Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017

Τραμ Αθήνας: Ελπίδες στην αναθεώρηση του ΕΣΠΑ για την επέκταση προς Κερατσίνι-Πέραμα.

Η μεγάλη αναθεώρηση του ΕΣΠΑ που θα γίνει σε περίπου ένα έτος είναι αυτή που θα κρίνει αν τελικά υλοποιηθεί η μοναδική προς το παρόν (και υπό σχεδιασμό) επέκταση του Τραμ της Αθήνας. Με περυσινή απόφαση της Περιφέρειας Αττικής (29.11.2016), δημοσιεύθηκε πρόσκληση για την συγκεκριμένη επέκταση και μάλιστα προσδιορίσθηκε και ένα ποσό 82εκ.ευρώ για τον σκοπό αυτό. Όπως πληροφορείται το ypodomes.com η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του ΠΕΠ Αττικής θα γίνει με κάποια μελλοντικά αναθεώρηση του προγράμματος.

Αυτό που έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον όμως είναι η ενεργή πλέον συμμετοχή της Περιφέρειας Αττικής για να μπει στις ράγες ένα μεγάλο έργο για την περιοχή του Πειραιά και τις πολυπληθείς περιοχές της Δραπετσώνας, του Κερατσινίου και του Περάματος, εξυπηρετώντας περισσότερους από 100.000 επιβάτες καθημερινά.

Πηγές από την Περιφέρεια Αττικής αναφέρουν στο ypodomes.com ότι εξετάζεται ακόμα και η περίπτωση ενός κλάδου της επέκταση προς Δραπετσώνα που θα φτάνει μέχρι τα Λιπάσματα, περίπτωση όμως που είναι άγουρη ακόμα καθώς δεν έχει ξεκαθαριστεί προς το παρόν πως θα οδεύσει η περίπτωση της Ανάπλασης των Λιπασμάτων.

Να θυμίσουμε πως η Αττικό Μετρό προκήρυξε διαγωνισμό για τις τοπογραφικές μελέτες της δεύτερης μεγάλης επέκτασης του Τραμ προς Κερατσίνι αρχικά και μελλοντικά προς Πέραμα.

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στις 7 Φεβρουαρίου και η διάρκεια των μελετών έχει οριστεί σε 10 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Το ποσό που διατίθεται είναι 232.528,06 ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ).

Η μελέτη έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Μελετών της Α.Μ. και η χρηματοδότηση θα γίνει από ίδιους πόρους. Προς το παρόν αυτή είναι και η πιο σημαντική εξέλιξη αναφορικά με το μέλλον του δικτύου του Τραμ στην Αθήνα. Αυτό που απομένει είναι η δημοπράτηση και των υπολοίπων μελετών για να μπορέσει να "μπει το νερό στο αυλάκι".

Θα είναι άνευ απροόπτου η πρώτη μεγάλη επέκταση του δικτύου Τραμ, ύστερα από εκείνη προς Πειραιά που ολοκληρώνεται. Είναι μία μεγάλη επέκταση καθώς το σύνολο της εκτιμάται σε περίπου 9 χιλιόμετρα με την απόσταση από την Πλατεία Καραϊσκάκη μέχρι την Λεωφόρο Δημοκρατίας να είναι 4 χιλιόμετρα και από εκεί μέχρι το πορθμείο του Περάματος ακόμη 5 χιλιόμετρα περίπου.

Η διαδρομή από τον Πειραιά μέχρι την Ιχθυόσκαλα θα καλύπτεται σε περίπου 10 λεπτά ενώ. Το κόστος δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα καθώς δεν έχει οριστικοποιηθεί το βάθος του υπόγειου τμήματος, σε ποιες θέσεις θα κατασκευαστούν οι σταθμοί και πόσες συνολικά θα είναι οι στάσεις.

Η αναβάθμιση που θα επιφέρει η επέκταση του Τραμ σε συνδυασμό με εκτεταμένες αναπλάσεις θα αλλάξει το πρόσωπο της περιοχής του Κερατσινίου που σήμερα είναι πυκνοδομημένο χωρίς καθόλου σχεδόν ελεύθερους ή πράσινους χώρους.

Συντάκτης: Νίκος Καραγιάννης
Πηγή: ypodomes.com