Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017

Κοζάνη: Πόλος ανάπτυξης και αναψυχής η περιοχή γύρω από τον ΟΣΕ.

Η δημιουργία ενός μεγάλου βιοκλιματικού πάρκου εμβαδού 70 έως 80 στρεμμάτων με φυσικό πράσινο, η δημιουργία στεγασμένης λαϊκής αγοράς με υποστηρικτικές κλειστές εγκαταστάσεις, η κατασκευή βρεφικού σταθμού, η χωροθέτηση αφετηρίας αστικών λεωφορείων, η δημιουργία πάρκιγκ και χώρων αθλητισμού καθώς και ενός ακόμη πράσινου σημείου ανακύκλωσης βρίσκονται μεταξύ των προτεινομένων χρήσεων του παραχωρηθέντα χώρου του ΟΣΕ προς τον Δήμο Κοζάνης, όπως δήλωσε χθες κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της δημοτικής επιτροπής διαβούλευσης ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Σχεδιασμού Κωνσταντίνος Δεσποτίδης. Στους στόχους της διαβούλευσης περιλαμβάνεται η ολοκλήρωση του σχεδιασμού ως γενικότερη παρέμβαση στο νέο πολεοδομικό συγκρότημα του ΟΣΕ αλλά και η σύνδεση του με την υπόλοιπη πόλη μέσα και από το σχέδιο βιώσιμης αστικής κινητικότητας. 
Σημαντική παράμετρος προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί, όπως σημείωσε ο κ. Δεσποτίδης η ένταξη μεγάλου μέρους της πόλης στο ΕΣΠΑ για ανάπλαση, διαμόρφωση και επανάχρηση χώρων. Από την διαβούλευση απουσίαζε σύσσωμη η αντιπολίτευση του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης γεγονός που στηλίτευσε ο Αντιδήμαρχος Σχεδιασμού μιλώντας για απαξίωση της διαβούλευσης με αστείες δικαιολογίες και χαρακτηρίζοντας την διαδικασία προσχηματική χωρίς ωστόσο να παρίσταται οπότε θα μπορούσε να ακούσει και τις απαντήσεις σε ουσιαστικά προβλήματα που τέθηκαν από την πλευρά της. 
Ο επικεφαλής της ομάδας εργασίας και εκπρόσωπος του ΤΕΕ/ΤΔΜ στη διαβούλευση Κωνσταντίνος Ντέλμας, στάθηκε ιδιαίτερα στην γενική βούληση που θα πρέπει να υπάρχει ώστε ο χώρος του ΟΣΕ να μην γίνει ένας ψυχαγωγικός χώρος αλλά ένας πόλος αστικής ανάπτυξης για την περιοχή. 
Ενδεικτικά ο κ. Ντέλμας ανέφερε πως θα ζητηθεί οι δυο χώροι που παραμένουν στην ιδιοκτησία του ΟΣΕ να αποκτήσουν όσο τον δυνατόν χαμηλότερο συντελεστή δόμησης ώστε να μην αλλοιώσουν την φυσιογνωμία της περιοχής αλλά και σε ενδεχόμενο δόμησης ή απομάκρυνση να γίνει χωρίς υψηλές αποζημιώσεις.

Πηγή: ΕΡΤ Κοζάνης 
Σύνταξη Κώστας Δαβάνης