Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

Ιταλία: Μπλακ άουτ μεταφορών από την απεργία κατά ιδιωτικοποιήσεων.


Ταξιδιώτες στο σιδηροδρομικό σταθμό του Μιλάνου παρακολουθούν τον πίνακα δρομολογίων

Ακινητοποιημένα είναι τα μέσα μεταφοράς σε ολόκληρη την Ιταλία, καθώς οι εργαζόμενοι κάνουν 24ωρη απεργία ζητώντας καλύτερες εργασιακές συνθήκες και δηλώνοντας την αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών αυτών. Χιλιάδες πολίτες αλλά και τουρίστες δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν.

Χιλιάδες πολίτες αλλά και τουρίστες ταλαιπωρήθηκαν καθώς δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν με κανένα μέσο, τρένο, λεωφορείο, αεροπλάνο ή το μετρό.

Η ιταλική κυβέρνηση προτίθεται να ιδιωτικοποιήσει ποσοστό της κρατικής εταιρείας σιδηροδρόμων, αλλά να πουλήσει την αεροπορική Alitalia, που έχει μεγάλα ελλείμματα, στην προσπάθεια να εξοικονομήσει πόρους ώστε να αντιμετωπίσει το μεγάλο δημόσιο χρέος.

Ωστόσο, σύμφωνα με το συνδικαλιστικό σωματείο SGB, «το δόγμα των ιδιωτικοποιήσεων έχει σταδιακά και επικίνδυνα εισχωρήσει στον τομέα των μεταφορών, δημιουργώντας οικονομική αστάθεια, ανεργία, χειρότερες υπηρεσίες, αλλά και αυξάνοντας την ανησυχία για λιγότερη ασφάλεια».

Όπως σημειώνει, «οι μισθοί και τα εργατικά δικαιώματα θα έχουν ελεύθερη πτώση».

Οι αρμόδιοι για την ιδιωτικοποίηση της Alitalia υποστηρίζουν ότι η απεργία ήταν «ανεύθυνη απόφαση» και «δώρο στους ανταγωνιστές της», διότι εξαιτίας της απεργίας ακυρώθηκαν 160 πτήσεις.

Από τη δική του πλευρά, ο υπουργός Μεταφορών, Γκρατσιάνο Ντελρίο, είπε ότι προσπάθησε να διαπραγματευθεί με τους απεργούς και τα συνδικάτα τους, αλλά «δυστυχώς, καταλήξαμε σε Μαύρη Παρασκευή».

Πηγή: efsyn.gr