Τετάρτη, 12 Ιουλίου 2017

Το Φθινόπωρο η δημοπράτηση για την ηλεκτροκίνηση στο τμήμα Κιάτο-Ροδοδάφνη.

Ωριμάζουν οι διαδικασίες και σε τροχιά δημοπράτησης εισέρχεται πλέον το πρώτο νέο σιδηροδρομικό έργο με Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020. 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, εντός του Ιουλίου (ίσως και μέχρι τις 22 του μήνα) τα τεύχη δημοπράτησης θα πάνε στην Διαχειριστική Αρχή και εφόσον εγκριθεί, τότε αρχές Φθινοπώρου το έργο θα μπορέσει να προκηρυχθεί.

Αυτό σημαίνει πως ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί προς τα τέλη του έτους και με βάση την εμπειρία που έχουμε μέχρι σήμερα από παρόμοια έργα, προς τα τέλη του 2018 θα έχουμε τον ανάδοχο και τις υπογραφές.
Το έργο χρηματοδοτείται από το Ε.Π. ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ. Φορέας Υλοποίησης του έργου είναι η ΕΡΓΟΣΕ. Το κόστος υπολογίζεται σε 85.191.200 ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 68.775.000) εκ των οποίων η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη ορίζεται σε 56.794.395 ευρώ. Η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ έγινε με ημερομηνία 5 Απριλίου 2017 και στο σύνολο της πρέπει να έχει ολοκληρωθεί στις 31 Δεκεμβρίου 2020, δηλαδή σε περίπου 3,5 χρόνια από σήμερα.
Πρόκειται για την τελική εργολαβία που θα επιτρέψει την κυκλοφορία ηλεκτροκίνητων τρένων για πρώτη φορά στην διαδρομή μέχρι το Αίγιο. Σήμερα η διπλή γραμμή στο τμήμα αυτό είναι σε προχωρημένο στάδιο κατασκευών και σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΕΡΓΟΣΕ αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία προς το τέλος του έτους.
Συνολικά πρόκειται να εγκατασταθεί σύστημα ηλεκτροκίνησης σε 70,6χλμ της νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Κιάτο - Ροδοδάφνη, με αντιθορυβικά πετάσματα σε εντοπισμένα τμήματα, περιβαλλοντική αποκατάσταση πλησίον των Υ/Σ και εγκατάσταση συστημάτων πληροφόρησης επιβατών στους σταθμούς / στάσεις του τμήματος για την ασφαλή λειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής. Στα έργα περιλαμβάνεται και η εγκατάσταση σηματοδότησης, τηλεδιοίκησης, τηλεπικοινωνιών.
Η ταχύτητα που θα μπορεί να αναπτύσσεται είναι μέχρι 200χλμ/ώρα, όπου αυτό έχει προβλεφθεί.

Συντάκτης: Νίκος Καραγιάννης
Πηγή: ypodomes.com