Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

Αρχικά θετική η Παγκόσμια Τράπεζα, εξετάζεται σύνδεση και με Τουρκία.

Για το μεγάλο διευρωπαϊκό έργο Sea2Sea, δηλαδή τη σιδηροδρομική ένωση 6 λιμανιών σε Ελλάδα και Βουλγαρία μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης.

Όπως είπε υπάρχει εκφρασμένη θετική βούληση από τον Πρόεδρο Γιουνκέρ και την Επίτροπο Μεταφορών, κα Μπουλτς, ενώ ενδιαφέρον έχει εκφράσει για να ενταχθεί και η Ρουμανία στο έργο και αν αυτό γίνει τότε το σημερινό κόστος των 5 δισ.ευρώ θα αυξηθεί σημαντικά. Για τη χρηματοδότηση του έργου είπε πως η Παγκόσμια Τράπεζα είναι θετική.

Για την σημασία του έργου τόνισε πως είναι ένα πολύ μεγάλο έργο που λείπει απο τη χώρα "είναι έργο μεγάλης σπουδαιότητας για τις μεταφορές γιατί στα Δαρδανέλια υπάρχει πολύ μεγάλο φορτίο ακτοπλοϊκών και των μεταφορών μέσω της ναυσιπλοΐας, άρα έχουμε μεγάλες καθυστερήσεις, μεγάλο κόστος. Το έργο αυτό ξεπερνά τα Δαρδανέλια, τα παρακάμπτει. Αυτό έχει μια άλλη μεγάλη σημασία και για τη χώρα μας και για τη Βουλγαρία και για τη σύζευξη των παρευξείνιων χωρών και των χωρών της ενδοχώρας των Βαλκανίων με τη Μεσόγειο και τα λιμάνια της Ελλάδας".

Ένα σημαντικό νέο που βγήκε από την ραδιοφωνική κουβέντα είναι η σύνδεση με την Τουρκία, και όπως είπε ο κ.Σπίρτζης "μπορεί να συνδεθεί η Κωνσταντινούπολη με τη σιδηροδρομική γραμμή, μάλιστα έχουμε συζητήσει με τον Τούρκο ομόλογο για να υπάρχουν ήδη και πιο πριν, πριν ολοκληρώσουμε το έργο" ενώ η δημοσιογράφος κα Μπαλτατζή σημείωσε πως το έργο βρίσκεται στην ατζέντα της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα.

Ο Υπουργός μάλιστα είπε πως γενικά πρέπει με τις χώρες των Βαλκανίων να ξεπεραστούν παλιά συμπλέγματα και να υπάρξουν συνεργασίες και τόνισε πως "πρέπει δηλαδή ό,τι ισχύει στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης που περνάς από τη μια χώρα στην άλλη και δεν το καταλαβαίνεις, σιγά-σιγά να γίνει και στη δική μας περιοχή για να σταθεροποιηθεί η περιοχή, να έχουμε ανάπτυξη, ειρήνη".

Συντάκτης: Νίκος Καραγιάννης
Πηγή: ypodomes.com