Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι έκτακτοι αρχαιολόγοι.

Αποτέλεσμα εικόνας για Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι έκτακτοι αρχαιολόγοι.Στην επιθεώρηση εργασίας το θέμα απολύσεων στο μετρό

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της επιθεώρησης εργασίας στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησαν χθες το πρωί έκτακτοι αρχαιολόγοι που εργάζονται στο μετρό Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο 24ωρης απεργίας που κήρυξε ο σύλλογός τους, συνεχίζοντας τις διαμαρτυρίες για τις απολύσεις δύο μελών του.

Στην επιθεώρηση εξεταζόταν εκείνη την ώρα η προσφυγή των αρχαιολόγων που απομακρύνθηκαν από την εργασία τους στις 12 Μαΐου, μία ημέρα μετά την επίσκεψη του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη στα εργοτάξια Σιντριβάνι και Αγίας Σοφίας. Ο κ. Σπίρτζης είχε καταγγείλει καθυστερήσεις στην αρχαιολογική ανασκαφή και, όπως περιγράφουν οι αρχαιολόγοι, βρήκε ως εξιλαστήρια θύματα τους συναδέλφους τους, για να επιρρίψει τις ευθύνες. Οι κινητοποιήσεις έκτοτε είναι τακτικές, με αίτημα την επαναπρόσληψή τους, που χαρακτηρίζεται άδικη.

Κατά τη συζήτηση της υπόθεσης στην επιθεώρηση, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων Δημήτρη Κουφοβασίλη, η κατασκευάστρια εταιρεία έδειξε διάθεση να συζητήσει το ενδεχόμενο επιστροφής των απολυθέντων αρχαιολόγων σε άλλη θέση. Οι δύο πλευρές επιφυλάχτηκαν να επανεξετάσουν την πρόταση σε νέα συνάντηση που θα γίνει στις 2 Ιουλίου. Την ίδια ώρα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα, έξω από το υπουργείο Πολιτισμού, όπου εκτέθηκαν συνολικά τα προβλήματα που απασχολούν τους έκτακτους αρχαιολόγους. “Είναι σημαντικό πως είχαμε συμπαραστάτες το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΘ. Συναντηθήκαμε με το διευθυντή του γραφείου της υπουργού, τον κ. Πολίτη, και αποσπάσαμε δεσμεύσεις ότι θα εξεταστούν τα ζητήματα που θέσαμε”, περιγράφει στη “Μ” ο κ. Κουφοβασίλης.

Στο πλευρό των εκτάκτων αρχαιολόγων της χώρας τάχθηκαν με ανακοινώσεις τους ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Η ΓΣΕΕ υποστηρίζει ότι “οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, οι οποίοι δουλεύουν με απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις που τους καθιστούν ομήρους σε κάθε εργολάβο, έρχονται τώρα αντιμέτωποι και με απολύσεις συναδέλφων τους στα έργα του μετρό Θεσσαλονίκης” και ζητά “την άμεση ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των εκτάκτων αρχαιολόγων της χώρας και καταγγέλλει την πρακτική των ψυχοφθόρων μηνιαίων συμβάσεων με τις οποίες εργάζονται, αλλά και γενικότερα την καταστρατήγηση των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων του κλάδου”.

Η εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ “καταγγέλλει τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη για την απαράδεκτη και συκοφαντική επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον των εργαζομένων στα αρχαιολογικά σκάμματα του μετρό Θεσσαλονίκης, καθώς και εναντίον των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού”. Το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, “εκφράζοντας την έμπρακτη συμπαράσταση στους συναδέλφους του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων, προχώρησε χθες σε στάση εργασίας από τις 10 το πρωί μέχρι τη μία μετά το μεσημέρι.


Συντάκτης: Φώτης Κoυτσαμπάρης
Πηγή: makthes.gr