Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

Κρύβουν την πραγματική λίστα των εν αναμονή συνταξιούχων.

Αποτέλεσμα εικόνας για Κρύβουν την πραγματική λίστα των εν αναμονή συνταξιούχωνΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΕΠΙΣΠΕΥΣΗΣ

Διπλά βιβλία στις εκκρεμείς συντάξεις κρατά ο ΕΦΚΑ και το υπουργείο Εργασίας, με στόχο να δείξουν σε τηλεδιάσκεψη που θα έχουν τη Δευτέρα με την τρόικα ότι το «στοκ» των απλήρωτων συνταξιούχων μειώνεται, ενώ η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική, καθώς πάνω από 130.000 συνταξιούχοι μένουν απλήρωτοι και οι μόνες συντάξεις που βγαίνουν αφορούν όσους έχουν ένσημα σε ένα ταμείο για σύνταξη λόγω γήρατος.

Πολλά υποκαταστήματα πήραν εντολή να προχωρήσουν σε έκδοση αποφάσεων για αιτήσεις που έγιναν το 2017, ενώ αφήνουν πίσω λόγω μη έκδοσης εγκυκλίων και οδηγιών συντάξεις του 2016, του 2015 ακόμη και του 2014!
Το στοκ στο τέλος της χρονιάς θα ξεπεράσει -σύμφωνα με εκτιμήσεις- τις 130.000 απλήρωτες συντάξεις.

Απίστευτο κόλπο

Εδώ και μία εβδομάδα μάλιστα εφαρμόζεται και ένα νέο «κόλπο», καθώς με εντολές των αρμοδίων διευθύνσεων οι εκκρεμείς συντάξεις που δεν έχουν πλήρη δικαιολογητικά, αλλά δεν είναι απορριπτέες, αποφασίστηκε να αφαιρεθούν από το στοκ που θα δείξουν στην τρόικα, και όταν συμπληρωθούν τα δικαιολογητικά να «επανεμφανιστούν» οι ίδιοι φάκελοι ως νέες αιτήσεις!

Με τον τρόπο αυτό μειώνουν ως και 15% το στοκ των εκκρεμών υποθέσεων, καθώς οι μη διεκπεραιωθείσες συντάξεις όταν εμφανιστούν ως νέες αιτήσεις θα εισαχθούν ως καινούργιες υποθέσεις και όταν περάσει ένα τρίμηνο θα ενταχθούν στις εκκρεμείς συντάξεις, ενώ είναι ήδη σε εκκρεμότητα για μήνες!

Απιαστος στόχος

Ο στόχος ήταν από τις 160.000 εκκρεμείς συντάξεις στην αρχή του έτους να μείνουν απλήρωτες οι 70.000 στις 31/12/2017. Το έλεγε και η απόφαση που είχε βγάλει στις 21 Ιουλίου 2017 ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τ. Πετρόπουλος, με την εξής φράση: «Σκοπός του έργου είναι η εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί οριστική απόφαση συνταξιοδότησης μετά την πάροδο ενενήντα (90) ημερών από την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης και την 31/12/2017 οι εκκρεμείς συνταξιοδοτικές περιπτώσεις να απομειωθούν κατά το ήμισυ και ο αριθμός του εναπομείναντος υπολοίπου να ανέχεται σε 70.000 περιπτώσεις».

Ο στόχος αυτός δεν επιτυγχάνεται, γιατί ο ΕΦΚΑ όχι μόνον δεν έχει εκδώσει οδηγίες για πολλά ζητήματα γύρω από την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, αλλά ακόμη και όταν παίρνει τις οδηγίες, όπως την εγκύκλιο για τη διαδοχική ασφάλιση, αδυνατεί να προχωρήσει σε εφαρμογή και ζητά νέες διευκρινίσεις.

