Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017

Θα σφυρίξει ξανά το τρένο στον Πλαταμώνα;


Η παλιά γραμμή του Πλαταμώνα καταργήθηκε το 2001, στον βωμό της ταχύτητας. Τότε ολοκληρώθηκε το έργο της νέας γραμμής μέσα από το τούνελ, που ξεκινά από τον Όλυμπο, περνάει τα Τέμπη και βγαίνει στην επιφάνεια πάλι, μετά το κάστρο του Πλαταμώνα. Έτσι, οι επιβάτες, οι οποίοι στο παρελθόν ταξίδευαν στην παλιά γραμμή του Πλαταμώνα, έπαψαν σήμερα να βλέπουν το επιβλητικό κάστρο, τις πλούσιες φυλλωσιές των πλατανιών και τα βότσαλα της ακτής. Το τρένο έμοιαζε να πετούσε πάνω από το νερό, χαρίζοντας στους ταξιδευτές μια μαγευτική εμπειρία. Πλέον, οι αμαξοστοιχίες περνούν μέσα από βουνά και σήραγγες, σε πιο σύντομες διαδρομές. 

Προτάσεις για την αξιοποίηση του παλιού σιδηροδρομικού σταθμού Πλαταμώνα και της περιοχής, έχουν υποβληθεί από τον Δήμο Δίου- Ολύμπου, τη ΓΑΙΑΟΣΕ, την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Μακεδονίας, από συλλόγους φίλων σιδηροδρόμου και από ιδιώτες. Εκτιμάται ότι η λειτουργία ενός τουριστικού τρένου στην περίπτωση του Πλαταμώνα, εμφανίζεται θετική. Επειδή υπάρχει η θέληση και η δυνατότητα μιας συνεργασίας, ενδεχομένως όλων των ενδιαφερομένων. Κι αυτό, επειδή δεν υπάρχει ωραιότερο πράγμα από ένα τουριστικό τρενάκι, το οποίο θα μεταφέρει εκδρομείς, αλλά και ντόπιους. Μετά από αρκετά χρόνια συζητήσεων μεταξύ διαφόρων φορέων και ιδιωτών, το ερώτημα, αν θα σφυρίξει ξανά το τρένο στον Πλαταμώνα, παραμένει…

Σήμερα, όπως τόνισαν μέλη του ΔΣ του Πανελληνίου Συλλόγου Συνταξιούχων Λαρισαίων Σιδηροδρομικών «Ο Άγιος Φίλιππος», με την ολοκλήρωση της διάνοιξης των σηράγγων και τη διέλευση του τρένου μέσα από αυτές, εκτός από την κοιλάδα των Τεμπών, είναι δυνατή η κυκλοφορία, τουλάχιστον τους καλοκαιρινούς μήνες, ορισμένων δρομολογίων του Προαστιακού σιδηροδρόμου Λάρισας, μέχρι τον Πλαταμώνα, για εξυπηρέτηση επιβατών. 

Μια πρόταση- σχέδιο του δημάρχου Τεμπών Κώστα Κολλάτου, για τη δημιουργία- κατασκευή ενός ενιαίου πολυθεματικού –πολυσυλλεκτικού πάρκου στα Τέμπη και την ένταξη για χρηματοδότηση στο ΠΔΕ και το νέο ΕΣΠΑ, ας αποτελέσει παράδειγμα για πραγματοποίηση και στον Πλαταμώνα. Άλλωστε υπάρχει και η άλλη πρόταση για κυκλοφορία του τρένου των Τεμπών, για βόλτες με τις δρεζίνες και το δρεζινοποδήλατο από τον σταθμό του Ευαγγελισμού, μέσω κοιλάδας Τεμπών, Σ. Σ. Ραψάνης και με κατάληξη τον Πλαταμώνα. Φανταστείτε τα οφέλη από την υλοποίηση τέτοιων έργων: Όπως, τόνωση της μικροοικονομίας της περιοχής, αφού η λειτουργία και η εκμετάλλευση των πάρκων δημιουργούν τις προϋποθέσεις ανάπτυξης με ωφελούμενους τους δημότες πέριξ αυτών των περιοχών. Τις θέσεις εργασίας που θα προκύψουν, τόσο από τη λειτουργία του πολυθεματικού πάρκου, όσο και από τις παράπλευρες επιχειρήσεις, που θα δημιουργηθούν για να βοηθήσουν τον θρησκευτικό τουρισμό, τις εκπαιδευτικές επισκέψεις, την αναρρίχηση, την πεζοπορία στα μονοπάτια του Ολύμπου, τους περιπάτους αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος, τις βόλτες με τις δρεζίνες, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις κλπ. Όλα αυτά, θα ενισχύσουν την οικονομία της περιοχής. 

Αυτά και άλλα πολλά σκέφτηκαν οι νεόνυμφοι από τη Δεσκάτη και ήλθαν στον Πλαταμώνα για τις νυφικές τους φωτογραφίες, Δεν τους εμπόδισαν τα μισογκρεμισμένα οικήματα, οι αδέσποτοι σκύλοι και οι απρόσκλητοι αλλοδαποί επισκέπτες, ούτε ο σκουριασμένος υδατόπυργος, ούτε τα χόρτα δίπλα στις γραμμές, τα οποία υψώθηκαν, πολλαπλασιάστηκαν και την έκρυψαν. Ως ρομαντικοί επισκέπτες του πάλαι ποτέ σταθμού Πλαταμώνα, έκαναν μόνο μια ευχή, να μπορέσουν κάποτε να ξανακάνουν , όπως παλιά τη διαδρομή, με ένα τρενάκι ρομαντικό, σαν εκείνο του Πηλίου ή των Καλαβρύτων. Προσπάθησαν πολλές φορές να γυρίσουν τα κλειδιά, μήπως και φανεί το τρένο, αλλά μάταια. Ζήτησαν τη βοήθεια του κουμπάρου τους, αλλά και του τυχαία ευρισκομένου προέδρου του Πανελληνίου Συλλόγου Συνταξιούχων Λαρισαίων Σιδηροδρομικών «Ο Άγιος Φίλιππος» κ. Γιάννη Πολυμέρου, έγινε η σχετική προσπάθεια, αλλά δεν κατάφεραν και πάλι. Το τρένο δεν ήλθε…
Ίσως κάποιο άλλο ζευγάρι νεόνυμφων που προγραμματίζει να βγάλει τις νυφικές του φωτογραφίες στον εγκαταλελειμμένο σταθμό του Πλαταμώνα, είναι πιο τυχερό. Εμείς πάντως , ως σύλλογος, τους ευχόμαστε καλά στέφανα, να ζήσουν βίον ανθόσπαρτον και κάθε ευτυχία στη νέα τους ζωή.

Για τα "Σ.Ν." : Βαγγέλης Ρηγόπουλος