Τρίτη 18 Ιουλίου 2017

Ο Πειραιάς γίνεται επενδυτικός προορισμός.


Γράφει ο Δήμαρχος Γιάννης Μώραλης

Σημαντικές επενδύσεις δημόσιου και ιδιωτικού χαρακτήρα που είναι σε εξέλιξη στην πόλη το τελευταίο διάστημα, αλλά και νέες που έχουν μπει σε τροχιά για να υλοποιηθούν, έχουν αναστρέψει το κλίμα στον Πειραιά, που φαίνεται να αποτελεί αυτή τη στιγμή, έναν σημαντικό ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.

Είναι γεγονός ότι η ολοκλήρωση της εξαγοράς του ΟΛΠ από την Cosco έδωσε ώθηση για να βγουν στην επιφάνεια σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες ,αφού σε συνδυασμό με το μεγάλο έργο της επέκτασης του Μετρό και του Τραμ στον αστικό ιστό του Πειραιά που θα ολοκληρωθεί τα επόμενα χρόνια, ο Πειραιάς μετατρέπεται σε έναν πολύ σημαντικό συγκοινωνιακό κόμβο.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Ως δημοτική Αρχή έχουμε προετοιμαστεί για να αξιοποιήσουμε πόρους από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία σε παρεμβάσεις αστικής αναζωογόνησης, ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και βελτίωσης των συνθηκών της ζωής των πολιτών. Πρόκειται για μια επένδυση ολοκληρωμένου χαρακτήρα και με στοχευμένο σχεδιασμό, ώστε να αξιοποιηθούν όλα τα πλεονεκτήματα της πόλης. Μεταξύ των σημαντικών παρεμβάσεων περιλαμβάνονται η ενοποίηση και η αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου της πόλης και ο εκσυγχρονισμός του εμπορικού κέντρου του Πειραιά. Υπάρχει, επίσης, σχεδιασμός για ενοποίηση των εγκαταστάσεων της κρουαζιέρας στο λιμάνι με τις σημαντικότερες εστίες πολιτιστικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, το παραλιακό μέτωπο και το εμπορικό κέντρο με τη δημιουργία τουριστικής πύλης και διαδρομής. Η τουριστική καμπάνια “Destination Piraeus” που υλοποιούμε τα τελευταία χρόνια στο Δήμο Πειραιά, κινείται στην κατεύθυνση του να γίνει ο Πειραιάς από πέρασμα προορισμός, αξιοποιώντας την κρουαζιέρα που είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος κλάδος του τουρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτές είναι παράμετροι που λειτουργούν σωρευτικά στον Πειραιά και δημιουργούν ένα φιλικό για επενδύσεις περιβάλλον.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ιδιωτικής επένδυσης που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη στον Πειραιά αποτελεί η ανακατασκευή των πρώην κτιρίων του Παπαστράτου που βρίσκονται στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου. Οι πρώτες συμφωνίες για τη δημιουργία τουριστικών υποδομών στον Πειραιά είναι πλέον γεγονός ενώ υπάρχει επίσης, έντονο επιχειρηματικό ενδιαφέρον για χώρους εστίασης.

Παράλληλα, έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες συνθήκες, έτσι ώστε ένα πολύ σημαντικό ακίνητο ιδιοκτησίας του Δήμου Πειραιά, ο Πύργος του Πειραιά, να τεθεί προς αξιοποίηση, με τη διαδικασία διεθνούς διαγωνισμού. Πρόκειται για ένα επιβλητικό κτίριο στο κέντρο του λιμανιού και σε απόσταση λίγων μέτρων από όλα τα μέσα μεταφοράς. Ήδη έχουν γίνει κάποιες επαφές από την πλευρά μας και υπάρχει πολύ μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον. Μια επένδυση στον Πύργο του Πειραιά είναι σίγουρο ότι θα αλλάξει ριζικά τη λειτουργία ολόκληρης της αγοράς του Πειραιά και φυσικά θα αποφέρει σημαντικά έσοδα για τον Δήμο.

Η αξιοσημείωτη αναπτυξιακή δυναμική του Πειραιά διαμορφώνει πλέον ένα ευνοϊκό περιβάλλον που θα δώσει ώθηση στην τοπική οικονομία και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. 

Επιμέλεια: Στέλλα Κεμανετζή
Πηγή: insider.gr