Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

Ισπανία: Στους 54 οι τραυματίες από το σιδηροδρομικό ατύχημα στη Βαρκελώνη.

Το επαρχιακό τρένο προσέκρουσε στο διάζωμα στον σταθμό της Γαλλίας

Πενήντα τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν σε σιδηροδρομικό ατύχημα που σημειώθηκε σήμερα το πρωί σε σιδηροδρομικό σταθμό της Βαρκελώνης (βορειοανατολική Ισπανία), ο ένας από τους οποίους σοβαρά, σύμφωνα με τις υπηρεσίες διάσωσης όπως αναφέρει το Reuters.

Συνολικά, διευκρινίζουν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της περιοχής της Καταλονίας σε ανάρτησή τους στο Twitter, ο οριστικός απολογισμός είναι «54 τραυματίες: ένας σοβαρά, 19 λιγότερο σοβαρά (μεταξύ των οποίων ο οδηγός της αμαξοστοιχίας) και 34 ελαφρά».

Οι υπηρεσίες διάσωσης είχαν κάνει αρχικά λόγο για πέντε σοβαρά τραυματίες προτού αναθεωρήσουν τον απολογισμό προς τα κάτω.

Μεταξύ των τραυματιών είναι ένας Γάλλος και ένας Ρουμάνος, όλοι οι υπόλοιποι είναι Ισπανοί, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας.

Το ατύχημα σημειώθηκε στις 07:15 (τοπική ώρα, 08:30 ώρα Ελλάδας) όταν το επαρχιακό τρένο προσέκρουσε στο διάζωμα στον σταθμό της Γαλλίας, στο ιστορικό κέντρο της Βαρκελώνης, σύμφωνα με τη δημόσια εταιρία σιδηροδρόμων Renfe.

Το τρένο είχε αναχωρήσει στις 06:00 το πρωί από το Σαντ Βίσενς ντε Καλντέρς, νοτιοδυτικά της Βαρκελώνης, στην Ταραγόνα, σε απόσταση περίπου 70 χλμ.

«Πήγαινε με κανονική ταχύτητα, δεν φρέναρε και έπεσε σε μια σιδερένια δοκό» στο τέλος των σιδηροτροχιών, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας υπάλληλος ασφαλείας του σταθμού που ζήτησε ανωνυμία.

Σύμφωνα με ερασιτεχνικά βίντεο, το μπροστινό τμήμα του τρένου έχει βουλιάξει σχεδόν δύο μέτρα.

Οι δρόμοι γύρω από τον σιδηροδρομικό σταθμό είχαν κλείσει για την κυκλοφορία προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση των υπηρεσιών διάσωσης στον σταθμό, γύρω από τον οποίο αναπτύχθηκαν ασθενοφόρα.

Πολλοί επιβάτες στέκονταν όρθιοι μέσα στο τρένο την ώρα της σύγκρουσης, γεγονός που αύξησε τον αριθμό των τραυματιών.

Ορισμένοι τραυματίες έλαβαν επί τόπου τις πρώτες βοήθειες σύμφωνα με εικόνες που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η περιφερειακή αστυνομία ξεκίνησε έρευνα για το ατύχημα, διευκρίνισαν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της Καταλονίας. Από την πλευρά της, η Renfe ανακοίνωσε «σχέδιο παροχής βοήθειας στα θύματα και στις οικογένειές τους».

Το ατύχημα σημειώθηκε εν μέσω απεργιακής κινητοποίησης των εργαζομένων στους ισπανικούς σιδηροδρόμους, που είχαν προνοήσει ώστε να διασφαλιστεί περίπου το 66% της κυκλοφορίας στις καταλανικές σιδηροτροχιές στις ώρες αιχμής.

Το τρένο, διευκρίνισε ένας εκπρόσωπος των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, προβλέπεται να μεταφέρει έως και πενήντα άτομα, αλλά κανείς δεν γνωρίζει πόσα μετάφερε στην πραγματικότητα.

Ο πρόεδρος της περιοχής Κάρλες Πιτζεμόντ μετέβη σήμερα το πρωί στο σημείο του δυστυχήματος.

Ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι παραμέρισε προς στιγμήν την ανοικτή αντιπαράθεσή του με τον Κάρλες Πιτζεμόντ, που τάσσεται υπέρ της αυτονομίας της Καταλονίας, και του τηλεφώνησε για να τον συλλυπηθεί για το δυστύχημα.

Αυτή την εβδομάδα ήταν η επέτειος της τραγωδίας που προκάλεσε 80 νεκρούς, στις 24 Ιουλίου του 2013, στο Σαντιάγο ντε Κομποστέλα (βορειοδυτικά).

Εκείνη την ημέρα ένα τρένο που έφθανε από τη Μαδρίτη εκτροχιάστηκε σε μια επικίνδυνη στροφή, την οποία προσέγγιζε με ταχύτητα 179 χλμ. την ώρα ενώ το όριο είναι μόλις 80 χλμ., στην κοινότητα Ανγκρουά, σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων από το Σαντιάγο ντε Κομποστέλα.

Μόνο ο οδηγός αποτέλεσε το αντικείμενο διώξεων, αλλά υπό την πίεση οργανώσεων των θυμάτων, η δικαιοσύνη άνοιξε και πάλι την έρευνα για ενδεχόμενη αμέλεια όσον αφορά την ασφάλεια εκ μέρους της διαχειρίστριας εταιρίας του δικτύου.

Πηγή: newsbeast.gr