Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

Μαρτυρίες: Ιστορίες τρέλας στα παγωμένα τρένα.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΓΙΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΕΠΙΒΑΤΕΣ

Σε «μπαλάκι» μεταξύ των εταιρειών μετατράπηκαν οι ευθύνες για το χθεσινό «μπλακ άουτ» που οδήγησε σε ντόμινο πολύωρων καθυστερήσεων 4 αμαξοστοιχιών και είχε ως αποτέλεσμα τον «εγκλωβισμό» εκατοντάδων επιβατών για πάνω από δέκα ώρες.


«Μία κοπέλα έπαθε κρίση πανικού και κατέρρευσε. Μία οικογένεια, που θα επέστρεφε από την Κατερίνη στην Αυστραλία, έχασε την πτήση της και αναγκάστηκε να αγοράσει νέα εισιτήρια. Και όλα αυτά, ενώ οι ελεγκτές, που θα μπορούσαν να μας ενημερώσουν, παρέμεναν εξαφανισμένοι», περιγράφει επιβάτιδα στο «Εθνος»

Μαρτυρίες: Ιστορίες τρέλας στα παγωμένα τρένα [photos]Στις αμαξοστοιχίες επικράτησε αλαλούμ. Ταξιδιώτες έχασαν πτήσεις, ραντεβού και κοινωνικές υποχρεώσεις, άλλοι έπαθαν κρίσεις πανικού, ενώ «εγκλωβισμένο» παρέμενε και ένα βρέφος σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση...

Ολα ξεκίνησαν λίγο μετά τις 10 το πρωί, όταν η πρώτη αμαξοστοιχία, αφού άλλαξε μηχανή στον Παλαιοφάρσαλο, έπαθε βλάβη στον Δομοκό. Αφού αλλάζει μηχανή και επιστρέφει στον Παλαιοφάρσαλο, υφίσταται νέα βλάβη. Στο μεταξύ έχει φτάσει η επόμενη αμαξοστοιχία, στην οποία επιβιβάζονται και οι επιβάτες της πρώτης.

Λίγη ώρα μετά χαλάει και αυτό το τρένο. Αλλάζει με δύο εφεδρικές μηχανές που φτάνουν από το Λιανοκλάδι, αλλά κι αυτές παθαίνουν βλάβη. Στο μεταξύ μια τρίτη αμαξοστοιχία, η 53, που έχει ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη, παρέμεινε επί ώρες ακινητοποιημένη στη Λάρισα, όπως και συρμός του προαστιακού της Θεσσαλονίκης που έμεινε ως αργά το απόγευμα στο Πλατύ Ημαθίας.

Αποτέλεσμα είναι περισσότεροι από 700 επιβάτες να παραμείνουν επί ώρες εγκλωβισμένοι μέσα στα τρένα -σε ορισμένες περιπτώσεις με κλειστά κυλικεία και τουαλέτες- αλλά και οι επόμενες αμαξοστοιχίες και στα δύο ρεύματα να μην μπορούν να εκτελέσουν δρομολόγια.

Μαρτυρία

Η Βάσω Α., μία από τους επιβάτες της αμαξοστοιχίας που μετέβαινε από τη Λάρισα στη Λαμία, χρειάστηκε να παραμείνει μέσα στο τρένο σχεδόν έντεκα ώρες και περιγράφει σκηνές πλήρους αποδιοργάνωσης. «Ζήσαμε απίστευτη ταλαιπωρία. Το τρένο παλινδρομούσε διαρκώς. Μετά τον Δομοκό και ενώ μας είχε παραλάβει η δεύτερη αμαξοστοιχία, οι μηχανές σταμάτησαν ξανά μέσα σε ένα τούνελ. Μια κοπέλα έπαθε κρίση πανικού και κατέρρευσε. Μια οικογένεια που θα επέστρεφε από την Κατερίνη στην Αυστραλία, όπου διαμένουν, έχασε την πτήση της και αναγκάστηκε να αγοράσει νέα εισιτήρια. Στο δικό μου βαγόνι, μια ομάδα ηλικιωμένων πήγαιναν σε κηδεία στην Αθήνα και δεν έφτασαν έγκαιρα. Και όλα αυτά ενώ οι ελεγκτές, που θα μπορούσαν να μας ενημερώσουν, παρέμεναν εξαφανισμένοι, αποφεύγοντας προφανώς τους εξαγριωμένους επιβάτες» περιγράφει.

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ απέδωσε τα προβλήματα στη μη λειτουργία των «κλειδιών» λόγω παγετού και τη συσσώρευση χιονιού στις γραμμές επιρρίπτοντας ουσιαστικά την ευθύνη στον ΟΣΕ.

Ο πρόεδρος των σιδηροδρομικών, πάντως, Παναγιώτης Παρασκευόπουλος τονίζει πως «τα παγωμένα ''κλειδιά'' δεν είναι δικαιολογία καθώς υπάρχουν υπάλληλοι που στην κακοκαιρία αναλαμβάνουν τη θέρμανσή τους».

Εγκλωβισμένο και βρέφος που έπρεπε να χειρουργηθεί

«Σοκαριστήκαμε όταν ακούσαμε ότι μαζί μας στο ακινητοποιημένο τρένο βρισκόταν και ένα βρέφος μόλις 4 μηνών, το οποίο έπρεπε να υποβληθεί άμεσα σε χειρουργική επέμβαση. Το μωρό μετέφεραν στην Αθήνα οι γονείς του, καθώς είχε όγκο στον εγκέφαλο. Οι ίδιοι μας είπαν ότι στον Σταθμό Λαρίσης περίμενε ασθενοφόρο για να το μεταφέρει σε νοσηλευτικό ίδρυμα», περιγράφει η Βάσω Α. στο «Εθνος».

ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ: ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ - ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΥΡΙΤΣΗ
Πηγή: ethnos.gr