Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017

Αθήνα – Πειραιάς με Ηλεκτρικό πριν από 148 χρόνια!


Ενάμισι αιώνα ζωής μετρά ο αστικός σιδηρόδρομος Πειραιά – Κηφισιά, γνωστός στις μέρες μας και ως «ηλεκτρικός». Ατμοκίνητος αρχικά και ηλεκτροκίνητος αργότερα, ο σιδηρόδρομος συνέδεσε το 1869 τον Πειραιά με την Αθήνα. Ήδη από το 1835 έγιναν πολλές προσπάθειες από τις εκάστοτε κυβερνήσεις ώστε να ιδρυθεί ο σιδηρόδρομος Πειραιάς – Αθήνα.


Το 1867 κατακυρώνεται το έργο στον Άγγλο επιχειρηματία Εδουάρδο Πίκερινγκ, ο οποίος το Νοέμβριο του ίδιου έτους αρχίζει να κατασκευάζει το έργο. Ένα χρόνο μετά, το 1868, ο Πίκερινγκ μεταβιβάζει τις υποχρεώσεις του στην ιδρυθείσα από όμιλο Ανώνυμη Εταιρία του «Απ’ Αθηνών εις Πειραιά Σιδηροδρόμου» – Σ.Α.Π. Α.Ε.


Στις 17 Φεβρουαρίου 1869 το έργο είναι έτοιμο ενώ γίνεται η πρώτη δοκιμή της διαδρομής. Μετά από δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα και μεταφέροντας εκατομμύρια επιβάτες, στις 2 Ιουνίου του 1937 η HEM αναλαμβάνει την Ηλεκτροκίνηση του σιδηροδρόμου.


Τα έργα, ωστόσο, λόγω της κρίσιμης περιόδου, δεν ολοκληρώνονται οπότε μετά το 1950 παραχωρείται από την ΗΕΜ στην ΕΗΣ της ηλεκτροκίνησης. Έτσι, η συγκοινωνία από Πειραιά μέχρι Κηφισιά με τον Ηλεκτρικό σιδηρόδρομο είναι πλέον πραγματικότητα!


Σε όλη αυτή τη διαδρομή του, ο σιδηρόδρομος «έζησε» σπουδαίες αλλά και θλιβερές στιγμές. Βομβαρδίστηκε και επέζησε, εξυπηρετώντας έως σήμερα εκατομμύρια επιβάτες σε Πειραιά και Αθήνα.


Πηγή: perierga.gr