Τετάρτη 19 Απριλίου 2017

Η Αθήνα υποδέχεται και πάλι τα μεγάλα έργα.

Μετά από 12 χρόνια με μεγάλα έργα σε όλη την Περιφέρεια το κέντρο των νέων μεγάλων Υποδομών της χώρας επιστρέφει στην Αττική με την Θεσσαλονίκη να μπαίνει στο κάδρο επίσης.

Την περίοδο 2004-2017 όλο το βάρος για νέα έργα μετατοπίστηκε στην κατασκευή των αυτοκινητόδρομων που θα καλύπτουν την Ηπειρωτική Ελλάδα, έργα που εκτελούνται ακόμα και σήμερα, ενώ εκατοντάδες, άλλα έργα είχαν ως στόχο η Περιφέρεια να πλησιάσει σε υποδομές την Αθήνα αλλά και άλλες Ευρωπαϊκές Περιφέρειες.

Αυτός ο στόχος λίγο-πολύ έχει επιτευχθεί και απομένουν κάποια νέα συμπληρωματικά έργα και το κέντρο βάρους επιστρέφει κατά βάση στην Αθήνα.

Στην πρωτεύουσα σε επίπεδο μεγάλων έργων αυτή την 12 ετία είδαμε κάποια σιδηροδρομικά έργα (που ακόμα παλεύουν να ολοκληρωθούν), την επέκταση του Μετρό και του Τραμ.

Τώρα έρχεται μία νέα μεγάλη γενιά έργων που περιλαμβάνει την κατασκευή της 4ης Γραμμής Μετρό στην πόλη, την επέκταση του Προαστιακού σε Λαύριο και Ραφήνα, τις νέες επεκτάσεις της Αττικής Οδού προς Λαύριο και προς Λ.Βουλιαγμένης, την τεράστια επένδυση της αξιοποίησης του Ελληνικού, τον νέο προβλήτα κρουαζιέρας στον Πειραιά, τον νέο Κεντρικό Σταθμό Υπεραστικών Λεωφορείων στον Ελαιώνα, τον Εμπορευματικό Σταθμό στο Θριάσιο, την υπογειοποίηση του σιδηρόδρομου στο τμήμα Ρουφ-3 Γέφυρες, την νέα σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκη-Ξάνθη, και την υπογειοποίηση της Γραμμής 1 στο τμήμα Φάληρο-Πειραιάς.

Σε αυτό το κάδρο των μεγάλων έργων υποψηφιότητα θέτουν επίσης και κάποια άλλα έργα τα οποία μέχρι σήμερα είναι σε δεύτερη μοίρα τα οποία είναι μεταξύ άλλων οι επεκτάσεις της Γραμμής 2 προς Ίλιον και προς Γλυφάδα, η επέκταση του δικτύου Τραμ σε άλλες περιοχές (Πατησίων, Αργυρούπολη, Κερατσίνι, Φρεατύδα κ.α) κ.α.

Την ίδια ώρα η Θεσσαλονίκη επίσης μπαίνει σε τροχιά νέων μεγάλων έργων με σημαία φυσικά το Μετρό Θεσσαλονίκης. Εκεί, θα δούμε να ολοκληρώνεται η πρώτη φάση κάλυψης της πόλης με Μετρό με τις επεκτάσεις προς Εύοσμο/Κορδελιό, Ευκαρπία και Αεροδρόμιο. Στα υπόλοιπα έργα θα έχουμε τον Δυτικό Προαστιακό Σιδηρόδρομο, την ολοκλήρωση του 6ου Προβλήτα, την επέκταση του Αεροσταθμού του Αεροδρομίου Μακεδονία ενώ υποψηφιότητα έχουν θέσει: η ανάπτυξη δικτύου Τραμ ως συμπληρωματικό στο Μετρό, η πολυθρύλητη Θαλάσσια Αστική Συγκοινωνία, η ανακαίνιση της Ανατολικής Περιφερειακής κ.α.

Σε όλα τα παραπάνω πλάνα απαραίτητη προϋπόθεση είναι να λειτουργήσει θετικά το Πακέτο Γιουνκέρ, το Νέο ΕΣΠΑ αλλά και να δρομολογηθούν όσα απο αυτά δεν χωρέσουν τελικά στο επόμενο ΕΣΠΑ της περιόδου 2021-2027.

Συντάκτης: Νίκος Καραγιάννης
Πηγή: ypodomes.com