Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017

Οι καλύτερες και πιο οικονομικές διαδρομές με τρένο που δεν γνώριζες μέχρι σήμερα.

Οι καλύτερες διαδρομές με τρένο που δεν γνώριζες μέχρι σήμερα - ΤΑΞΙΔΙ


Είναι το μέσο που σου δίνει, περισσότερο από τα υπόλοιπα, την δυνατότητα να οργανώσεις το ταξίδι μόνος σου, όπως εσύ επιθυμείς, να διαλέξεις που και πότε θα κάνεις στάση, χωρίς το άγχος του περιορισμού των αποσκευών, με τοπία που δεν τα συναντάς με το αυτοκίνητο, το αεροπλάνο ή το πλοίο.

Ναι τα ταξίδια με το τρένο κρύβουν μια έντονη γοητεία. Μπορεί να φταίει και το γεγονός ότι διαβάσαμε στην εφηβεία το «Έγκλημα στο Όριεν Εξπρές» της Αγκάθα Κρίστι ή είδαμε το Darjeeling Limited του Wes Anderson.

Δεν είναι τόσο γρήγορα και εύκολα όσο το αυτά με το αεροπλάνο και το αυτοκίνητο, ούτε είναι ο πιο εύκολος τρόπος μεταφοράς. Αλλά, όπως και να το κάνουμε, ο πιο outsider τρόπος μεταφοράς για ταξίδι έχει να σου χαρίσει αρκετές περιπέτειες.

Aκολουθούν 9 ταξίδια που σίγουρα θα θέλαμε να κάνουμε αυστηρά και μόνο με τρένο.

Σερβία

Πού πάει: Από το Βελιγράδι μέχρι το Μαυροβούνιο

Μπορεί στην υπόλοιπη Ευρώπη τα τρένα να μην είναι τόσο οικονομικά, στα Βαλκάνια όμως οι τιμές παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα για τις συναρπαστικές διαδρομές που προσφέρουν. Μία απ' αυτές είναι αυτή που ξεκινά από το Βελιγράδι και καταλήγει στην ακτή του Μαυροβουνίου. Με συνολικό μήκος 476 χιλιόμετρα, η γραμμή που ξεκίνησε την εποχή του Τίτο περνάει απ' τη λίμνη Skadar προτού κατέβει στα οροπέδια όπου διασχίζει την ψηλότερη σιδηροδρομική γέφυρα στον κόσμο, τη Mala Rijeka Viaduct. Συνολικά περνάει από 435 γέφυρες, προσφέροντας καταπληκτική θέα σε φαράγγια, κοιλάδες και τα βαλκανικά τοπία.

Πόσο κοστίζει: 20 ευρώ.

Σρι Λάνκα

Πού πάει: Από το Kandy έως το Ella

Ταξιδεύοντας μια απόσταση περίπου 150 χιλιομέτρων, απ' το Kandy στο Ella, αυτό το τρένο διασχίζει τις πανέμορφες φυτείες τσαγιού της Σρι Λάνκα, καταπράσινα δάση και καταρράκτες μέσα απ' την ομίχλη. Η συγκεκριμένη διαδρομή είναι από τις πιο δημοφιλής για τους train afficionados αυτού του κόσμου.

Πόσο κοστίζει: Το εισιτήριο της απλής θέσης έχει μόλις 2,1 ευρώ και της πρώτης 3,5 ευρώ.

Θιβέτ

Πού πάει: Από το Qinghai της Κίνας μέχρι τη Λάσα του Θιβέτ

Έλεγαν ότι αυτή η σιδηροδρομική γραμμή δεν θα μπορούσε ποτέ να δημιουργηθεί. Έκαναν λάθος. Οι συνολικού μήκους 2.100 χιλιομέτρων ράγες που συνδέουν την κινεζική επαρχία Qinghai με την αυτόνομη περιοχή του Θιβέτ και λέγεται "the sky road", είναι ένα πραγματικό θαύμα του σιδηρόδρομου.

Περνώντας πάνω απ' τα όρη Tanggula, σε ύψος 16.500 πόδια πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, είναι η πιο υψηλή σιδηροδρομική γραμμή στον κόσμο. Θα δεις πάγους και τη μεγαλύτερη λίμνη της Κίνας προτού φτάσεις στα Ιμαλάια. Στο τρένο υπάρχουν πάντα γιατροί και έξτρα οξυγόνο για όσους έχουν πρόβλημα με τα ύψη.

Πόσο κοστίζει: Το εισιτήριο της μιας διαδρομής κοστίζει περίπου 42 ευρώ και προσφέρει φαγητό από μπουφέ.

