Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

«Πονοκέφαλος» για τη ΣΤΑΣΥ τα γκράφιτι στους συρμούς.

Σοβαρά ερωτηματικά για την ασφάλεια των σταθμών του μετρό εγείρει το γεγονός ότι ομάδα Γερμανών κατάφερε να κάνει γκράφιτι σε έναν ολόκληρο συρμό του μετρό στον σταθμό «Δουκίσσης Πλακεντίας», μαγνητοσκοπώντας τη δράση της χωρίς να γίνει αντιληπτή από κανέναν.
Σε βίντεο που κυκλοφόρησε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης εμφανίζεται η ομάδα των αλλοδαπών, οι οποίοι έχουν πρωταγωνιστήσει σε ανάλογα... περιστατικά και σε σταθμούς και άλλων ευρωπαϊκών πόλεων, να επιδίδεται στο χόμπι της.
Πηγές της διοίκησης της ΣΤΑΣΥ σημειώνουν ότι το περιστατικό έλαβε χώρα το καλοκαίρι του 2015, αποδεχόμενες, πάντως, ότι οι... παρεμβάσεις στους συρμούς αποτελούν «πονοκέφαλο» που στοιχίζει ετησίως χιλιάδες ευρώ σε καθαρισμούς.
Μόλις πριν από λίγες ημέρες, άλλωστε, αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» απόφαση αγοράς ειδικού βερνικιού προστασίας από γκράφιτι συνολικής αξίας 895 ευρώ προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στους συρμούς ώστε να καθαρίζονται πιο εύκολα, δεδομένου ότι βάσει κανονισμού απαγορεύεται να κυκλοφορούν βαμμένοι. Ετησίως ο καθαρισμός των συρμών από γκράφιτι εκτιμάται ότι κυμαίνεται από 300.000 έως 400.000 ευρώ.
Συνηθέστερος τρόπος εισόδου στους σταθμούς του μετρό είναι οι σχάρες εξαερισμού. Οι δράστες κατεβαίνουν στο επίπεδο του σταθμού με τη βοήθεια σκοινιών. Ωστόσο πηγές της εταιρείας σημειώνουν ότι αυτό είναι ιδιαίτερα ριψοκίνδυνο, καθώς το σύστημα ηλεκτροδοτείται πλήρως και τις νυχτερινές ώρες, καθώς στα διαστήματα αυτά πραγματοποιούνται οι εργασίες συντήρησής του.
Μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα στους συρμούς του ηλεκτρικού αλλά και του προαστιακού σιδηροδρόμου, στους οποίους η πρόσβαση είναι ευκολότερη. 

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
Πηγή: ethnos.gr