Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

Οι γερμανικοί σιδηρόδρομοι έδωσαν σε τρένο το όνομα «Άννα Φρανκ».

«Κακόγουστη επιλογή» σχολίασε Γερμανίδα βουλευτής

Ο σιδηροδρομικός οργανισμός της Γερμανίας Deutsche Bahn (DB) υπερασπίστηκε την απόφασή του να ονομάσει ένα τρένο μεγάλης ταχύτητας «Άννα Φρανκ».

Το όνομά της ήταν ανάμεσα στα ονόματα 25 διάσημων Γερμανών, που επελέγησαν από κριτική επιτροπή, έπειτα από δημόσια διαβούλευση.

Η Γερμανίδα βουλευτής Iris Eberl χαρακτήρισε «κακόγουστη» την επιλογή, καθώς η Άννα Φρανκ και άλλοι Εβραίοι οδηγήθηκαν με τρένο στον θάνατό τους.

Ωστόσο εκπρόσωπος της DB είπε πως το κορίτσι, που έμεινε στην ιστορία χάρη στο περίφημο ημερολόγιό της, είναι σύμβολο ανοχής. Πρόσθεσε επίσης πως η Άννα Φρανκ αντιπροσωπεύει «την ειρηνική συνύπαρξη διαφορετικών κουλτουρών, κάτι που είναι πιο σημαντικό από ποτέ στην εποχή μας».

Το «Ημερολόγιο της Άννα Φρανκ» είναι παγκόσμιο μπεστ σέλερ και περιγράφει τη ζωή της μικρής καθώς κρυβόταν με την οικογένειά της στο υπό ναζιστική κατοχή Άμστερνταμ, στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η οικογένεια Φρανκ μεταφέρθηκε στο Άουσβιτς το 1944 και η Άννα πέθανε λίγο αργότερα σε ηλικία 15 ετών στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπέργκεν Μπέλσεν.

Η Gisela Mettele, μέλος της κριτικής επιτροπής που επέλεξε το όνομα, εξήγησε πως υπήρχε «εντυπωσιακή ποικιλία» στα ονόματα που είχε επιλέξει το κοινό και πως τα ονόματα που τελικά επελέγησαν είχαν ένα κοινό: «ήταν άνθρωποι που είχαν περιέργεια για τον κόσμο».

Μεταξύ των ονομάτων αυτών ήταν και τρεις πρώην καγκελάριοι, ανάμεσά τους ο Κόνραντ Αντενάουερ, η Χάνα Άρεντ και ο Καρλ Μαρξ. Άλλα τρένα θα πάρουν τα ονόματα των Τόμας Μαν, Μπετόβεν και Μάρλεν Ντίντριχ.
Πηγή: newsbeast.gr