Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017

Ο ήχος του τρένου.

Γράφει ο Μιχάλης Βασιλάκης.


Οι αντιδράσεις που ξέσπασαν από τους κατοίκους του Καστελόκαμπου σχετικά με τον τρόπο διέλευσης του σύγχρονου τρένου από την συνοικία τους, απέδειξε τον χαμηλό δείκτη ενημέρωσης που έχουν για ένα τόσο μεγάλο έργο.



Αυτό δεν σημαίνει ότι η ευθύνη βαρύνει τους πολίτες. Αντιθέτως, θα πρέπει να αναζητηθεί διαχρονικά σε κάποια...γραφεία. Καταρχήν στον σιδηροδρομικό φορέα και τις θυγατρικές του. Οι διοικήσεις τους διαχειρίστηκαν το θέμα σαν μια γραφειοκρατική και αυστηρά δημοσιοϋπαλληλική υπόθεση, αντί να ανοίξουν τα χαρτιά τους και να παρουσιάσουν με απόλυτη ειλικρίνεια τον σχεδιασμό που εκπονήθηκε από το 2008. 
Αυτή η συμπεριφορά τους καλλιέργησε την ανησυχία στους κόλπους της κοινής γνώμης και δημιούργησε «μύθους», χωρίς καμία διάθεση να υποτιμηθούν τα πραγματικά προβλήματα που σέρνουν οι συρμοί του τρένου με κατεύθυνση την Πάτρα. Θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα αν είχε προηγηθεί διάλογος; Μπορεί και να μην ήταν. Το γεγονός όμως ότι έχουν περάσει περισσότερα από οκτώ χρόνια από την εκπόνηση του σχεδιασμού, μέχρι την στιγμή που φτάσαμε να συζητάμε την εφαρμογή του, δείχνει μια προβληματική κατάσταση.
Κι αν το σιδηροδρομικό μέλλον της Πάτρας, της Αχαϊας και ολόκληρης της βόρειας Πελοποννήσου είναι αδιάφορο για τις εκάστοτε διοικήσεις του ΟΣΕ, δεν μπορεί να συμβαίνει το ίδιο με τις τοπικές αρχές. Θυμάμαι την εποχή που είχε φτάσει η μελέτη για το σύγχρονο τρένο στον πέμπτο όροφο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (στα πρώτα χρόνια του θεσμού).
 Τα χρόνια πέρασαν και οι εξελίξεις, οικονομικές και άλλες, επέβαλαν αλλαγές, τις οποίες στάθηκαν αδύναμες να παρακολουθήσουν οι τοπικές αρχές. Μοιραία ελήφθησαν αποφάσεις ερήμην τους, και ερήμην των πολιτών εκείνων που οι ζωές τους θα επηρεαστούν από τον τρόπο διέλευσης του σιδηρόδρομου. Τους ακούσαμε την περασμένη Πέμπτη να δηλώνουν ότι δεν θα δεχτούν να υψωθεί «Σινικό Τείχος» για χάρη του τρένου στον Καστελόκαμπο. Είναι υποβάθμιση το τρένο; Σίγουρα όχι. Γι' αυτό και υιοθετήθηκε ομόφωνα από την επιτροπή που συστάθηκε η άποψη ότι είναι υπέρ του έργου.
Το μπρα ντε φερ ανάμεσα στην τοπική κοινωνία και τους φορείς υλοποίησης του έργου ξεκίνησε. Ποιος θα αποδειχθεί ισχυρότερος; Μικρή σημασία έχει, αφού σ' αυτές τις περιπτώσεις μετρούν απώλειες και οι δύο πλευρές.

Πηγή: pelop.gr