Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017

ΓΙΟΣ ΜΗΧΑΝΟΔΗΓΟΥ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΩΤΟΣΥΓΚΕΛΟΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΡΧ. ΙΑΚΩΒΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ.

Αποτέλεσμα εικόνας για ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΩΤΟΣΥΓΚΕΛΟΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΡΧ.ΙΑΚΩΒΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥΠραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017 η ιερατική Σύναξη των κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης στην Αίθουσα Τελετών του Επισκοπείου.

Ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος ωμίλησε καταλλήλως προς όλους και επαρουσίασε τον νεοεκλεγέντα και νεοχειροτονηθέντα Σεβ. Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως & Θάσου κ. Στέφανο, άχρι τούδε Πρωτοσύγκελλο και κληρικό της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης.

Μετά από την ομιλία του Παναγιωτάτου κ. Ανθίμου, ο νέος Μητροπολίτης κ. Στέφανος ευχαρίστησε εγκαρδίως τον αξιοσέβαστο ποιμενάρχη μας όπως και όλους τους κληρικούς μας για την επί τόσα έτη αρίστη συνεργασία στο έργο της διοικήσεως της Εκκλησίας μας.

Στη συνέχεια ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμος, ανεκοίνωσε προς όλους την ανάθεση των καθηκόντων του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης στον πανοσιολ. αρχιμ. π. Ιάκωβο Αθανασίου ιερατικό προιστάμενο του ιερού Ναού αγίου Θεράποντος, και των καθηκόντων του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου στον πανοσιολ. αρχιμ. π. Φώτιο Ζαρζαβατσάκη ιερατικό προιστάμενο του ιερού Ναού Αναλήψεως του Κυρίου.

Ο Αρχιμανδρίτης, π. Ιάκωβος Αθανασίου, γεννήθηκε στις 4/8/1964 στη Θεσσαλονίκη. Εν συνεχεία, σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ.. Πήρε το πτυχίο του το 1986 και παρακολούθησε ευρύτερες σπουδές. Είναι Ιερέας. Είναι Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, μέλος του Μητροπολιτικού Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και Προϊστάμενος των Ιερών Ναών Αγίου Δημητρίου, Πολιούχου Θεσσαλονίκης και Αγίου Θεράποντος Κάτω Τούμπας Θεσσαλονίκης.

Οι ρίζες της οικογένειας του βιογραφούμενου είναι από τη Θράκη και τη Μ. Ασία. Ο παππούς του βιογραφούμενου, Ιάκωβος, γεννήθηκε στην Αδριανούπολη το 1888. Καταγόταν από αγροτική οικογένεια και ασχολήθηκε και αυτός με τη γεωργία. Το 1922, ήρθαν στην Ελλάδα. Σταμάτησαν για μικρό χρονικό διάστημα στην Ξάνθη και μετά εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλονίκη, όπου εργάστηκε ως εργάτης. Έλαβε μέρος στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και συγκεκριμένα στη μάχη της Καλλίπολης.

Παντρεύτηκε στη Θεσσαλονίκη την Άννα Παστιρματζίδου, η οποία γεννήθηκε στην Αδριανούπολη. Απέκτησαν ένα παιδί, τον Αθανάσιο, ο οποίος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1925. Ο Αθανάσιος ξεκίνησε το σχολείο, το οποίο όμως σταμάτησε στις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου λόγω πολέμου. Στρατεύτηκε στον Εμφύλιο με τον Εθνικό στρατό. Ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με το ποδόσφαιρο, στην ομάδα του Θερμαϊκού. Προσελήφθη στον ΟΣΕ, από τον οποίο συνταξιοδοτήθηκε ως Μηχανοδηγός Α΄. Παντρεύτηκε τη Φωτεινή Φραγκούδη, η οποία γεννήθηκε το 1928 στον Φανό του νομού Κιλκίς από τον Δημήτριο και τη Βασιλική Φραγκούδη.

Οι γονείς της Φωτεινής, Δημήτριος και Βασιλική, γεννήθηκαν στη Μεσόπολη της Μ. Ασίας, γενέτειρα και του Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης Γενναδίου. Ο παππούς του βιογραφούμενου, Δημήτριος, ασχολείτο πριν και μετά την Μικρασιατική Καταστροφή με το εμπόριο, έχοντας ταξιδέψει μέχρι την Αμερική. Πέθανε το 1931 σε νεαρή ηλικία, αφήνοντας δύο ορφανά κορίτσια, ηλικίας 3 και 5 ετών. Σε επιδρομή των Βουλγάρων, κάηκε το σπίτι τους και η οικογένεια μετακινήθηκε το 1944 στη γειτονική κωμόπολη της Αξιούπολης, μένοντας εκεί μέχρι την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, στην οποία και εγκαταστάθηκαν μόνιμα αμέσως μετά.

Τα δύο κορίτσια ασχολήθηκαν με τη μοδιστρική, στην οποία διακρίθηκαν, αποκτώντας ένα σταθερό εισόδημα, επιτρέποντάς τες να δημιουργήσουν μόνες την προίκα τους.
Οι γονείς του βιογραφούμενου, Αθανάσιος και Φωτεινή, παντρεύτηκαν το 1962 και απέκτησαν έναν γιο, τον Ιάκωβο. Ο π. Ιάκωβος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 4/8/1964. Παρακολούθησε τις εγκύκλιες σπουδές του στη Θεσσαλονίκη. Εν συνεχεία, σπούδασε στη Θεολογική Σχολή, στο Τμήμα Θεολογίας του Α.Π.Θ..

Πήρε πτυχίο το 1986 και εν συνεχεία παρακολούθησε ευρύτερες μεταπτυχιακές σπουδές, επικεντρωμένες στην Καινή Διαθήκη και στη Γενική και Χριστιανική Κοινωνιολογία, στο Α.Π.Θ. Χειροτονήθηκε διάκονος στον Ιερό Ναό Παναγίας Δεξιάς Θεσσαλονίκης στις 21/11/1990 και πρεσβύτερος στις 16/6/1991 στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, Πολιούχου Θεσσαλονίκης, από τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Παντελεήμονα Β΄, ο οποίος και του έδωσε το οφίκιο του αρχιμανδρίτου.

Υπηρέτησε ως διάκονος στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Πολιούχου, ενώ διετέλεσε Εφημέριος στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως-Γεννήσεως του Σωτήρος και Προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού Αγίας Σοφίας Θεσσαλονίκης (1993-1994), του Ιερού Ναού Αγίου Θεράποντος Κάτω Τούμπας (1995-έως τώρα) και του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου, Πολιούχου Θεσσαλονίκης, (2010-έως τώρα).

Έλαβε μέρος σε πολλά Θεολογικά συνέδρια ως σύνεδρος και εισηγητής. Από τον Οκτώβριο του 2014, ανέλαβε καθήκοντα Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου στην κεντρική διοίκηση της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, ενώ είναι και τακτικό μέλος του Μητροπολιτικού Εκκλησιαστικού Συμβουλίου της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης.

Κατά την εικοσαετή διακονία του στην Ενορία του Αγίου Θεράποντος Κάτω Τούμπας, οικοδομήθηκε ένα αξιόλογο πνευματικό, κατηχητικό και καλλιτεχνικό έργο, ιδιαίτερα στον Τομέα της νεότητας, καθώς και ένα πρότυπο κοινωνικό, φιλανθρωπικό έργο.


Συντάκτης: Ανδρέας Μ. Καραγιάννης
Πηγή: ekklisiaonline.gr