Τρίτη 18 Απριλίου 2017

Μαραθώνιος για τα μεγάλα έργα νέας γενιάς 5 δισ ευρώ.


Σε Μαραθώνιο εξελίσσεται η υπόθεση εκκίνηση των έργων νέας γενιάς.
 Με τους αυτοκινητόδρομους να παραδίδονται ο ένας μετά τον άλλο και τα έργα του σιδηρόδρομου σε φάση ολοκλήρωσης μέχρι το τέλος του 2018, το στοίχημα είναι να ξεκινήσουν να νέα μεγάλα project που θα "μεταφέρουν" όλο αυτόν τον κόσμο σε νέα εργοτάξια και νέα έργα που θα μας απασχολήσουν τα επόμενα 5-10 χρόνια.

Τα έργα νέας γενιάς έχουν μεγαλύτερο πλουραλισμό, δεν αφορούν μόνο δρόμους και σιδηρόδρομους και από το Υπουργείο Υποδομών, υπόσχονται μέχρι τα μέσα του 2018 να έχουν συμβασιοποιηθεί νέα έργα 4 δισ ευρώ ενώ συνολικά τα πολύ μεγάλα έργα που προγραμματίζονται (με κόστος άνω των 100εκατ.ευρώ) φτάνουν τα 5 δισ ευρώ.

Σήμερα το ypodomes.com αποκρυπτογραφεί αυτά τα έργα για να δούμε που βρισκόμαστε και κυρίως που οδηγούμαστε. Ενδιαφέρον έχει και η γεωγραφική μετατόπιση του ενδιαφέροντος στα νέα έργα με νέες περιοχές στο στόχαστρο και άλλες που φαίνεται ότι "κλείνουν" για τα επόμενα χρόνια με τα έργα. Ας δούμε όμως ποια είναι τα νέα μεγάλα έργα νέας γενιάς:

ΝΕΑ ΓΡΑΜΜΗ 4 ΜΕΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ: 1,8 δισ ευρώ

Το μεγαλύτερο έργο νέας γενιάς είναι επιτέλους εδώ. Η διαγωνιστική διαδικασία ξεκινά στις 30 Ιουνίου και στην καλύτερη περίπτωση θα ολοκληρωθεί σε περίπου 1,5 χρόνο. Είναι το έργο που θα δώσει εργασία σε περισσότερα από 5.000 άτομα και θα φέρει το ενδιαφέρον των έργων και πάλι στην Αθήνα. Το μειονέκτημα που έχει προς το παρόν είναι η μεγάλη διάρκεια του διαγωνισμού.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΔΟΣ Ε65, ΝΟΤΙΟ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΟ ΤΜΗΜΑ: 700εκατ.ευρώ

Δύο πολύ μεγάλα έργα που θα ολοκληρώσουν τον Ε65. Προς κατασκευή οδεύει το νότιο τμήμα Λαμία-Ξυνιάδα μετά το καλοκαίρι (300εκατ.ευρώ) ενώ το Υπουργείο δεσμεύεται για την εξασφάλιση χρημάτων από την ΕΤΕπ για το βόρειο τμήμα Τρίκαλα-Εγνατία (400εκατ.ευρώ). Έργο με στρατηγική σημασία για τη χώρα καθώς συμπληρώνει το δίκτυο αυτοκινητόδρομων και δίνει εργασία στην περιφέρεια (εκτιμάται σε 3.000 θέσεις εργασίας). Τα 2 έργα θα κατασκευάσει η ΤΕΡΝΑ.

ΝΕΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΚΑΣΤΕΛΙ, ΚΡΗΤΗ: 480εκατ.ευρώ

Το μεγάλο κατασκευαστικό έργο που δίνει πνοή στην Κρήτη. Άνοιξε η οικονομική προσφορά και όλα δείχνουν ότι πάμε για υπογραφές μέσα στο έτος. Τα έργα αναμένεται να ξεκινήσουν αρχές του 2018, να διαρκέσουν 5 χρόνια και να δώσουν εργασία σε πάνω από 2.000 άτομα. Μεγάλο έργο, που περιλαμβάνει και 18χλμ αυτοκινητόδρομο. Μειοδότης είναι η Κ/Ξ ΤΕΡΝΑ-GMR.

ΠΑΤΡΑ-ΠΥΡΓΟΣ: 475εκατ.ευρώ

Μεγάλο οδικό έργο για αυτοκινητόδρομο που θα δώσει εργασία σε πολύ κόσμο που χάνει τη δουλειά του από την ολοκλήρωση της Ολυμπίας Οδού. Αναμένονται πάνω από 500 θέσεις εργασίας. Έγιναν οι 5 δημοπρασίες, προκηρύχθηκε η 6η, μέχρι το τέλος καλοκαιριού και οι άλλες δύο. Αναμένουμε την έγκριση του Φακέλου Μεγάλου Έργου για να ξεκινήσουν τα έργα στις αρχές του 2018. Μειονέκτημα του έργου οι πολλές εργολαβίες και οι ανάδοχοι που δημιουργούν κάποιες αμφιβολίες για την άρτια εκτέλεση των έργων.

