Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

Πιτσιόρλας: Τρεις οι τομείς συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας.

Κομμάτι από την πίτα των 40 δισεκατομμυρίων ευρώ που υπολογίζεται ότι θα είναι το επενδυτικό πρόγραμμα που δρομολογεί για τα επόμενα χρόνια η Κίνα θα διεκδικήσει η Ελλάδα.

Στο πλαίσιο εντάσσεται και η υπογραφή τριετούς συμφωνίας μεταξύ του κινεζικού υπουργείου Οικονομίας και της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης. Τρεις είναι οι τομείς στους οποίους αναμένεται να υπάρξει άμεσα οικονομική συνεργασία και προσέλκυση επενδύσεων και συγκεκριμένα οι τομείς των μεταφορών, των τηλεπικοινωνιών και της ενέργειας.

Σε ενημέρωση που πραγματοποίησε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας για τα αποτελέσματα του ταξιδιού του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Πεκίνο υπογράμμισε τη σημασία που απέδωσε η κινεζική πλευρά. «Η Κίνα κατέδειξε ότι η Ελλάδα παίζει σημαντικό ρόλο στη στρατηγική της για οικονομική επέκταση προς τη Δύση ,η οποία αναμένεται να δημιουργήσει εμπορικές συναλλαγές ύψους 3 τρισ. δολαρίων και επενδύσεις ύψους 40 δισ. δολαρίων" είπε ο κ. Πιτσίορλας.

Όπως σημείωσε ο υφυπουργός Οικονομίας «είναι η στιγμή που στην χώρα μας πρέπει να διαμορφώσουμε στρατηγική έργων που θα κουμπώσει με τις κινεζικές επενδύσεις ώστε τα οικονομικά και οφέλη που θα αποκομίσουμε να είναι άμεσα και μεγάλα».

Το τριετές ελληνοκινεζικό σχέδιο δράσης υπεγράφη στο Πεκίνο στο περιθώριο του Φόρουμ για τη Διεθνή Συνεργασία, στο πλαίσιο του Νέου Δρόμου του Μεταξιού (One Belt One Road ή OBOR). Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο πρωθυπουργός Αλεξης Τσίπρας . Όπως τόνισε ο κ. Πιτσιόρλας, ήδη στο τραπέζι των των συζητήσεων των δυο χωρών έχουν μπει επενδυτικά σχέδια τα οποία αφορούν τα λιμάνια και τα αεροδρόμια, το σιδηροδρομικό δίκτυο αλλά και διασυνδέσεις τηλεπικοινωνιακών και ενεργειακών δικτύων και επενδύσεις στην ηλεκτροπαραγωγή ,συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών». Ιδιαίτερη σημειολογία για το τι θα ακολουθήσει στο μέλλον είπε ο υφυπουργός Οικονομίας ότι ο ίδιος ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, κατά τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό το περασμένο Σάββατο, απηύθυνε έκκληση στις ελληνικές και κινεζικές επιχειρήσεις να διευρύνουν τη συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς της ενέργειας, των υποδομών, της ναυτιλίας και των τηλεπικοινωνιών.

Κατά τις πρόσφατες επαφές υπογράφηκαν δύο μνημόνια συνεργασίας:

-το πρώτο είναι των Forthnet και ZTE, για την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών στην Ελλάδα με τις κινεζικες Shanghai Gongbao Business Consulting και KaiXinRong Group αντίστοιχα προκειμένου να διερευνήσουν συνεργασία για τη χρηματοδότηση αυτού του δικτύου. Επιπλέον οι εταιρείες Gongbao και KaiXinRong θα εξετάσουν επένδυση έως και 500 εκατ. ευρώ τα επόμενα επτα χρόνια για την υλοποίηση τηλεπικοινωνιακού δικτύου οπτικών ινών, που θα μπορεί να παρέχει ταχύτητες σύνδεσης Gigabit.

-το δεύτερο μνημόνιο είναι αυτό μεταξύ του κινεζικου Shenhua Group και του ομίλου Κοπελούζου για την από κοινού ανάπτυξη στον τομέα της πράσινης ενέργειας και στην περιβαλλοντική αναβάθμιση μονάδων παραγωγής ενέργειας.. Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται δεκάδες άλλα σχέδια στον τουρισμό, στις υποδομές, αλλά και πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δράσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Πιτσιορλα πλέον ανοίγεται ο δρόμος συνεργασιών στο ευρύτερο Ευρωπαϊκό περιβάλλον τονίζοντας ότι και άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν συμφέροντα και δυνητικές συνεργασίες με την Κίνα. Για το λόγο αυτό εκτίμησε ότι μπορούν να υπάρξουν συνέργιες με καλή θέληση για την υπερπήδησή των νομοθετικών κωλυμάτων εντός της ΕΕ και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα μπορεί να παίξει τον ρόλο του διάμεσου στην προσέγκιση ΕΕ – Κίνας. 

Όπως προανήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομίας τις επόμενες ημέρες θα ενημερώσει και τους παραγωγικούς φορείς για τα αποτελέσματα των επαφών που έγιναν αλλά και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Συντάκτης: Δήμητρα Σκούφου
Πηγή: insider.gr