Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Στο παρά πέντε ενέργειες για να σωθεί το άλλοτε αρχιτεκτονικό ιστορικό κόσμημα της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

-Το κτίριο χρησιμοποιήθηκε παλαιοτέρα ως ξενώνας για τους σιδηροδρομικούς.
-Κατασκευάστηκε από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Pierro Arigoni .
«Αυτή την περίοδο γίνονται όλες οι ενέργειες εκείνες ώστε το κτήριο να περιέλθει στον Δήμο Αμπελοκήπων - Μενεμένης ούτος ώστε σύντομα να ξεκινήσουν τα έργα ανακαίνιση του» ανέφερε στα «Σ.Ν.» Η Διευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης κ. Αικατερίνη Φωτέα.

Το κτήριο το οποίο βρίσκεται μεταξύ των οδών Αφροδίτης και Κυρίμη -κοντά στο μηχανοστάσιο του ΟΣΕ, κατασκευάστηκε από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Pierro Arigoni για λογαριασμό ιδιώτη ως εξοχική κατοικία. 










 Το αρχιτεκτονικό στυλ παραπέμπει σε κτήρια του ΟΣΕ που είχε κατασκευάσει ο Arigoni και αυτός ίσως είναι ο λόγος που ορισμένοι θεωρούν ότι το κτήριο ανήκει στον ΟΣΕ. Το κτήριο δεν ανήκει στον ΟΣΕ, όπως μας πληροφόρησε η κ. Φωτέα αλλά χρησιμοποιήθηκε από τους σιδηροδρομικούς για μεγάλο χρονικό διάστημα ως ξενώνας.
Όπως ανέφερε εργαζόμενος στον σιδηρόδρομο, το κτήριο για πολύ καιρό χρησιμοποιούνταν από αστέγους με αποτέλεσμα να υποστεί σημαντικές φθορές. 

Όπως φαίνεται και στην εικόνα, η μπαλκονόπορτα του ορόφου είναι καμένη που μαρτυρά ότι το κτήριο κινδύνεψε να καταστραφεί από πυρκαγιά.
Με παρέμβαση του Δήμου ο περιβάλλοντας ο χώρος του κτηρίου έχει καθαριστεί από κάθε είδους σκουπίδια και θάμνους.
Ο χρόνος πλέον μετρά αντίστροφα για την υπάρξει αυτού του κτηρίου αν δεν γίνουν σύντομα οι απαραίτητες ενέργειες για την διασώσει του.

Ρεπορτάζ: Χρήστος Γιαννακίδης