Σάββατο 11 Μαρτίου 2017

Η ιστορία του Σιδηροδρομικού Πάρκου Ναυπλίου.







Ο παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός, αποτελεί ένα από τα πολλά όμορφα σημεία της πόλης.
Μέχρι τις αρχές του 18ου αιώνα η περιοχή αυτή, που βρισκόταν εκτός των τειχών της πόλης, κατακλυζόταν από θάλασσα. Περίπου στο 1720, την περίοδο της δεύτερης Τουρκοκρατίας του Ναυπλίου, οι Τούρκοι διαμόρφωσαν την περιοχή με προσχώσεις στολίζοντάς την με ολάνθιστους κήπους και «περίχρυσα περίπτερα» που προορίζονταν για τους Τούρκους αγάδες.
Το 1884, η περιοχή αυτή επελέγη για τη δημιουργία του σιδηροδρομικού σταθμού της πόλης. Τον επόμενο χρόνο κατασκευάστηκαν τα κτίρια του σταθμού και το 1886 άρχισαν τα τακτικά δρομολόγια προς την Αθήνα. Η σιδηροδρομική γραμμή του Ναυπλίου λειτούργησε μέχρι το 1963. Τριάντα χρόνια αργότερα, το 1993, η γραμμή επαναλειτούργησε, αλλά ο σταθμός του Ναυπλίου μεταφέρθηκε στο λιμάνι.
Σήμερα η περιοχή του παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού λειτουργεί ως χώρος αναψυχής με ανθοστόλιστα παρτέρια, παλαιά τρένα και αναψυκτήριο.

Δημοτικό Ωδείο «Κωνσταντίνος Νόνης»

Στο κτίριο του παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού στεγάζεται σήμερα το Δημοτικό Ωδείο Ναυπλίου «Κωνσταντίνος Νόνης», με σημαντική συμβολή στην καλλιτεχνική ζωή της πόλης.

Παιδικό Μουσείο «Σταθμός»

Σε άλλο κτίριο, πρώην αποθήκη του Σταθμού, το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα διαμόρφωσε μουσειακό χώρο αφιερωμένο στο παιδί και οι θεματολογίες του έχουν σχέση με τη γέννηση, τη βάπτιση, το σχολείο, τα παιχνίδια ως αντικείμενο και ως δραστηριότητα, φιγούρες από το κουκλοθέατρο και τον Καραγκιόζη. Παράλληλα ο «Σταθμός» λειτουργεί και ως χώρος πρωτοποριακών εκπαιδευτικών προγραμμάτων. 
Στην είσοδο του μουσείου υπάρχει ένα πρωτότυπο παιχνίδι-γλυπτό, η «Πλαγγόνα», έργο της γλύπτριας Μαρίας Λοϊζίδου. Το γλυπτό έχει βασιστεί σε αρχαία ελληνικά αλλά και μεσαιωνικά πρότυπα. Η γυναικεία μορφή συμβολίζει τη Μητέρα – Θεά με ένα μεγάλο μάτι που παρακολουθεί και προστατεύει.
Ωράριο Λειτουργίας
ελεύθερη επίσκεψη – ανοιχτός χώρος - πάρκο


Πηγή: ose.gr