Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

Ο ΟΑΣΑ έχει εκδώσει περισσότερες από 40.000 e-κάρτες


Η εφαρμογή του νέου συστήματος ηλεκτρονικών εισιτηρίων στις συγκοινωνίες προχωρά με εμπόδια.

Σύγχυση εξακολουθεί να επικρατεί μεταξύ των επιβατών όσον αφορά τα ισχύοντα σχετικά με το νέο σύστημα ηλεκτρονικών εισιτηρίων.
Το χάος που προκλήθηκε τις προηγούμενες ημέρες μετά την κατάργηση των χάρτινων καρτών απεριορίστων διαδρομών οδήγησε χιλιάδες μετακινούμενους στα εκδοτήρια κεντρικών σταθμών. Η αναμονή για την έκδοση της νέας ηλεκτρονικής προσωποποιημένης κάρτας ήταν δεδομένη, ενώ ασαφής παρέμενε για πολλούς η πλήρης γκάμα των δικαιολογητικών που έπρεπε να προσκομίσουν. Ο ΟΑΣΑ προχώρησε σε εναλλακτική προς τους επιβάτες, οι οποίοι από προχθές έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν στα εκδοτήρια έναν φάκελο με την αίτησή τους, ώστε η προσωποποιημένη κάρτα να εκδοθεί τη νύχτα και στη συνέχεια να αποσταλεί ταχυδρομικώς στους κατόχους.

Από τις 5 Οκτωβρίου έως και χθες έχουν εκδοθεί περισσότερες από 40.000 κάρτες απεριορίστων διαδρομών, με την τάση να είναι αυξητική. Συνολικά, μεταξύ Φεβρουαρίου και Αυγούστου εισέρρευσαν στα ταμεία του ΟΑΣΑ 5,7 εκατ. ευρώ μόνο από τις πωλήσεις ηλεκτρονικών καρτών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής οι περισσότερες πωλήσεις καρτών έχουν σημειωθεί στους σταθμούς «Σύνταγμα», «Δουκ. Πλακεντίας» και «Ελληνικό», που αποτελούσαν και τους πρώτους σταθμούς που διέθεταν ηλεκτρονικές κάρτες. Η πλειονότητα των πωλήσεων αφορούσε τα δρομολόγια για το αεροδρόμιο. Σημειώνεται ότι τα χάρτινα εισιτήρια έχουν καταργηθεί εδώ και μήνες για τα δρομολόγια του αεροδρομίου, με αποτέλεσμα οι επιβάτες να έχουν ως μοναδική επιλογή την αγορά ηλεκτρονικού εισιτηρίου, εκτοξεύοντας τις πωλήσεις του.

Δικαιολογητικά

Οσοι επιβάτες επιθυμούν να υποβάλουν φάκελο σε εκδοτήριο θα πρέπει να τοποθετήσουν μέσα σε αυτόν (μεγέθους Α4) φωτοτυπία της υφιστάμενης χάρτινης κάρτας απεριορίστων διαδρομών, φωτοτυπία εγγράφου που πιστοποιεί τον ΑΜΚΑ, πρόσφατη φωτογραφία τύπου διαβατηρίου ή ταυτότητας και εκτύπωση του Εντύπου Προσωποποίησης με QR Code από την ιστοσελίδα www.athenacard.gr. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με επισημάνσεις εκδοτών, ενώ απαιτείται από τους επιβάτες να προσκομίσουν επίσημο έγγραφο το οποίο να πιστοποιεί τον ΑΜΚΑ, σε περίπτωση που η διαδικασία γίνει ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας μπορεί ο επιβάτης απλώς να συμπληρώσει τον αριθμό του ΑΜΚΑ. Πάνω στον φάκελο που θα κατατεθεί θα πρέπει να αναγράφονται το όνομα, το επώνυμο, η διεύθυνση (οδός, αριθμός, περιοχή, Τ.Κ.) όπου θα αποσταλεί η προσωποποιημένη κάρτα. Στη συνέχεια ο φάκελος παραδίδεται ανοιχτός σε οποιονδήποτε σταθμό των γραμμών 1, 2, 3 του μετρό (ηλεκτρικός και μετρό) χωρίς αναμονή για την έκδοση της κάρτας.

Η διαδικασία αφορά όλους τους κατόχους μηνιαίων καρτών κανονικής τιμής, καθώς και τους επιβάτες άνω των 65 ετών και κάτω των 18 ετών που επίσης διαθέτουν μηνιαία κάρτα του 2017.

Συντάκτης: Αλεξάνδρα Κασσίμη
Πηγή: kathimerini.gr