Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Μυστήριο βαγόνι με πρόσφυγες που… ξέφυγαν.


Επιχείρηση αστυνομίας και πυροσβεστικής να το ανοίξουν στον εμπορευματικό σταθμό

Συναγερμός σήμανε χθες το μεσημέρι στις διωκτικές αρχές, όταν η αστυνομία κλήθηκε από τον ΟΣΕ να ανοίξει βαγόνι τρένου, που ήταν κλειδωμένο στον εμπορευματικό σταθμό, επειδή υπήρχε υποψία πως είχε στο εσωτερικό πρόσφυγες.
Το βαγόνι είχε επιστραφεί στη Θεσσαλονίκη από την πΓΔΜ το βράδυ της Δευτέρας, ωστόσο κανείς δεν ξεκίνησε έγκαιρα διαδικασία να το ανοίξει.

Όλα ξεκίνησαν όταν υπάλληλοι των σιδηροδρόμων στη Γευγελή, διενεργώντας την κλασική έρευνα για τον εντοπισμό μεταναστών και προσφύγων στα τρένα που διέρχονται τα σύνορα, βρέθηκαν μπροστά σε βαγόνι των αυστριακών σιδηροδρόμων που ήταν κλειδωμένο. Το βαγόνι ήταν δηλωμένο κενό φορτίου, όμως οι Σκοπιανοί σιδηροδρομικοί, όταν δεν κατάφεραν να το ανοίξουν, το… επέστρεψαν στο ελληνικό έδαφος. Πληροφορίες αναφέρουν πως από τις σχισμές είδαν πρόσφυγες στο εσωτερικό του, γι’ αυτό αποφάσισαν να το επιστρέψουν.

Με το ίδιο σκεπτικό το βαγόνι επιστράφηκε και από τις σιδηροδρομικές υπηρεσίες της Ειδομένης (όπου δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό για τη σχετική έρευνα) στη Θεσσαλονίκη. Όταν όμως έφτασε στον εμπορευματικό σταθμό (παλιός σταθμός), κανείς δεν κίνησε τη διαδικασία αναζήτησης του εσωτερικού του βαγονιού. Αντίθετα, η αστυνομία ενημερώθηκε χθες το πρωί, παρά τον κίνδυνο να υπήρχαν πρόσφυγες και να αντιμετώπιζαν προβλήματα από τον εγκλεισμό τους καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Κινητοποίηση

Αμέσως αστυνομικοί με δύο περιπολικά προσπάθησαν να δουν από τις χαραμάδες εάν υπήρχαν άνθρωποι στο εσωτερικό του βαγονιού. Βλέποντας στρώματα και νερά που είχαν τρέξει στο δάπεδο ζήτησαν από τους υπαλλήλους του ΟΣΕ, στον παλιό σταθμό, να το ανοίξουν. Παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν η πόρτα του βαγονιού δεν άνοιγε, γι’ αυτό ζητήθηκε η συνδρομή της πυροσβεστικής για να παραβιαστεί. Επειδή ήταν αδύνατο να ανοίξει από το σημείο όπου ήταν κλειδωμένη η συρόμενη πόρτα, οι πυροσβέστες έκοψαν τη λαμαρίνα και το άνοιξαν.

Διαπίστωσαν πως το βαγόνι ήταν κλειδωμένο από την εσωτερική πλευρά και δεμένο με συρματόσχοινα. Δεν ήταν κανένας πρόσφυγας μέσα, όμως βρήκαν δέκα στρώματα και άλλα αντικείμενα που έδειξαν πως άγνωστος αριθμός προσφύγων ήταν στο εσωτερικό του βαγονιού. Ακόμη βρέθηκε τρύπα στο δάπεδο του βαγονιού, από την οποία φαίνεται να έφυγαν, χωρίς να είναι γνωστό εάν αυτό συνέβη στην Ελλάδα ή στο έδαφος της πΓΔΜ.

Συντάκτης: Κώστας Καντούρης
Πηγή: makthes.gr