Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017

Ετοιμάζει ταξίδι στη Βουλγαρία ο κ.Τσίπρας πριν τη ΔΕΘ, για την υπογραφή συμφωνίας σιδηροδρομικής διασύνδεσης Αλεξανδρούπολης – Βάρνας.

Αποτέλεσμα εικόνας για Τσιπρας Σιδηροδρομικά ΝέαΑπό το πρωθυπουργικό επιτελείο αναφέρουν ότι, παράλληλα με την προετοιμασία της ΔΕΘ, γίνονται συνεννοήσεις μέσω της διπλωματικής οδού για να οριστικοποιηθούν οι ημερομηνίες μιας σειρά ταξιδιών που πρόκειται να κάνει ο πρωθυπουργός στα Βαλκάνια.
Η προσπάθεια επικεντρώνεται αυτή τη στιγμή στην εύρεση της κατάλληλης ημερομηνίας για να επισκεφθεί ο κ. Τσίπρας τη Βουλγαρία, με διπλωματικές πηγές να αναφέρουν ότι το επιθυμητό θα ήταν αυτή η επίσκεψη να οριστεί άμεσα, ακόμα και πριν από τη ΔΕΘ, ώστε ο πρωθυπουργός να έχει κατά την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη να παρουσιάσει την υπογραφή της συμφωνίας σιδηροδρομικής σύνδεσης των λιμένων Αλεξανδρούπολης και Βάρνας, μια συμφωνία που αναμένεται ότι θα έχει σημαντικά οφέλη στην αναβάθμιση –γεωπολιτική και οικονομική– της ευρύτερης περιοχής της Bόρειας Ελλάδας.


Διασύνδεση Αλεξανδρούπολης – Βάρνας

Η συμφωνία σιδηροδρομικής διασύνδεσης Αλεξανδρούπολης – Βάρνας, που πρόκειται να υπογραφεί κατά τη σχεδιαζόμενη επίσκεψη του κ. Αλέξη Τσίπρα στη Βουλγαρία, αποτελεί, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ένα σημαντικό βήμα περιφερειακής συνεργασίας με πολλαπλασιαστική γεωπολιτική και οικονομική διάσταση. Ειδικότερα, με τη συμφωνία αυτή θα συνδεθούν σιδηροδρομικά επί της ουσίας τέσσερα λιμάνια, καθώς ο άξονας σιδηροδρομικής σύνδεσης αφορά και τα λιμάνια της Καβάλας και του Μπουργκάς. Η ιδιαίτερη σημασία της έγκειται στο γεγονός ότι παρακάμπτεται η Τουρκία στην εμπορική διασύνδεση και μεταφορά προϊόντων και εμπορευμάτων ανάμεσα στο Αιγαίο και τη Μαύρη Θάλασσα, μεταφορά, η οποία αυτή τη στιγμή γίνεται σχεδόν αποκλειστικά μέσω των στενών του Βοσπόρου. Η λειτουργία μιας σταθερής εναλλακτικής διαδρομής αυξάνει τη γεωπολιτική αξία της ευρύτερης περιοχής και των συμβαλλόμενων μερών. Παράλληλα, οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι ακόμη και με όρους εμπορικούς και οικονομικούς, δεδομένου του φόρτου διελεύσεων στα στενά του Βοσπόρου, που σημαίνουν πολύωρες, ακόμη και ολιγοήμερες καθυστερήσεις στη διέλευση πλοίων με εμπορεύματα, η λειτουργία της σιδηροδρομικής σύνδεσης Αλεξανδρούπολης – Βάρνας θα αποτελέσει συμφέρουσα εναλλακτική. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι τα πάντα είναι έτοιμα για την υπογραφή της συμφωνίας και οι τελευταίες λεπτομέρειες συζητήθηκαν σε συνάντηση που είχε τον προηγούμενο μήνα στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης με τον Βούλγαρο ομόλογό του Ιβαΐλο Μοσκόφσκι.

Πηγή: newreport.gr