Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

Χαμηλότερα όρια ηλικίας για σύνταξη με διαδοχική.

Αποτέλεσμα εικόνας για Χαμηλότερα όρια ηλικίας για σύνταξη με διαδοχική.ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΑΠΟ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΤΟΥ ΕΦΚΑ

Μειώνονται κάτω από τα 62 και τα 67 τα όρια ηλικίας για σύνταξη με διαδοχική ασφάλιση και ξεμπλοκάρει η έκδοση άνω των 50.000 αιτήσεων που είχαν απορριφθεί από το 2013 και μετά.

Οι ασφαλισμένοι που δεν πήραν σύνταξη με διαδοχική και είχαν απορριπτική απόφαση τα προηγούμενα χρόνια μπορούν τώρα να επανέλθουν με νέα αίτηση και να κριθούν με πολύ πιο ευνοϊκούς όρους.

Η σύνταξή τους θα δοθεί με βάση τη νέα εγκύκλιο που εξέδωσε χθες ο ΕΦΚΑ και η οποία επαναφέρει τις παλιές προϋποθέσεις για θεμελίωση και κατοχύρωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος που είχαν δυσκολέψει με την εγκύκλιο 68/2013 του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
Από Ταμείο σε… Ταμείο

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Οτι όλος ο χρόνος που έχει ένας ασφαλισμένος σε δύο ή περισσότερα Ταμεία θεωρείται θεμελιωτικός, δηλαδή υπολογίζεται ωσάν να είναι σε ένα Ταμείο και αν στο Ταμείο αυτό δεν έχει το όριο ηλικίας για να συνταξιοδοτηθεί, τότε θα πάει σε ένα από τα προηγούμενα Ταμεία όπου ισχύουν μικρότερα όρια ηλικίας και από εκεί θα πάρει σύνταξη.

Με την εγκύκλιο του 2013 αυτή η διέξοδος είχε μπλοκαριστεί και αν ένας ασφαλισμένος δεν είχε την ηλικία συνταξιοδότησης του τελευταίου φορέα, δεν μπορούσε να γυρίσει πίσω σε άλλο Ταμείο, παρά μόνον αφότου έκλεινε τα 62.

Με τη νέα εγκύκλιο δεν αναζητείται ενεργός δεσμός αλλά μόνον να είχαν ανήλικο παιδί όταν συμπλήρωσαν τις 5.500 ημέρες ασφάλισης ακόμη και αν δεν ήταν στο ΙΚΑ, αλλά στον ΟΑΕΕ.

Η διέξοδος για σύνταξη ανοίγει για μητέρες που ξεκίνησαν με ΙΚΑ και στη συνέχεια πήγαν στον ΟΑΕΕ. Ολες οι αιτήσεις που είχαν γίνει απορρίφθηκαν επειδή ζητείτο να έχουν ενεργό δεσμό με το ΙΚΑ, δηλαδή να είναι εκεί ασφαλισμένες όταν είχαν το ανήλικο και τις 5.500 ημέρες ασφάλισης.

Με τον τρόπο αυτό, γλιτώνουν τα νέα όρια ηλικίας και σε πολλές περιπτώσεις (ιδίως όσες είχαν ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και μετά έμειναν άνεργες) θα συνταξιοδοτηθούν ακόμη και στα 55, αντί για 62 ή 67.

Για παράδειγμα, ασφαλισμένη είχε 5.000 ένσημα στο ΙΚΑ ως το 2010 και στη συνέχεια 3.000 ένσημα στον ΟΑΕΕ (σύνολο 8.000) μέχρι το 2016. Το παιδί της ήταν ανήλικο όταν είχε περάσει στον ΟΑΕΕ. Με τα παλιά δεδομένα, θα έπαιρνε μειωμένη σύνταξη στα 62 από το ΙΚΑ ή θα περίμενε τα 67 για να πάρει πλήρη, γιατί με τα 8.000 ένσημα δεν μπορούσε να κατοχυρώσει κάτι καλύτερο και δεν της αναγνωριζόταν το δικαίωμα εξόδου με ανήλικο γιατί θα έπρεπε να είναι στο ΙΚΑ και όχι στον ΟΑΕΕ.
Στην πράξη…

Με τη νέα εγκύκλιο ο ΕΦΚΑ θα εξετάσει το αίτημα θεωρώντας ότι από τη στιγμή που το ΙΚΑ έχει διάταξη για σύνταξη με ανήλικο, τότε η ασφαλισμένη θα βγει με τα όρια ηλικίας των μητέρων που είχαν 5.500 ημέρες ασφάλισης ως το 2010 με ανήλικο, ανεξάρτητα από το αν ήταν τότε στον ΟΑΕΕ. Αν η ασφαλισμένη έκλεισε τα 55 πριν από τον Αύγουστο του 2015 παίρνει άμεσα σύνταξη. Αν τα έκλεισε το 2017, θα βγει στα 58. Αν έμενε το παλιό καθεστώς θα περίμενε τα 62 για τη μειωμένη και τα 67 για την πλήρη σύνταξη.

Με την παλιά εγκύκλιο, ένας ασφαλισμένος που είχε το 2015 35 χρόνια με ΙΚΑ και ΟΑΕΕ, και ηλικία τότε 58 ετών, δεν έπαιρνε σύνταξη και θα έπρεπε να περιμένει τα 62 για να αποχωρήσει από τον ΟΑΕΕ ή από το ΙΚΑ όπου θα μεταβιβαζόταν ο φάκελός του.


ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ
Πηγή: e-typos.com