Πέμπτη, 10 Αυγούστου 2017

Επενδύσεις 1 δισ. ευρώ: Τα επόμενα βήματα και οι νέες εξελίξεις.

Μπορεί το 2013 να μοιάζει σήμερα πολύ μακρινό, όμως το “παλιό” πρόγραμμα ΕΣΠΑ (2007-2013) κατά κάποιον τρόπο… ζει ακόμα, αφού υπάρχουν ακόμη 79 “ημιτελή έργα” του προγράμματος τα οποία έχουν χρηματοδοτηθεί, αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι, με βάση τους κοινοτικούς κανονισμούς, αν τα έργα αυτά δεν έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Μαρτίου του 2019, το σύνολο της χρηματοδότησης που έχει καταβληθεί από ευρωπαϊκούς πόρους θα πρέπει να επιστραφεί, και καταλαβαίνουμε όλοι πόσο οδυνηρό θα ήταν αυτό για τα ταμεία του Δημοσίου. Αυτός είναι και ο λόγος που τα έργα αυτά, αξίας περίπου 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, αποτελούν πλέον κορυφαία προτεραιότητα του υπουργείου Οικονομίας, που “βάζει μπρος” την ολοκλήρωσή τους για να αποφύγει τα δυσάρεστα.

Τα εν λόγω έργα, που περιλαμβάνουν μεγάλα έργα σε οδικούς άξονες, σιδηρόδρομο, λιμάνια και αεροδρόμια, κατασκευές νοσοκομείων, αλλά και το πρώτο στάδιο κατασκευής του Μετρό Θεσσαλονίκης, έχουν ήδη χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς πόρους, αλλά για διάφορους λόγους (στις περισσότερες περιπτώσεις δικαστικούς) δεν κατέστη εφικτή η ολοκλήρωσή τους, και τώρα το Δημόσιο καλείται να καλύψει την υπολειπόμενη χρηματοδότηση, ώστε να μη χρειαστεί να επιστραφούν χρήματα, Το συνολικό κόστος εκτιμάται στα 150 εκατομμύρια ευρώ περίπου, και ήδη έχει δοθεί από το υπουργείο Οικονομίας εντολή να γίνουν οι απαραίτητες εκταμιεύσεις για να προχωρήσουν τα έργα.

Θα πρέπει βέβαια να σημειωθεί πως σε αυτήν τη διαδικασία το υπουργείο Οικονομίας νιώθει την… καυτή ανάσα των Βρυξελλών, καθώς οι κανονισμοί της ΕΕ είναι αυστηροί και προβλέπουν ότι κάθε έξι μήνες οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να ενημερώνονται με ειδική αναφορά για την πορεία υλοποίησης των ημιτελών έργων, αρχής γενομένης από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Αν όλα πάνε καλά και τα 79 έργα έχουν ολοκληρωθεί έως τα τέλη Μαρτίου του 2019, τότε το όφελος θα είναι διπλό: και θα γίνουν πράξη αυτά τα έργα τα οποία έχουν πολλά να προσφέρουν, και το Δημόσιο θα γλιτώσει από μία δυσβάσταχτη επιβάρυνση, που θα συνιστούσε η επιστροφή των κοινοτικών πόρων. Γιατί σε αντίθετη περίπτωση, το υπουργείο Οικονομίας είναι σαφέστατο σε πρόσφατο έγγραφό του: «Σε περίπτωση κατά την οποία οι πράξεις αυτές δεν λειτουργούν μέχρι την εν λόγω προθεσμία, η Επιτροπή θα προβεί σε ανάκτηση των κονδυλίων που διατέθηκαν για το σύνολό τους»…

Συντάκτης: Ιάσων Στατήρης
Πηγή: mononews.gr