Από το ποσό που θα έπρεπε να διατεθεί για να βγουν όλες οι εκκρεμείς συντάξεις, θα μείνουν, όπως είπαν στον «Ε.Τ.» αρμόδια στελέχη του υπουργείου Εργασίας περί τα 550 εκατ. ευρώ που θα πρέπει να απορροφηθούν μέχρι τον Ιούνιο του 2018.

«Γρηγορόσημο»

Στον αέρα είναι και το επίδομα επίσπευσης για την έκδοση αποφάσεων που κυμαίνεται από 140 ως 240 ευρώ ανά υπάλληλο, γιατί κανένας δεν έχει πιάσει το στόχο για να το πάρει, διότι λόγω έλλειψης οδηγιών οι περισσότερες εκκρεμείς συντάξεις δεν διεκπεραιώνονται!!

Επιπλέον, με νέα προχθεσινή απόφαση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Τ. Πετρόπουλου, ζητείται και η γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για να «νομιμοποιηθεί» η δαπάνη καταβολής του επιδόματος επίσπευσης συντάξεων, γατί αυτό το ποσό (3,5 εκατ. ευρώ) προβλέφθηκε με υπουργική απόφαση χωρίς να πατά σε κανένα νόμο. Αν το Ελεγκτικό Συνέδριο κρίνει μη νόμιμη τη δαπάνη, το επίδομα δεν θα πληρωθεί!

Στην… ουρά

Σχεδόν 6 στους 10 ασφαλισμένους που έχουν κάνει αίτηση από 13/5/2016 και μετά με ένσημα σε δύο ή περισσότερα ταμεία (διαδοχική) είναι απλήρωτοι ακόμη και από την προσωρινή σύνταξη.

Χωρίς οριστική σύνταξη μένουν επίσης και όλοι όσοι αποχώρησαν μετά τις 13/5/2016 από τα πρώην ειδικά ταμεία (ΔΕΚΟ, Τραπεζών, Τύπου κ.ά.), γιατί και εδώ δεν έχει προσδιοριστεί πώς θα εφαρμοστεί ο νόμος 4387/2016 που αναφέρεται σε αυτά τα πρόσωπα και λέει ότι όσοι κατέβαλαν στα ταμεία τους εισφορές υψηλότερες από το 6,67% που ισχύει στο ΙΚΑ, (δηλαδή 8%, 9% ή και 11%) θα έχουν στο ποσοστό αναπλήρωσης μια προσαύξηση κατά 0,075% για κάθε μία επιπλέον ποσοστιαία μονάδα από τις εισφορές που πλήρωσαν και για κάθε έτος.

Πρόβλημα υπάρχει και στις συντάξεις αναπηρίας. Δίδουν μόνον προσωρινή και όχι οριστική, γιατί δεν έχει βγει ακόμη η εγκύκλιος εφαρμογής του νέου νόμου. Εξαίρεση αποτελούν μόνον οι αιτήσεις για αναπηρική σύνταξη λόγω εργατικού ατυχήματος που εξετάζονται μεν αλλά… με τον παλιό τρόπο, ελλείψει οδηγιών!!

Εμπλοκή υπάρχει και στις συντάξεις χηρείας. Παρότι έχουν βγει, εντούτοις δεν τις πληρώνουν, γιατί τα ποσά σε πολλές περιπτώσεις πέφτουν στα 151 και 180 ευρώ.

Στο Δημόσιο επικρατεί πανικός γιατί εκεί ζητούνται ακόμη περισσότερες διευκρινίσεις, χωρίς να έχουν δοθεί απαντήσεις. Παρά ταύτα έχει δοθεί εντολή να αρχίσουν να βγαίνουν νέες συντάξεις έστω και… με ρήτρα αναπροσαρμογής τους όταν βγουν οι πλήρεις οδηγίες που ζητούνται!!! Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν περίπου 11.000 αιτήσεις από 13/5/2016 και μετά, εκ των οποίων οι 5.000 είναι για σύνταξη χηρείας.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ

Πηγή: e-typos.com