Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

Όλες οι αλλαγές στο ηλεκτρονικό εισιτήριο για τις συγκοινωνίες στην Αθήνα.

Δείτε πότε κλείνουν οι μπάρες και τις εκπτώσεις που ισχύουν

Στην ηλεκτρονική εποχή περνάνε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και οι συγκοινωνίες στην Αθήνα. Οι πύλες κλείνουν σταδιακά από την ερχόμενη Δευτέρα και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, η κατάργηση του χάρτινου εισιτηρίου ξεκινά από μεθαύριο, Πέμπτη. Οι κάτοχοι χάρτινων εισιτηρίων μπορούν, εάν έχουν έως 10 εισιτήρια να προσέρχονται στα εκδοτήρια των ΣΤΑΣΥ στον σταθμό «Ομόνοια» ή στα κεντρικά γραφεία της ΟΣΥ (Παρνασσού 6, Αγ. Ιωάννης Ρέντης) για να τα ανταλλάξουν με ισοδύναμα προϊόντα ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Εάν έχουν περισσότερα από 10, θα προσέρχονται από 20/11 στα κεντρικά του ΟΑΣΑ (Μετσόβου 15, Αθήνα). Εκπτώσεις θα προσφέρονται από την ερχόμενη Δευτέρα για ορισμένους τύπους ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 320.000 προσωποποιημένες κάρτες, ενώ θα μπορούν να κατατίθενται φάκελοι για την έκδοση νέων μέχρι τέλος του μήνα (30/11).

Εκπτώσεις και ηλεκτρονικό εισιτήριο

Για την εξοικείωση του επιβατικού κοινού με το ηλεκτρονικό εισιτήριο, ο ΟΑΣΑ ανακοίνωσε νέα εκπτωτική πολιτική από τις 20 Νοεμβρίου:
Στα 10+1 εισιτήρια μειώνεται η τιμή κατά 0,50 ευρώ, άρα η τιμή ανά εισιτήριο διαμορφώνεται στα 1,23 ευρώ,
Στο 5πλό εισιτήριο μειώνεται η τιμή κατά 0,50 ευρώ, αρά η τιμή ανά εισιτήριο διαμορφώνεται στα 1,3 ευρώ
Εισάγεται νέο 2πλό εισιτήριο (μετ’ επιστροφής), με τιμή 2,7 ευρώ (τιμή ανά εισιτήριο 1,35 ευρώ).

Σε ό,τι αφορά το δίκτυο πωλήσεων, ο Οργανισμός κάνει γνωστό πως δημιουργείται δίκτυο πώλησης σε περίπτερα και άλλα σημεία. Από τα περίπτερα στα οποία εστάλησαν επιστολές συνεργασίας (900 επιστολές από Ιούνιο 2017 έως Σεπτέμβριο 2017) ανταποκρίθηκαν 200 περίπτερα, στα οποία δόθηκαν POS του ΟΑΣΑ και το δίκτυο επεκτείνεται και θα φτάσει στα 600 σημεία.

Για τους κάτοχους ετησίων, εξαμηνιαίων, τριμηνιαίων καρτών, καθώς και για ομάδες δικαιούχων όπως άνεργοι, ο ΟΑΣΑ αναφέρει πως μετακινούνται με επίδειξη των αντιστοίχων εγγράφων στους υπευθύνους της γραμμής των πυλών εκάστου σταθμού. Σε όλες τις πύλες (ανοιχτές ή κλειστές) θα παρευρίσκονται αρμόδιοι υπάλληλοι της ΣΤΑΣΥ που θα ελέγχουν και θα ενημερώνουν το κοινό. Στους σταθμούς με κλειστές πύλες θα υπάρχει μια τουλάχιστον ανοιχτή πύλη (ΑΜΕΑ), που θα επιδεικνύονται τα αντίστοιχα έγγραφα των ανωτέρω δικαιούχων.

Οι κάτοχοι της προσωποποιημένης ΑΤH.ENA Card δεν απαιτείται να αναμείνουν ποτέ πια σε ουρές, διότι μπορούν να φορτίζουν τις κάρτες τους σε όλο το δίκτυο των αυτόματων μηχανημάτων (300 αυτόματα μηχανήματα σε όλο το δίκτυο) και από όλα τα εκδοτήρια της Ο.ΣΥ. ΑΕ και της ΣΤΑ.ΣΥ. ΑΕ, καθώς και από το διαδίκτυο.

Η προσωποποίηση καρτών είναι μία πάγια διαδικασία και δεν έχει ημερομηνία λήξης. Ειδικά για την τρέχουσα περίοδο και μέχρι την 30.11.2017, οι πολίτες που επιθυμούν, μπορούν να καταθέτουν φακέλους και να αποστέλλεται η κάρτα στη διεύθυνση επιλογής τους ταχυδρομικά.

Τα νέα ηλεκτρονικά προϊόντα κομίστρου, προσωποποιημένες και απρόσωπες κάρτες (ATH.ENA CARD) είναι μέσα κομίστρου μακράς διαρκείας, με χρόνο ζωής 10 έτη. Τα πολλαπλά εισιτήρια (ATH.ENA TICKET) είναι επαναφορτιζόμενα μέσα κομίστρου και έχουν διάρκεια ζωής 1 έτους. Συνιστάται στο επιβατικό κοινό η διαρκής επαναφόρτιση και επαναχρησιμοποίησή τους.

Σημεία αγοράς και επαναφόρτισης

Όλα τα μέσα επαναφορτίζονται σε όλα τα αυτόματα μηχανήματα (300 μηχανήματα σε όλους τους σταθμούς της στάση, του τραμ και σε εξωτερικούς χώρους. Τα μηχανήματα έχουν οδηγίες χρήσης)

Όλα τα προϊόντα επαναφορτίζονται σε όλα τα εκδοτήρια της ΟΣΥ (40 εκδοτήρια) και της στάση

Όλα τα προϊόντα επαναφορτίζονται στο δίκτυο των 200 περίπτερων που έχουν δεχθεί post Top OASA. Top δίκτυο είναι σε φάση επέκτασης και θα φτάσει στα 600 σημεία, σύμφωνα με την προδιαγραφή του έργου.

Για επιβάτες που κάνουν χρήση από 5 έως 15 διαδρομές προτείνεται η χρήση ανώνυμης κάρτας.

Tο σύστημα ηλεκτρονικού κομίστρου υποστηρίζει δύο κατηγορίες προϊόντων:

Προϊόντα χρονικής διάρκειας, όπως είναι π.χ. το εισιτήριο 1,40 ευρώ με διάρκεια 90 λεπτά της ώρας, η παλαιού τύπου μηνιαία κάρτα με ονομασία προϊόν 30 ημερών, η ετήσια κάρτα με διάρκεια ισχύος 365 ημέρες κ.λπ.

Αποθηκευμένη αξία (ευρώ), την οποία χρησιμοποιούμε ως ηλεκτρονικό πορτοφόλι από το οποίο αφαιρείται η αξία μιας διαδρομής (π.χ. απλή διαδρομή αξίας 1,40 ευρώ ή μιας απλής διαδρομής αεροδρομίου με λεωφορείο ή μετρό).

Πηγή: newsbeast.gr