Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016

«Κάτι» αρχίζει να κινείται και πάλι στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων.

Υστερα από τρεις μήνες αδράνειας, η κυβέρνηση, υπό την ασφυκτική πίεση των δανειστών, επανεκκινεί το νομοθετικό έργο για τις ιδιωτικοποιήσεις, με την επικείμενη κατάθεση στη Βουλή τού κυρωτικού νόμου για το Ελληνικό. Μια σύμβαση που έχει υπογραφεί εδώ και δύο χρόνια και έχει «τροποποιηθεί» μετά την επίτευξη συμφωνίας με τον επενδυτή στις αρχές Ιουνίου. Τα «κενά» αυτά στην ομαλή εκτέλεση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων έχει καταστεί σαφές ότι ακυρώνουν, σε μεγάλο βαθμό, τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος για την Ελλάδα στο εξωτερικό.
Πόσο μάλλον που τώρα διαπιστώνονται διάφορες προσπάθειες υπουργών να νομοθετηθούν διατάξεις που δεν έχουν συμφωνηθεί με τους επενδυτές και ανατρέπουν τους επενδυτικούς σχεδιασμούς.
Οπως συνέβη με το υπουργείο Πολιτισμού, που εμφανίστηκε αυτήν την εβδομάδα να προτείνει μιαν αμφιλεγόμενη διάταξη για το Ελληνικό. Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε, αποσύρθηκε. Τι ζητούσε; Το Προεδρικό Διάταγμα, με το οποίο θα εγκρίνεται το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) του Ελληνικού, αλλά και οι κοινές υπουργικές αποφάσεις που εκδίδονται στο στάδιο της εφαρμογής του, να υπογράφονται και από τον υπουργό Πολιτισμού, αντιμετωπίζοντας de facto ως αρχαιολογικό χώρο την υπό παραχώρηση περιοχή. Το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί αυτή την εβδομάδα, αλλά μένει να φανεί πόσο γρήγορα θα προχωρήσουν οι υπόλοιπες εκκρεμότητες. Και είναι πολλές. Για να ξεκινήσει σύντομα το έργο, όπως εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ, πρέπει επίσης να εγκριθεί η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης, να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα που θα τα ενσωματώνει και να προσδιορίζει το σύνολο των χρήσεων γης και να υπογραφούν οι ΚΥΑ για την έγκριση των πολεοδομικών μελετών. Παράλληλα έως τα τέλη Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση οφείλει να νομοθετήσει την αναδιάρθρωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, ώστε να μπορέσουν να παραδοθούν τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια στην κοινοπραξία Fraport/ Slentel και να ολοκληρωθεί η συναλλαγή του 1,2 δισ. που το χρονοδιάγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ προσδιορίζει για τον Νοέμβριο.
Επίσης το ΤΑΙΠΕΔ οφείλει έως τα τέλη Σεπτεμβρίου να προκηρύξει και τον διαγωνισμό για την Εγνατία, όπου υφίστανται νομοθετικές εκκρεμότητες για το θέμα των διοδίων που σχετίζονται άμεσα με την αξία της παραχώρησης. Σύμφωνα με τη διοίκησή του, η προκήρυξη θα γίνει τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Ακόμη πρέπει να προχωρήσει η μεταβίβαση του 5% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ από το υπουργείο Οικονομικών στο ΤΑΙΠΕΔ, ώστε να πωληθεί αφού πραγματοποιηθούν οι προβλεπόμενες διαβουλεύσεις με τη βασική μέτοχο Deutsche Telekom. Προαπαιτούμενο επίσης είναι η ολοκλήρωση δεκάδων επιμέρους κυβερνητικών δράσεων που έχει προσδιορίσει το ΤΑΙΠΕΔ για να προχωρήσει το πρόγραμμά του, οι οποίες περιλαμβάνουν κρίσιμα μέτωπα σε περιουσιακά στοιχεία, όπως ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΕΣΣΤΥ, ΟΛΘ, μαρίνες κ.λπ.


ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΛΛΟΣ
Πηγή: kathimerini.gr