Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Η Κομισιόν μετά το δημοσίευμα της «Ν»: Άμεσα η απόφαση για τον ΟΣΕ.

Την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκάλεσε χθεσινό δημοσίευμα της «Ναυτεμπορικής» σχετικά με τις εξελίξεις στην αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, με εκπρόσωπο της Ε.Ε. να δηλώνει ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να προχωρήσει στη λήψη απόφασης σχετικά με τα μέτρα στήριξης που προτείνονται για τον ΟΣΕ.
Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται «η Επιτροπή αναγνωρίζει τη σημασία του διαχειριστή σιδηροδρομικής υποδομής για ένα αποτελεσματικό σύστημα σιδηροδρομικών μεταφορών και δίνει μέγιστη έμφαση στην αξιολόγηση των μέτρων δημόσιας στήριξης που προτείνει η Ελλάδα για την αναδιάρθρωση του ΟΣΕ. Οι ελληνικές αρχές δεσμεύθηκαν να προβούν σε εσωτερική αναδιοργάνωση του ΟΣΕ, με στόχο τη διασφάλιση του σαφούς διαχωρισμού μεταξύ των αρμοδιοτήτων του ΟΣΕ ως διαχειριστή των υποδομών και των λοιπών οικονομικών δραστηριοτήτων με τις οποίες ασχολήθηκε στο παρελθόν.

Αυτή η εσωτερική αναδιοργάνωση του ΟΣΕ έχει ολοκληρωθεί, γεγονός που επιτρέπει στην Επιτροπή να προχωρήσει πλέον στη λήψη απόφασης σχετικά με τα μέτρα στήριξης που προτείνονται για τον ΟΣΕ το συντομότερο δυνατό. Το γεγονός ότι η Επιτροπή βρίσκεται σε επαφή με τις ελληνικές αρχές προκειμένου να έχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες είναι συνήθης διαδικασία και δεν συνεπάγεται, κατά κανένα τρόπο, αρνητικό πόρισμα σύμφωνα με τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων της Ε.Ε. ούτε προδικάζει το αποτέλεσμα της εκτίμησής μας».

Πάντως, έως τώρα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ δεν έχουν βρεθεί στις Βρυξέλλες με στελέχη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του αναδόχου, τη Ferrovie dello Stato Italiane, αν και οι δύο τελευταίοι, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, συναντήθηκαν στην πρωτεύουσα του Βελγίου.

Από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι «η Επιτροπή βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τις ελληνικές αρχές προκειμένου να έχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στο πλαίσιο της κοινοποίησης περί φερόμενων κρατικών ενισχύσεων που έχει κάνει το Ελληνικό Δημόσιο για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ από το 2011. Πάγιος στόχος του Ελληνικού Δημοσίου είναι το κλείσιμο του φακέλου κοινοποίησης και η έκδοση εντολής μη ανάκτησης κρατικών ενισχύσεων».

Συντάκτης: Φάνης Ζώης
Πηγή:  naftemporiki.gr