Παρασκευή, 11 Αυγούστου 2017

Σε αυτή την πόλη της Ευρώπης, δεν θέλεις να φύγεις από το μετρό!Οι κάτοικοι της Στοκχόλμης είναι φυσικό, αν κοιτάξουμε τις φωτογραφίες, να θέλουν να μετακινούνται μόνο με το μετρό.

Αρκετά χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια των 14 νήσων που αποτελούν την Στοκχόλμη, κρυμμένο μέσα στα κρύα νερά της Βαλτικής, βρίσκει κανείς την- κυριολεκτικά- μακρύτερη γκαλερί τέχνης στον κόσμο.


Ο λόγος για το μετρό της Στοκχόλμης, γνωστό ως «Τunnelbana», το οποίο με σημείο έναρξης τον σταθμό T-Centralen στο κέντρο της πανέμορφης Σουηδικής πρωτεύουσας χαρίζει στους κάτοικους και τους επισκέπτες της ένα ταξίδι 110 χιλιομέτρων σε πέντε δεκαετίες της Ευρωπαϊκής τέχνης.

Οι σταθμοί του μετρό είναι διακοσμημένοι με πίνακες, τοιχογραφίες, γλυπτά, μωσαϊκά και installations τα οποία στόχο έχουν να «αιχμαλωτίσουν» και να αποτυπώσουν την εξέλιξη της τέχνης από το 1950 μέχρι σήμερα.


Η υλοποίηση της ιδέας ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1950 όταν η τότε Σουηδική κυβέρνηση αποφάσισε ότι η υψηλή τέχνη δεν έχει θέση μόνο στα μουσεία και τα σπίτια της τοπικής ελίτ, αλλά ανήκει και στο λαό.
Πηγή: alphafreepress.gr