Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την εφοδιαστική αλυσίδα.

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ανάπτυξη του τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics) ενέκρινε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π.), το οποίο συνεδρίασε την Τρίτη 13 Ιουνίου 2017, υπό τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

Σύμφωνα με την εισήγηση του αρμόδιου υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών Ν. Μαυραγάνη, ο κύριος στόχος του Εθνικού Σχεδίου Δράσης, με ορίζοντα εφαρμογής την προσεχή 3ετία, είναι η ανάπτυξη ενός ανταγωνιστικού, αποτελεσματικού και αποδοτικού τομέα logistics, ο οποίος θα καθιερώσει την Ελλάδα ως πάροχο σχετικών υπηρεσιών διεθνούς εμβέλειας.

Προς επίτευξη του ανωτέρω στόχου προσδιορίστηκαν 35 Δράσεις σε κάθε μία από τις οποίες αναλύεται η τρέχουσα κατάσταση, τα αναμενόμενα αποτελέσματα, τα στάδια εφαρμογής, οι Δείκτες αξιολόγησης των αποτελεσμάτων, ο υπεύθυνος και εμπλεκόμενος φορέας, ο Προϋπολογισμός, η πηγή χρηματοδότησης και η περίοδος εφαρμογής (έναρξη- λήξη) της Δράσης.

Παράλληλα, αποφασίστηκε η συγκρότηση Επιτροπής Παρακολούθησης του Εθνικού Σχεδίου δράσης, η οποία θα ενημερώνει ανά εξάμηνο το ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π, με τη συμμετοχή των Υπουργείων: Υποδομών και Μεταφορών, Οικονομίας και Ανάπτυξης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης. Την προεδρία θα έχει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε επίπεδο Γενικού Γραμματέα ενώ θα συμμετέχει και η Γενική Γραμματεία Συντονισμού.

Ο κλάδος της εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics) ήδη κατέχει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, καθώς υπολογίζεται ότι αντιπροσωπεύει περίπου το 10,8% του εγχώριου ΑΕΠ ενώ παράλληλα έχει αποδειχτεί ανθεκτικός κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Σε σχέση, όμως, με τις δυνατότητες της χώρας και τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα η συμμετοχή του κλάδου των logistics παραμένει ακόμη σε χαμηλά, σχετικά, επίπεδα, γεγονός που αναδεικνύει και τις σημαντικές δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης. Επιδίωξη της κυβέρνηση είναι να αποτελέσει έναν από τους βασικούς πυλώνες της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, με βάση ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης και με πιστή τήρηση των περιβαλλοντικών όρων και προϋποθέσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο λιμένας του Πειραιά είναι ήδη ο πιο αναπτυσσόμενος στη Μεσόγειο και σύντομα θα είναι ο δεύτερος ευρωπαϊκός λιμένας στη Μεσόγειο από την άποψη του όγκου διακινούμενων containers. Επιπλέον, άλλα λιμάνια όπως η Θεσσαλονίκη, η Αλεξανδρούπολη και η Ηγουμενίτσα μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην προσέλκυση διεθνών εμπορευματικών ροών.

Την ίδια στιγμή η σχεδιαζόμενη ανάπτυξη του Θριάσιου Πεδίου, όπου στη συνολική έκταση των 2.200 περίπου στρεμμάτων δημιουργείται από τη ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε και τον ΟΣΕ Α.Ε το μεγαλύτερο Εμπορευματικό Κέντρο στη χώρα, σε συνδυασμό με τη διάθεση του στρατοπέδου Γκόνου ως Επιχειρηματικό Πάρκο στη Βόρεια Ελλάδα, την ολοκλήρωση των οδικών και σιδηροδρομικών δικτύων και την ανάδειξη του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών σε διαμετακομιστικό κόμβο διεθνούς εμβέλειας, μπορούν να είναι οδηγοί της Ελληνικής αγοράς Εφοδιαστικής για την προσεχή 3ετία.

Πηγή: Αθήνα 9.84