΩΝΟΜΑΣΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΗΝΑ» γιατί δεν μας φτάνουν έως το τέλος του μήνα οι κουτσουρεμένες συντά­ξεις μας.


*Κώστας Περγαντόπουλος πρώην Πρόεδρος των συνταξιούχων σιδηροδρομικών του σωματείου «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΣ»