Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

Παράδεισος μικροβίων το μετρό.

Ανησυχητικά ευρήματα

Καλό θα είναι να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στα σημεία που ακουμπάμε τα χέρια μας όταν βρισκόμαστε στο μετρό 
Είναι δεδομένο ότι σε χώρους που συνωστίζονται πολλοί άνθρωποι αυξάνονται σημαντικά οι κίνδυνοι μετάδοσης μικροβίων και ιών. Ενας τέτοιος χώρος είναι και αυτός του μετρό όπου καθημερινά στα τρένα αλλά και τους σταθμούς βρίσκονται χιλιάδες άνθρωποι. 

Eταιρεία που παράγει σπρέι εναντίον του κρυολογήματος οργάνωσε μια έρευνα στο μετρό του Λονδίνου και τα ευρήματα ήταν εντυπωσιακά όσο ταυτόχρονα και αρκετά ανησυχητικά.

Οι ερευνητές εντόπισαν σε διάφορα σημεία τα οποία θέλοντας και μη ακουμπούν όσοι χρησιμοποιούν το μετρό (χειρολαβές, καθίσματα, κυλιόμενες σκάλες, ασανσέρ, μηχανήματα εισητήριων, πόρτες κλπ) μια ποικιλία βακτηρίων πολλά από τα οποία είναι άκρως επικίνδυνα. Οι ερευνητές εντόπισαν διάφορα είδη του σταφυλόκοκκου ο οποίος προκαλεί σοβαρές μολύνσεις και λοιμώξεις. 

Εντοπίστηκαν βακτήρια που προκαλούν σοβαρές δερματικές και αναπνευστικές λοιμώξεις. Εντοπίστηκαν βακτήρια του γένους Pseudomonas (Ψευδομονάδων) τα οποία μπορεί σε άτομα που το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι αδύναμο να προκαλέσουν πολύ σοβαρές παρενέργειες. 

Εντοπίστηκαν βακτήρια του κολοβακτηρίδιου E. Coli το οποίο μπορεί να προκαλέσει σοβαρές λοιμώξεις. Εντοπίστηκαν επίσης βακτήρια σαλμονέλας τα οποία ως γνωστόν αποτελούν εφιάλτη για το εντερικό σύστημα του ανθρώπου. 

Οι συμβουλές των ειδικών για την προστασία των επιβατών του μετρό είναι να προσπαθούν να αποφεύγουν τον συνωστισμό, να ακουμπάνε όσο το δυνατόν λιγότερες επιφάνειες και το συντομότερο δυνατό μετά την απομάκρυνση από το τρένο να πλένουν καλά τα χέρια τους. 

Συντάκτης: Ιωάννα Σουφλέρη
Πηγή: in.gr