Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Μετρό Θεσσαλονίκης: Ξετρυπάει και ο δεύτερος Μετροπόντικας.

Μετά το χθεσινό "ξετρύπημα" του Μετροπόντικα στην επέκταση του Αθηναϊκού Μετρό στον Πειραιά, τις επόμενες ημέρες έρχεται η σειρά για το δεύτερο Μετροπόντικα του διανοίγει τις σήραγγες της βασικής γραμμής του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα ο Μετροπόντικας θα εισέλθει στο σταθμό ΑΝΑΛΗΨΗ, ολοκληρώνοντας πλήρως τη διάνοιξη της βασικής γραμμής, σηματοδοτώντας ταυτόχρονα, το τέλος του δύσκολου τμήματων εργασιών.

Με τις σήραγγες διανοιγμένες, τα έργα πολιτικού σε τελική φάση, το έργο περνά σε πιο ώριμη φάση καθώς πλέον θα μπορούν να ξεκινήσουν τα έργα Η/Μ, τα αρχιτεκτονικά τελειώματα στους σταθμούς, καθώς και το στρώσιμο της επιδομής (γραμμές).

Προς το τέλος του 2018 αναμένονται και οι πρώτοι συρμοί του Μετρό που θα πρέπει από τις αρχές του 2019 να ξεκινήσουν μία διαδικασία περίπου 16 μηνών δοκιμαστικής λειτουργίας που θα εξασφαλίσει την ασφάλεια των επιβατών.

Αυτό που δείχνει να κλειδώνει οριστικά είναι η λειτουργία το πρώτο εξάμηνο του τμήματος Σιντριβάνι-Νέα Ελβετία με συνολικά 9 σταθμούς, ενώ ανάλογα με την εξέλιξη των έργων στο σταθμό ΒΕΝΙΖΕΛΟ θα εξαρτηθεί και η τύχη των 3 πρώτων σταθμών, δηλαδή αν γίνει εφικτό να λειτουργήσουν και οι σταθμοί Ν.Σ.ΣΤΑΘΜΟΣ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ, μαζί με τους υπόλοιπους 9 και να περνούν οι συρμοί χωρίς στάση από το ΒΕΝΙΖΕΛΟ ή αν θα λειτουργήσουν 1 χρόνο αργότερα.

Αυτή την εποχή έχει ξεκινήσει και η μεταφορά των τμημάτων που αποτελούν τον πρώτο Μετροπόντικα από την Ανάληχη στη Μίκρα, για να συναρμολογηθεί και να ξεκινήσει τη διάνοιξη της σήραγγας του κλάδου Καλαμαριάς, μήκους 4,8χλμ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτό θα γίνει εφικτό μέχρι τις αρχές Καλοκαιριού και μετά από ένα μήνα θα ξεκινήσει και ο δεύτερος.

Στόχος είναι μέχρι το 2021 να έχει τεθεί σε λειτουργία και η επέκταση που αφορά τον κλάδο Καλαμαριάς με 5 νέους σταθμούς.

Συντακτης: Νίκος Καραγιάννης
Πηγή: ypodomes.com