Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

Επικουρικές: Εν αναμονή του μαθηματικού τύπου για τον υπολογισμό τους

Αποτέλεσμα εικόνας για Επικουρικές: Εν αναμονή του μαθηματικού τύπου για τον υπολογισμό τουςΣτα 450 εκατ.ευρώ ανέρχεται η δαπάνη που πρέπει να καλύψει το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) για να καταβάλλει περίπου 120.000 επικουρικές συντάξεις που βρίσκονται στην αναμονή σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις έως και τέσσερα έτη. 
Ειδικά για τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν από την 1.1.15 και μετά και οι οποίες εκτιμώνται στις 75.000 υπάρχει πρακτική αδυναμία υπολογισμού της επικουρικής σύνταξης, λόγω μη εύρεσης του απαραίτητου μαθηματικού τύπου. Βέβαια, εκφράζονται ελπίδες ότι ο επίμαχος μαθηματικός τύπος θα είναι έτοιμος εντός του καλοκαιριού, κάτι που αν συμβεί θα σημαίνει ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσει ο υπολογισμός των συγκεκριμένων συντάξεων.

Έως τώρα το ΕΤΕΑΕΠ δαπανά περίπου 230 εκατ. ευρώ σε μηνιαία βάση για να καταβάλλει τις επικουρικές συντάξεις. Όσο θα προχωράει ο υπολογισμός και η απονομή νέων συντάξεων, τόσο το παραπάνω ποσό θα αυξάνεται. Υπάρχει η ελπίδα εάν επιταχυνθούν οι διαδικασίες να απονεμηθούν έως 60.000 επικουρικές μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρονιάς.

Πάντως οι επικουρικές αναμένεται να υποστούν νέα περικοπή το 2019 όταν θα καταργηθεί το μέτρο της προσωπικής διαφοράς. Εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στις 200.000 οι επικουρικές συντάξεις που θα περικοπούν σε ποσοστό έως 18%. Οι απώλειες υπολογίζεται ότι θα κυμανθούν από 5 έως 30 ευρώ το μήνα.

Συντάκτης: Αγγελόπουλος Βασίλης
Πηγή: dikaiologitika.gr