Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2017

Σε νέο στέκι μετακόμισε η ιστορική Ατμήλατη Λβ 964. Δείτε εικόνες και βίντεο.Μετά από το Αμαξοστάσιο του Επιβατικού σταθμού και τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό, η ιστορική ατμήλατος Λβ 964 μετακόμισε και εγκαταστάθηκε σε στεγασμένο χώρο στο Μηχανοστάσιο του ΟΣΕ στην Μενεμένη.
Η Ατμήλατη μηχανή αφίχθη πριν από δυο χρόνια στην Θεσσαλονίκη από την Δράμα, όπου είναι η έδρα της, για τις ανάγκες των γυρισμάτων της κινηματογραφικής ταινίας «Ουζερί Τσιτσάνης» του σκηνοθέτη Μανούσο Μανουσάκη , αλλά και για την συμμετοχή της στις εκδηλώσεις της Εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης με αφορμή την επέτειο του ολοκαυτώματος, που όπως είναι γνωστό στις 15 Μαρτίου του 1943 το πρώτο τρένο θανάτου με προορισμό το στρατόπεδο του Άουσβιτς αναχωρούσε από τον παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης. Μετά την άφιξη της Ατμήλατης στην Θεσσαλονίκη ο σχεδιασμό των διοικήσεων του ΟΣΕ και της ΕΕΣΣΤΥ ήταν να ξεκινήσει η διαδικασία επισκευής και συντήρησης ,ώστε η μηχανή να γίνει και πάλι λειτουργική και να χρησιμοποιηθεί για ειδικά Μουσειακά ταξίδια. Μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί αυτός ο σχεδιασμός και είναι άγνωστο πότε θα υλοποιηθεί.

Το τελευταίο ταξίδι…

Το 2003 η Ατμήλατος μηχανή Λβ 964 πραγματοποίησε το τελευταίο της ταξίδι σε πλήρη λειτουργία πραγματοποιώντας τουριστικό δρομολόγιο. Κατά την απόσυρση της και την πορεία της προς την έδρα της, την Δράμα, την συναντήσαμε στον σιδηροδρομικό σταθμό Στρυμόνα από όπου οι εικόνες και το Βίντεο παρακάτω.

 


Διαβάστε σχετικές αναφορές μας.
http://sidirodromikanea.blogspot.gr/2015/03/964_16.html

Συντάκτης: Χρήστος Γιαννακίδης


Το τελευταίο τουριστικό ταξίδι της Λβ ήταν τον Μάρτιο του 2005 σε εκδρομή του ΣΦΣ Αθηνών μας επισημαίνει ο φίλος αναγνώστης Απόστολος Αναστασιάδης ο οποίος μας πληροφορεί  επίσης ότι η ατμήλατη χρησιμοποιήθηκε από τον αείμνηστο Θ. Αγγελόπουλο  το 2007-8  για τα γυρίσματα ταινίας. Έκτοτε παρέμενε σε ακινησία στην έδρα της το Μηχανοστάσιο Δράμας.

Ευχαριστούμε θερμά  τον κ. Αναστασιάδη για την ενημέρωση.