Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017

Πάτρα: Τι γίνεται με.. εκείνο το τρένο που έρχεται; Κλειδί η πρόταση του ΤΕΕ, επιμένει ο δήμος!

Περιμένουν το τελικό σχέδιο από το υπουργείο Υποδομών για την χάραξη της νέας σιδηροδρομικής γραμμής

Την πρόταση που κατέθεσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτικής Ελλάδος φαίνεται ότι προωθεί το υπουργείο Υποδομών για την νέα σύγχρονη ηλεκτρική σιδηροδρομική γραμμή που θα φτάσει στην Πάτρα.

Η πρόταση του ΤΕΕ συνδυάζει το αίτημα της πόλης για την υπογειοποίηση της γραμμής και ταυτόχρονα ικανοποιεί τις επιδιώξεις της κυβέρνησης για ένα έργο μειωμένου κόστους, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι ικανοποιεί τον δήμο και τους κατοίκους των περιοχών της Πάτρας.

Το ΤΕΕ στην πρόταση του αναφέρεται σε μία ελαφρά βύθιση στην οδό Καννελοπούλου και στην σταδιακή υπογειοποίηση της χάραξης της γραμμής από τον Άγιο Διονύσιο έως την Παπαφλέσσα.

Η ελαφρά βύθιση που προβλέπει η πρόταση του ΤΕΕ είναι πιο φθηνή από την πλήρη υπογειοποίηση και πιο εύκολη για να υλοποιηθεί. Από την πλευρά του ο δήμος περιμένει από το υπουργείο να του στείλει το τελικό σχέδιο της μελέτης, ώστε να τοποθετηθεί επίσημα, πηγαίνοντας το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. 

Φέρεται όμως να μην ικανοποιείται από τη πρόταση του ΤΕΕ αφού η θέση του είναι αμετακίνητη, επιμένοντας είτε στην περιμετρική διέλευση της σιδηροδρομικής χάραξης, είτε της υπογειοποίησης της, από τον Καστελόκαμπο μέχρι το νέο λιμάνι.

Στο πλευρό του ο δήμος έχει και τους συλλόγους των συνοικιών της Πάτρας από όπου περνάει η χάραξη, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η επιφανειακή γραμμή θα κόψει τις γειτονιές τους στα δυο, μη επιτρέποντάς τους την πρόσβασ στην θάλασσα και στην παραλιακή ζώνη.

Ωστόσο, άλλη λύση με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν υπάρχει στον ορίζοντα. Πάντως, από την στιγμή που θα παρθούν οριστικές αποφάσεις θα πρέπει η εκπόνηση της μελέτης να γίνει γρήγορα και να προωθηθεί η ταχεία δημοπράτηση του έργου (μέσα στο 2018) για να μην υπάρξει κίνδυνος να βγει εκτός ορίων χρονικά.

Πηγή: patrasevents.gr