Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017

Ελλάς, Σερβία, Βουλγαρία και Ρουμανία συμμαχία και στο σιδηρόδρομο.

Εντείνεται η συνεργασία Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Σερβίας, καθώς στη 2η τετραμερή στο Βελιγράδι, όχι μόνο επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να οδηγήσουν τη Σερβία στους κόλπους της Ε.Ε., αλλά και να δημιουργηθεί ουσιαστικά μια νέα περιφερειακή σύμπραξη.

Οι πρωθυπουργοί των τεσσάρων χωρών, Αλ. Τσίπρας, Μ. Μπορίσοφ, Μ. Τούντοσε και Α. Βούτσιτς συμφώνησαν να εντείνουν τις επαφές τους, προγραμματίζοντας την επόμενη – τρίτη – συνάντησή τους για τον Μάρτιο στο Βουκουρέστι και την τέταρτη για τον Μάιο στη Θεσσαλονίκη, απ’ όπου άλλωστε ξεκίνησε η όλη πρωτοβουλία.

Οι τέσσερις ηγέτες συζήτησαν για τα κοινά επενδυτικά και κατασκευαστικά σχέδια. «Εχουμε αποφασίσει και θα προχωρήσουμε στην κατασκευή του κάθετου άξονα του ΙΟΒ, που θα διασυνδέει τον TAP και φυσικά τον πλωτό αγωγό επανυγροποίησης LNG φυσικού αερίου», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Επισήμανε ότι, πλέον, το μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας και Βουλγαρίας επεκτείνεται και στη Ρουμανία και προβλέπει τη σιδηροδρομική διασύνδεση του Αιγαίου με τον Δούναβη.

Διαβεβαίωσε τέλος ότι «θα εργαστούμε από κοινού, προκειμένου να βρούμε χρηματοδότηση για τον εκσυγχρονισμό της σιδηροδρομικής διασύνδεσης Θεσσαλονίκης – Βελιγραδίου και βεβαίως από εκεί της διασύνδεσης του Βελιγραδίου με τη Σόφια».

Υπενθυμίζεται ότι τα εμπορευματικά τρένα από τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη μπορούν να διοχετευτούν στην Κεντρική Ευρώπη, είτε μέσω Σκοπίων και Σερβίας, είτε μέσω Βουλγαρίας και Ρουμανίας, ενώ το εγχείρημα της Σιδηροδρομικής Εγνατίας περιλαμβάνει τη σύνδεση της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης και τριών λιμένων της Βουλγαρίας.

Πηγή: metaforespress.gr