Ρωσία

Πού πάει: Από τη Μόσχα στο Βλαντιβοστόκ

Με μήκος που αγγίζει τα 10.000 χιλιόμετρα, συνδέοντας τη Μόσχα με το λιμάνι του Βλαντιβοστόκ στον Ειρηνικό, ο Υπερσιβηρικός Σιδηρόδρομος είναι η μεγαλύτερη σε μήκος διαδρομή στον κόσμο. Αλλάζει 8 ζώνες ώρας, περνάει απ' τα Ουράλια Όρη, τη μεγαλύτερη και βαθύτερη λίμνη στον κόσμο, από περιοχές με πάγο με όλο το μεγαλείο της Σιβηρίας να ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια σου.

Πόσο κοστίζει: Το 5ημερο ταξίδι στοιχίζει περίπου 492 ευρώ στη δεύτερη θέση, που στην τιμή περιλαμβάνει κρεβάτι και τρία γεύματα την ημέρα.

Καλιφόρνια

Πού πάει: Από το Ιλινόις έως το Emeryville της Καλιφόρνια

Πρόκειται για μια απ' τις ομορφότερες σιδηροδρομικές διαδρομές στην Αμερική, με συνολικό μήκος 3.923 χιλιομέτρων. Η θρυλική διαδρομή California Zephyr απ' το Σικάγο στην Καλιφόρνια διαρκεί τρεις ημέρες και περνάει μέσα απ' τα Βραχώδη Όρη, την έρημο της Νεβάδα και τη Σιέρα προτού φτάσει στον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο.

Πόσο κοστίζει: Το πιο οικονομικό έρχεται στα 112 ευρώ, χωρίς στην τιμή να συμπεριλαμβάνονται φαγητό και ποτά.

Ινδία

Πού πάει: Από το Νέο Δελχί στη Γκόα

Συνδέοντας την ινδική πρωτεύουσα με την παραθαλάσσια περιοχή του Vasco da Gama, η υπερταχεία Goa Express προσφέρει μια μεγάλη γεύση απ' τις ομορφιές της Ινδίας. Περνάει μέσα απ' το Ρατζαστάν με τα περίφημα παλάτια, τη ζούγκλα του Western Ghats και τους καταρράκτες του Dudhsagar και κινείται κατά μήκος της πανέμορφης ακτογραμμής της Γκόα.

Πόσο κοστίζει: Μόλις 10 ευρώ για μια διαδρομή μήκους 2090 χιλιομέτρων και 40 ώρες ταξίδι. Στην τιμή περιλαμβάνεται και κρεβάτι.

Ταϊλάνδη

Πού πάει: Απ' την πόλη Chiang Mai της Ταϊλάνδης έως τη Σιγκαπούρη

Αυτή η σιδηροδρομική γραμμή είναι μια τέλεια ευκαιρία για να δεις ολόκληρη τη χερσόνησο της Ταϊλάνδης μέσα σε λιγότερες από 48 ώρες. Το ταξίδι ξεκινά απ' τα βόρεια βουνά, μετά περνάει απ' την Μπανγκόκ και την Κουάλα Λουμπούρ κατά μήκος ακτογραμμών και μέσα από πλούσια βλάστηση.

Πόσο κοστίζει: 50 ευρώ μαζί με κρεβάτι και σνακ.

Περού

Πού πάει: Από το Ollantaytambo μέχρι το Machu Picchu

Γενικά τα τρένα στο Περού είναι κάπως ακριβά, αφού κυριαρχούν πάροχοι πολυτελείας, οπότε δεν είναι εύκολο να βρεις κάτι πολύ οικονομικό για να φτάσεις στο Aguas Calientes, την πόλη που βρίσκεται στους πρόποδες του Machu Picchu. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να πάρεις λεωφορείο ή ταξί απ' το Cusco για το Ollantaytambo, όπου θα δεις κάποια μνημεία των Ίνκας, και από εκεί να πάρεις τρένο για το Machu Picchu.

Πόσο κοστίζει: Τα εισιτήρια ξεκινάνε από 29 ευρώ για μια απόσταση μόλις 38 χιλιομέτρων, αλλά σίγουρα θα γλιτώσεις μερικές εκατοντάδες με αυτό τον τρόπο.

Ρωσία

Πού πάει: Από τη Μόσχα μέχρι την Αγία Πετρούπολη

Αυτή η παραμυθένια γραμμή που συνδέει τις δύο κυριότερες πόλεις της Ρωσίας λειτουργεί από το 1931. Το τρένο αυτό προσφέρει από standard μέχρι πολυτελείς υπηρεσίες που υπόσχονται να σε ταξιδέψουν με τον πιο ωραίο τρόπο στο ρωσικό βορρά.

Πόσο κοστίζει: Τα εισιτήρια ξεκινούν από 62 ευρώ και φτάνουν μέχρι τα 125 μαζί με επιλογή γευμάτων και διαμονής.


Συντάκτης: Γεωργία Σάκκουλα
Πηγή: gr.askmen.com