Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Οι εξελίξεις στον κόσμο των υποδομών.


Προχωρά ο Φεβρουάριος και μαζί του οι εξελίξεις στον κόσμων των υποδομών και των μεταφορών. Το σημαντικότερο γεγονός της εβδομάδας δεν ήταν άλλο από την πρώτη επίσημη λειτουργία ηλεκτροκίνησης και ηλεκτροκίνητου τρένου στο Σταθμό της Αθήνας.
Στα υπόλοιπα γεγονότα οι εξελίξεις ήταν χλιαρές. Ας δούμε όμως αναλυτικά:

ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ

-Μετά από 103 χρόνια λειτουργίας στον Κεντρικό Σταθμό της Αθήνας εγκαταστάθηκε ηλεκτροκίνηση. Την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017, παρουσία του Υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη έγινε το πρώτο ηλεκτροκίνητο δρομολόγιο με εκκίνηση την Αθήνα. Τα κανονικά δρομολόγια αναμένεται να ξεκινήσουν τον Απρίλιο.

-Επαναδημοπρατήθηκε μετά από 3 χρόνια η προμήθεια 25 Συρμών Τραμ για το δίκτυο της Αθήνας. Το κόστος εκτιμάται σε 64,5εκ.ευρώ και η συνολική παράδοση σε 940 ημέρες. Αναμένεται να κατέβουν οι σημαντικότερες εταιρείες του χώρου Πανευρωπαϊκά.

-Απόλυτος νικητής ο Καλογρίτσας, μειοδότησε και στην 4η εργολαβία, Βάρδα-Κυλλήνη, του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος. Το θέμα έχει πυροδοτήσει πολιτική αντιπαράθεση με εκατέρωθεν βολές. Το επόμενο διάστημα αναμένονται και οι υπόλοιπες 4 εργολαβίες.

-Βόμβα του Β` Παγκοσμίου Πολέμου βρέθηκε στο εργοτάξιο του Πειραιά, του έργου επέκτασης του Μετρό στον Πειραιά. Κρίθηκε πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, ωστόσο θα υπάρχει η ειδική μονάδα ΤΕΝΞ προκειμένου να διασφαλίσει την ομαλή συνέχιση των εργασιών.

-Σε μελέτες είναι η νέα Σιδηροδρομική Γραμμή Υψηλών Ταχυτήτων Θεσσαλονίκη-Ξάνθη που θα μειώσει την χρονοαπόσταση με την Αλεξανδρούπολη κατά 3 ώρες και από 6 ώρες σήμερα το δρομολόγιο σήμερα θα γίνεται σε περίπου 3 ώρες. Ωστόσο είμαστε σε ανώριμο στάδιο ενώ δεν έχει εξευρεθεί χρηματοδότηση.

-Δημοπρατείται μέχρι το καλοκαίρι με 109εκ.ευρώ η υπογειοποίηση στο σιδηροδρομικό τμήμα Αθήνα-3 Γέφυρες. Η χρηματοδότηση εξασφαλίστηκε από το CEF (Συνδέοντας την Ευρώπη). Το έργο θα αναβαθμίσει την περιοχή των Σεπολίων, θα πάψουν τα ατυχήματα, ενώ τα τρένα θα μπορούν να κινούνται με ασφάλεια και άνεση σε τετραπλό υπόγειο διάδρομο 2,36χλμ.

Πηγή: ypodomes.com