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ 14 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΩΝ: 340εκατ.ευρώ

Τα έργα ξεκινούν ταυτόχρονα στα 14 Περιφερειακά Αεροδρόμια που μόλις ανέλαβε η Fraport Greece. Με κόστος 340εκατ.ευρώ περιλαμβάνουν εκτεταμένες επεκτάσεις σε αεροσταθμούς και διαδρόμους προσαπογειώσεων. Αναμένεται ότι θα εργαστούν περισσότερα από 1.500 άτομα με τα έργα να ολοκληρώνονται το 2021. Κατασκευαστής η ΙΝΤΡΑΚΑΤ.

ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΥΠΟΔΟΜΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΨΑΘΟΠΥΡΓΟΣ-ΡΙΟ: 215εκατ.ευρώ

Έργο με διαγωνιστικό και δικαστικό σήριαλ που φτάνει στο τέλος του. Πρόκειται να ξεκινήσει το καλοκαίρι και να ολοκληρωθεί το 2020. Θα τονώσει την εργασία στην Αχαϊα όπου και βρίσκεται. Κατασκευαστής η GD Infrastrutture

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ-ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΟΥ ΑΘΗΝΑ-ΠΑΤΡΑ: 200εκατ.ευρώ

Μιλάμε για πολλαπλές εργολαβίες με διαφορετικά αντικείμενα όπως ηλεκτροκίνηση από Κιάτο μέχρι Αίγιο, επιδομή-ηλεκτροκίνηση από Αίγιο μέχρι Ρίο και υποδομή-επιδομή-ηλεκτροκίνηση μέχρι την Πάτρα. Μειονέκτημα η σταδιακή δημοπράτηση των έργων. Τα έργα θα αρχίσουν να ξεκινούν σταδιακά από τις αρχές του 2018 μέχρι τα μέσα του 2019. Αναμένεται πως θα εργαστούν περισσότερα από 2.000 άτομα.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΑΜΒΡΑΚΙΑΣ ΟΔΟΥ: 165εκατ.ευρώ

Αν και οι φορείς της περιοχής ζητούν σθεναρά την ολοκλήρωση της 4ης εργολαβίας, όλα δείχνουν ότι πάμε για τη μεγάλη εργολαβία σκούπα για να λειτουργήσει ο πολύπαθος άξονας. Έργο με μεγάλη τοπική σημασία σε 3 Περιφέρειες. Η δημοπράτηση του έργου αναμένεται προς τα τέλη του έτους και η έναρξη των έργων στα μέσα του 2018, στην καλύτερη περίπτωση.

ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΑ ΕΡΓΑ ΑΘΗΝΑΣ: 164εκατ.ευρώ

Δύο σημαντικά έργα για τη Β`φάση του Σταθμού της Αθήνας (55εκατ.ευρώ) και την υπογειοποίηση με 4πλο διάδρομο από Αθήνα μέχρι 3 Γέφυρες (109εκατ.ευρώ). Μεγάλα έργα που θα αλλάξουν την περιοχή και που θα δώσουν εργασία σε εκατοντάδες εργαζόμενους. Η έναρξη των έργων εκτιμάται σε περίπου 1 έτος.

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΦΑΛΗΡΙΚΟΥ ΟΡΜΟΥ: 150εκατ.ευρώ

Δημοπρατήθηκε στο τέλος του 2016 και οδεύει προς υπογραφή. Τα έργα θα ξεκινήσουν μέσα στο καλοκαίρι και θα ολοκληρωθούν δύο χρόνια μετά. Από τα ελάχιστα έργα που ξεκινούν. Κατασκευαστής η ΑΚΤΩΡ.

ΝΕΟΣ ΠΡΟΒΛΗΤΑΣ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑΣ ΠΕΙΡΑΙΑ: 120εκατ.ευρώ

Έργο που παρά το ότι είναι ιδιωτικό έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Αναμένεται να δημοπρατηθεί το 2018 και να ξεκινήσει να κατασκευάζεται στα τέλη του ίδιου έτους. Φορέας είναι ο ΟΛΠ που διαχειρίζεται η COSCO.

Εκτός από τα παραπάνω έργα προετοιμάζονται μερικά ακόμα πολύ μεγάλα έργα που προς το παρόν παραμένουν στη σφαίρα των μελλοντικών έργων. Το σημαντικότερο από αυτά είναι ο ΒΟΑΚ με κόστος 1,1 δισ ευρώ, η Παράκαμψη Χαλκίδας, η ολοκλήρωση του 6ου Προβλήτα του ΟΛΘ κ.α.

Συντάκτης: Νίκος Καραγιάννης
Πηγή: ypodomes.com