Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017

Πάτρα: Η ώρα των κρίσιμων αποφάσεων για το τρένο έφτασε.

Πλησιάζει η ώρα των κρίσιμων αποφάσεων για τη διέλευση του σύγχρονου τρένου μέσα από την Πάτρα. Με την προϋπόθεση ότι ευσταθούν τα σενάρια που θέλουν την υπόθεση να βρίσκεται σε οριακό σημείο, η πόλη καλείται να αποφασίσει αν θα επιτρέψει στο τρένο να φτάσει στο λιμάνι που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση του έργου ή θα το εμποδίσει (αδιευκρίνιστο αν μπορεί και με ποιο τρόπο).

Κεντρικό ρόλο στις αποφάσεις έχει ο Δήμος Πατρέων που προκρίνει την πλήρη υπογειοποίηση του τρένου στην Πάτρα ή την περιμετρική διέλευση και τη σύνδεση με το λιμάνι. Η δεύτερη πρόταση, αν και είχε προταθεί στον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη, πρέπει να θεωρείται «καμένη» αφού δεν υπάρχουν μελέτες ούτε και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.
Ενα ζήτημα είναι αν θα εμποδίσει ο Δήμος μια επιλογή που θα είναι αντίθετη με τις απόψεις του, ή θα μείνει στη διαμαρτυρία για λόγους πολιτικών αρχών (στη βάση ότι «το σύγχρονο τρένο θα εξυπηρετεί το κεφάλαιο»).
Τα τελευταία 24ωρα κυκλοφόρησαν όμως και σενάρια που θέλουν να εγκαταλείπεται και η πρόταση που έκανε το υπουργείο για την υπογειοποίηση της γραμμής από το ύψος της οδού Νόρμαν μέχρι τον Αγιο Ανδρέα. Ωστόσο, κύκλοι προσκείμενοι στην κυβέρνηση θεωρούν ότι κάτι τέτοιο θα παρέπεμπε σε πολιτική αυτοχειρία, καθώς η πρόταση υποβλήθηκε επίσημα από τον Χρ. Σπίρτζη στον δήμαρχο Πατρέων και θα ήταν οξύμωρο να την πάρει πίσω. Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι από την τελευταία επικοινωνία (δεκαπενθημέρου) που είχαν τοπικοί παράγοντες με πολιτικά στελέχη του υπουργείου Υποδομών δεν προκύπτει αλλαγή στον σχεδιασμό ως προς το σκέλος της υπογειοποίησης της γραμμής από το ύψος της Νόρμαν μέχρι τον Αγιο Ανδρέα. Μάλιστα, εξετάζεται η σκέψη να διοργανωθεί μια παρουσίαση-διαβούλευση στην Πάτρα το επόμενο διάστημα.
Στο σημείο που συμφωνούν όλες οι πλευρές είναι ότι το σύγχρονο τρένο πρέπει να φτάσει στην Πάτρα το ταχύτερο δυνατό, ειδικά σε ό,τι αφορά στη σύνδεσή του με το λιμάνι.
ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ
Ενημερωτική συνάντηση με θέμα: «Απόψεις και προβληματισμοί των κατοίκων της περιοχής μας από τη δρομολογημένη χάραξη της νέας σιδηροδρομικής γραμμής από την περιοχή μας και σε συνέχεια προς το κέντρο της πόλης μας», διοργανώνουν σήμερα οι εκπολιτιστικοί σύλλογοι των περιοχών Καστελλοκάμπου, Μποζαϊτίκων, Παραλίας Πατρών, Αγυιάς, Αγίου Διονυσίου και γειτονικών περιοχών. Η συνάντηση θα γίνει (11:30 π.μ.) στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης και έχει εκφράσει την πρόθεση να παραστεί ο δήμαρχος Κ. Πελετίδης.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Μ. ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ 
Πηγή: pelop.gr