Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017

Πως είναι να αγοράζει κανείς ένα βασιλικό τρένο 10 εκατ. δολαρίων;

Αυτοκρατορική πολυτέλεια και πρεστίτζ που δύσκολα ξεθωριάζει... Δείτε εικόνες.

Την εποχή των δισεκατομμυριούχων του πλανήτη που η αγορά η ενός Mega-yacht ή ενός ιδιωτικού αεροσκάφους Boeing 747 τείνει να γίνει συνηθισμένη είδηση, το να αγοράσει κανείς ένα τρένο είναι σίγουρα κάτι εντελώς πρωτότυπο…
Και δεν μιλάμε για ένα οποιοδήποτε τρένο αλλά για το Majestic Imperator Train de Luxe που μετά από την ανακαίνιση και την επανατοποθέτηση του σε ράγες για εμπορικούς σκοπούς, η εταιρεία που το διαχειρίζεται αποφάσισε να το βγάλει στο σφυρί με το -καθόλου ευκαταφρόνητο- ποσό των 9.850.000 δολαρίων.


Πρόκειται για μια πολυτελή αμαξοστοιχία παλιάς κοπής, επτά μοναδικών βαγονιών και 239 θέσεων που ήταν για χρόνια στη διάθεση του Αυστριακού Αυτοκράτορα Franz Joseph I και της γυναίκας του, της Elisabeth και κατασκευάστηκε για τις βασιλικές μετακινήσεις τους το 1891. Το 19ο αιώνα, οι πολυτελείς αμαξοστοιχίες αποτελούσαν τον συνηθισμένο τρόπο μετακίνησης των γαλαζοαίματων της Ευρώπης και μία από τις πιο δημοφιλείς κατασκευαστικές εταιρείες, η Ringhoffer, έφτιαξε το συγκεκριμένο βασιλικό τρένο στο Smichov, προάστιο της Πράγας. Αν και η πολυτελής αμαξοστοιχία υπέστη σοβαρές ζημιές κατά τη διάρκεια των δύο παγκοσμίων πολέμων, καθώς αποτελούσε πάντα στόχο των αντιπάλων, στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ο μηχανικός Gottfried Rieck και η σύζυγος του, Sibylle, ανέλαβαν να το ανακαινίσουν, βασιζόμενοι πάντα στο πρωτότυπο.

Ο Gottfried, στέλεχος των αυστριακών κρατικών σιδηροδρόμων για περισσότερα από 35 χρόνια, έκανε το όνειρο του πραγματικότητα έπειτα από μήνες εντατικών σχεδιασμών, συνδυάζοντας στο τέλος τα παλιά, αυθεντικά σχέδια του Majestic Imperator Train de Luxe με τα σύγχρονα συστήματα ασφαλείας και κίνησης των τρένων, πετυχαίνοντας ένα μοναδικό αποτέλεσμα που μοιάζει πραγματικά με μουσείο. Κάθε βαγόνι από τα συνολικά επτά του Majestic είναι μοναδικά ως προς την διακόσμηση τους και κρύβουν απίθανες ιστορίες γαλαζοαίματων στους πίνακες, στα σερβίτσια, στα έπιπλα και στη διαρρύθμιση.


Το τρένο αποτελεί ολόκληρο ένα πραγματικό έργο τέχνης του 19ου αιώνα, με μοναδικά, χειροποίητα αριστουργήματα σε εξαιρετική κατάσταση (σερβίτσια, πίνακες, έπειπλα κ.ά.), αντίκες από την εποχή του Αυτοκράτορα Franz Joseph I αλλά και της Πριγκίπισσας Σίσσυ, πατώματα και επενδύσεις από πανάκριβα ξύλα και βελούδα, ενώ το Majestic Imperator Train de Luxe έχει όλα τα πιστοποιητικά για την ασφαλή κίνηση του στις ευρωπαϊκές ράγες.

















Πηγή: tamtam.news