Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

Ινδία: Στροφή των ινδικών σιδηροδρόμων στην ηλιακή ενέργεια.

Οι μετακινήσεις κατευθύνονται σταδιακά σε ένα πιο πράσινο μέλλον, με αυτοκίνητα, φορτηγά και μοτοσυκλέτες να στηρίζονται όλο και περισσότερο στον ηλεκτρισμό και όχι στην κατανάλωση καυσίμου. Και τα τρένα φαίνεται πως παίρνουν αυτή τη στροφή, αν και με πολύ δειλά βήματα.
Στην Ινδία με το τεράστιο σιδηροδρομικό δίκτυο και την εξάρτησή του από τις ντιζελομηχανές, έκανε την εμφάνισή του το πρώτο ηλιακό τρένο. 
Αν μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι βέβαια, αφού τα ηλιακά πάνελ που τοποθετήθηκαν στην οροφή του προορίζονται μόνο για τις ανέσεις των επιβατών, με την κίνηση του τρένου να παραμένει βασισμένη στο ντίζελ. Έτσι, ουσιαστικά τα ηλιακά πάνελ θα χρησιμοποιούνται για τα φώτα, τις οθόνες πληροφοριών και τους ανεμιστήρες, παράγοντας 7.200KW ετησίως, μειώνοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 9 τόνους ανά βαγόνι το χρόνο. Θα εξοικονομεί επίσης 21.000 λίτρα ντίζελ για ένα τρένο με έξι ηλιακά βαγόνια.


Μιλώντας στο Business Standard, ο υπεύθυνος του project παραδέχτηκε πως η εφαρμογή ηλιακών πάνελ σε βαγόνια που κινούνται με 80χλμ/ώρα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το τρένο αυτό είναι μια αρχή όμως και ίσως στο κοντινό μέλλον να δούμε κάποιο που θα κινείται εξολοκλήρου με ηλιακή ενέργεια.

Πηγή: unboxholics.com